(VIDEO) 26. rujna 1988. Branko Zebec – slavni nogometaš kao trener doveo Bayern do titule prvaka nakon 37 godina!

Foto: Noske, J.D. / Anefo, commons.wikimedia.org

Hrvatska ima najboljeg igrača na svijetu Luku Modrića. Ali nije Modrić jedina svjetska veličina u Hrvata našeg nacionalnog ponosa – nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima i utemeljitelja europskog nogometnog diva Bayerna koji ga je doveo do titule prvaka Njemačke nakon 37 godina!

Na današnji dan 26. rujna 1988. umro je Branko Zebec, jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena, slavni trener i stvaratelj nogometnog diva Bayerna. On je jedan od rijetkih koji je uspio ostvariti vrhunsku karijeru i kao igrač i kao trener.

Svoju karijeru počeo je u rodnom Zagrebu kao junior za vrijeme NDH u Građanskom, a nakon zabrane “purgera” kao “ustaškog kluba” igra za NK Milicioner (NK Lokomotiva).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1951. s 22 godine prelazi u beogradski Partizan, poput mnogih hrvatskih nogometaša u to vrijeme, za koji igra sa velikim uspjehom do 1959. godine kada prelazi u Crvenu Zvezdu. Karijeru završava u Alemannia Aachenu.

Za reprezentaciju bivše države nastupio je 65 puta i postigao 17 pogodaka.

Trenersku karijeru počeo je 1965. u Dinamu. Zebec je Dinamo doveo do čuvenog finala Kupa velesajamskih gradova 1967. koji je Dinamo osvojio sa još jednom legendom nogometašem-trenerom Ivicom Horvatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj kao trener 1969. osvaja Bundesligu s Bayernom, što je ovaj slavni bavarski klub i europski div čekao punih 37 godina!

Iste godine osvaja i Kup Njemačke što je bila prva „dvostruka kruna“ jednog njemačkog kluba uopće. Uopće, nogometna javnost u Njemačkoj ga smatra utemeljiteljem nepobjedivog Bayerna, koji je nešto kasnije postao trostruku prvak Europe zaredom.

Nakon toga trenira Stuttgart, pa „zlatni Hajduk“ 70-ih prije Tomislava Ivića, Eintracht i HSV sa kojima osvaja Bundesligu. Taj klub je tada harao Europom i došao sa Zebecom do finala Kupa prvaka, a bio je neporažen 36 utakmica zaredom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da slavni igrač i trener Felix Magath, koji je tada igrao za europskog prvaka HSV, smatra Zebeca svojim učiteljem i uzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.