(VIDEO) 31. ožujka 1991. Josip Jović – prva žrtva velikosrpske agresije na oltaru hrvatske slobode

Josip Jović
Foto: Facebook

Krvavi Uskrs na Plitvicama događaj je koji se dogodio 31. ožujka 1991., a u kojem je pala prva žrtva Domovinskog rata. Sukob između pobunjenih Srba i vlasti netom osamostaljene Republike Hrvatske eskalirat će u velikosrpsku agresiju na hrvatske zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Jović (22), mladić  i Hrvat koji nije štedio života za svoju domovinu i slobodu hrvatskog naroda, bio je prva žrtva u Domovinskom ratu.

U ožujku 1991. hrvatska specijalna policija dobila je zadatak da na tom području uspostave javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli Nacionalni park Plitvice želeći ga pripojiti tzv. SAO Krajini.

U jutarnjim satima kolonu s hrvatskim specijalcima u zasjedi, uz balvane i barikade, dočekali su pripadnici “milicije” iz Knina. Vatreni okršaj je trajao nekoliko sati, no hrvatski specijalci uspjeli su slomiti otpor velikosrpskih pobunjenika i to područje staviti pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena ove pobjede bila je velika – mladi redarstvenik Josip Jović izgubio je život, a ovaj dan se pamti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata. U trenutku smrti Josip Jović imao je nepune 22 godine, preminuo je u helikopteru na putu do bolnice.

Ranjeno je sedam pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice “Lučko”. U Akciji “Plitvice”, kojom je zapovijedao Marko Lukić, uhićeno je 29 pobunjenika, a protiv njih 18 podnesene su kaznene prijave zbog oružane pobune.
Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu.

Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. godine u Aržanu otkriven mu je spomenik. Na obiteljskoj kući Josipa Jovića u Aržanu 19. kolovoza 2007. UBIUDR Podravka, otkrila je spomen ploču, a 17. prosinca 2011. također u Aržanu UBIUDR Podravka u suradnji s drugima Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata postumno mu je dodjelila i priznanje Junak hrvatskog Domovinskoga rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je sljedećim odlikovanjima:

Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana sa pozlaćenim pleterom,
Spomenicom Domovinskog rata,
Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi”;
Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.