(VIDEO) 6. studenoga sveti Leonard – tko je svetac koji je štovan u Samoboru?

Foto: saintleonardchurchboston.org

Ta proslava u samoborskom je kraju, poslije proštenja Svete Ane na Anindolu iznad Samobora, najposjećeniji i najvažniji vjerski događaj. Brojni hodočasnici sa svih strana slijevaju se podno Plešivice, u selo Kotare, u baroknu franjevačku svetog Leonarda, jednu od najljepših u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas slavimo omiljenog srednjoeuropskog sveca, pustinjaka i opata Leonarda iz Noblaca ili Limogesa. Rođen je kao sin plemićke obitelji u Galiji, za vrijeme cara Anastazija koji je vladao između 491. i 518. godine. Njegovi roditelji bili su prisni prijatelji franačkoga kralja Klodviga, koji je malom Leonardu bio krsni kum. I Klodviga i Leonarda na kršćanstvo je 496. obratio sveti Remigije, biskup Reimsa. Kralj je Leonardu ponudio časti, među njima i biskupsko dostojanstvo, ali njemu nije bilo do slave, moći i ugleda.

Zatražio je od kralja tek povlasticu oslobađanja zarobljenika i obilno ju koristio. Želio je živjeti prema Evanđelju i povukao se u šumsku samoću nedaleko Limogesa (pokrajina Limousin), gdje je okupio veliki broj sljedbenika. Njegovi pustinjački dani bili su ispunjeni molitvom i pokorom. Živio je od šumskih trava, plodova i izvorske vode, a mnoge putnike namjernike obratio je na kršćanstvo.

Jednog dana Leonardovu samoću prekinuo je kralj Klodvig koji se s velikom pratnjom nalazio u lovu. S kraljem je bila i kraljica Klotilda koju su baš tada nenadano spopali porođajni bolovi. Leonardova molitva i briga osigurali su kraljici sretan porod. Kralj je kao zahvalu dao Leonardu zemljište kraj izvora i sredstva da tamo sagradi opatiju Noblac i crkvu u čast Majke Božje. Pokraj te opatije razvilo se kasnije i naselje Saint-Léonard-de-Noblat (departman Haute-Vienne, zapadno-središnja Francuska). Preminuo je oko 559. a pripisana su mu brojna čudesa, među njima i oslobađanje iz sužanjstva slavnog križara Boemunda od Antiohije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Leonard je jedan od veoma popularnih svetaca u srednjoj Europi, odakle je njegovo štovanje došlo i u hrvatske krajeve, osobito u Međimurje te samoborski kraj.

Slikovni rezultat za sveti leonard kotari

Photo: wikimedia.commons.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva se nalazi nad stijenom gorja gdje je 1528. godine grof Petar Erdödy sagradio zavjetnu kapelu Sv. Leonarda. Današnja crkva sagrađena je u 18. stoljeću, a do danas se sačuvao barokni inventar i spada među najljepše oltarne arhitekture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uz glavni oltar u crkvi se nalazi još četiri oltara velikih dimenzija. Postave križnog puta su iz 1742. godine. Orgulje koje su danas obnovljene jedne su od najstarijih u Hrvatskoj i djelo su velike povijesne i umjetničke vrijednosti. Crkva je svrstana u 0 kategoriju umjetničke vrijednosti.

Sv. LEONARDU U KOTARIMA (SAMOBOR)

U podnožju Plešivice stoji crkva stara
Sveti Lenard sve nas gleda sa glavnog oltara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četri sela tvoje župe svesrdno te mole
Daj usliši molbe sviju koji tebe vole!

Daj očuvaj gospodarstvo poniznog seljaka,
Koji radi svakog dana od jutra do mraka!

Sv. Lenard, daj usliši svoga puka glas,
Daj nam ljubav, vjeru, nadu, blagoslovi nas!

Zdenko Rubinić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Samobor, jedan od naljepših gradića u Hrvatskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.