(VIDEO) 29. lipnja 1976. Sejšeli – kako su dobili ime prekrasni otoci u Indijskom oceanu?

Jean Moreau de Séchelles bio je visokopozicionirani političar u doba francuskog kralja Luja XV. s funkcijom glavnog nadzornika financija (fr. Contrôleur général des finances). Ta visoka funkcija odgovarala je otprilike položaju ministra financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1976. godine dobila je nezavisnost malena otočna država Sejšeli (Seychelles), smještena u Indijskom oceanu. Sejšeli se sastoje od oko 155 otoka i udaljeni su čak oko 1,500 kilometara od obale najbližeg kontinenta – Afrike. Glavnina stanovništva živi na nekoliko najvećih otoka, a glavni grad države zove se Victoria i nalazi se na glavnom otoku – imena Mahé. Taj najveći otok ima površinu od 155 kvadratnih kilometara, što je otprilike kao polovina hrvatskog otoka Hvara. Ukupno svi otoci zajedno imaju 451 kvadratni kilometar (nešto više od površine Krka).

Na Sejšelima živi samo 84,000 stanovnika, što je manje nego u bilo kojoj afričkoj državi. Zanimljivo je da je većina stanovništva rimokatoličke vjere (oko 82%), a pretežno se govori sejšelski kreolski jezik (nastao na temelju francuskog).

Sejšeli su ime dobili po jednom francuskom ministru koji se zvao Jean Moreau de Séchelles. On je bio visokopozicionirani političar u doba francuskog kralja Luja XV. s funkcijom glavnog nadzornika financija (fr. Contrôleur général des finances). Ta visoka funkcija odgovarala je otprilike položaju ministra financija, a vršili su je mnogi znameniti francuski moćnici – Jean-Baptiste Colbert, John Law (podrijetlom Škot, ali u francuskoj službi), Étienne de Silhouette (po kojem je naziv dobila silueta), Anne Robert Jacques Turgot itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.