(VIDEO) 27. studenoga 1940. Bruce Lee – kultni glumac i majstor borilačkih vještina

Foto: Snimka zaslona

U Pekingu je otvoren muzej posvećen njegovim filmovima, a u Hong Kongu su mu 2005. godine podignuli spomenik. Iste godine Leejev spomenik podignut je i u Mostaru, čiji autor je poznati hrvatski kipar Ivan Fijolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Kultni glumac i majstor borilačkih vještina “Jeet kune do”, Bruce Lee, rođen je 27. studenoga 1940. u Kineskoj četvrti u San Franciscu, a umro je u 32. godini života.

Kad mu je bilo šest godina, obitelj se vratila u Hong Kong. Roditelji su ga od malih nogu poticali da trenira borilačke vještine, u čemu se pokazao izuzetno nadaren. U glasovitoj školi kung-fua Wing Chun, svoju je vještinu doveo do savršenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, početni uspjeh i slavu poremetile su ulične tuče i loše društvo u koje je upao, gdje se njegovo ime spominjalo kao vođe bande Tigrovi s raskrižja. Slijedile su prijave, a nekoliko puta je i završio u zatvoru. Da bi ga odvojila od lošeg društva majka ga je poslala natrag u San Francisco. U Americi je nastavio školovanje i na sveučilištu u Seattleu diplomirao filozofiju.

Nije zapustio ni filmsku karijeru, a još dok je studirao vodio je i tečaj kung-fua.

U međuvremenu se oženio i dobio dvje djece. No, vremena nije bilo napretek jer se mladi otac morao boriti za opstanak svoje obitelji. Počeo je snimati filmove s temema borilačkih vještina, ali ga je jedan film posebno proslavio: od svih uloga koje su mu se počele nuditi, Bruce Lee izabrao je film “U zmajevom gnijezdu” (Enter the Dragon), ali uz uvjet da se svaka scena ponavlja tako dugo dok ne bude savršena.
Film „U zmajevom gnijezdu“ postao je svjetski hit broj 1 (na čije je snimanje utrošeno 850 tisuća dolara), te je iste godine postao najgledaniji u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaradio je tada vrtoglavih 200 milijuna dolara!

Novi film “Na zmajevom putu” čiji scenarij i režiju potpisuje sam Bruce Lee ponovio je uspjeh filma ” U zmajevom gnijezdu”. No Bruce Lee koji se tim filmovima upisao u legende, nije dugo uživao u svojoj slavi.

Dana 20.srpnja 1973. otišao je u posjet Betty Ting Pel, svojoj prijateljici, s namjerom da joj ponudi glavnu žensku ulogu u svom novom filmu “Igra smrti” (Game Of Death). Boljela ga je glava pa mu je prijateljica dala tablete protiv boli koje je i sama uzimala.Samo nekoliko trenutaka nakon što je popio tabletu, Bruce Lee se onesvijestio.Betty Ting Pel odmah je pozvala hitnu pomoć, ali kad je pomoć stigla, Bruce Lee je već bio mrtav. Liječnici su utvrdili da je glumac u 32. godini umro od cerebralnog edema, izazvanog alergijskom reakcijom na lijek koji dotad nije uzimao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tradicionalnog kineskog ispraćaja u Hong Kongu, gdje se okupilo više od 30 tisuća obožavatelja, obitelj Lee vratila se u Seattle, gdje je njegovo tijelo pokopano na groblju Lake View. Oko njegove smrti raspredale su se razne priče, od priče da ga je prijateljica namjerno otrovala pa do toga da je netko na njega bacio kletvu i da je njegova smrt djelo demona. Neki pak vjeruju da je još i danas živ i da je otišao živjeti životom pustinjaka.
Kako god bilo, Bruce Lee je i danas legendarno ime, a Kinezi ga smatraju nacionalnim junakom.

U Pekingu je otvoren muzej posvećen njegovim filmovima, a u Hong Kongu su mu 2005. godine podignuli spomenik. Iste godine Leejev spomenik podignut je i u Mostaru, čiji autor je poznati hrvatski kipar Ivan Fijolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.