(VIDEO) 9. srpnja 1991. Ćelije – prvo hrvatsko selo koje su Srbi spalili i uništili u Domovinskom ratu

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 9. srpnja 1991. spaljene su i izbrisane sa lica zemlje Ćelije, hrvatsko selo u istočnoj Slavoniji.

Bilo je to prvo selo u Hrvatskoj koje je do temelja uništeno, a hrvatsko stanovništvo ubijeno i protjerano.

Nakon Ćelija, po istom obrascu u svega četiri mjeseca spaljeno je i uništeno stotine hrvatska sela i naselja od Vukovara do Prevlake s namjerom da se uništi i protjera hrvatsko stanovništvo da bi se ti hrvatski krajevi proglasili dijelom Velike Srbije.

Jedina krivica stanovnika Ćelija, mahom naseljenih ljudima iz Hrvatskog Zagorja, bila je ta što su bili Hrvati i što su se našli na strateškom pravcu JNA na relaciji Osijek-Vukovar.

Zbog svoje odanosti novoj hrvatskoj državi, kao i činjenice da su Ćelije bile okružene srpskim selima, već u svibnju 1991. nakon događaja u Borovu Selu, Hrvati Ćelija dolaze pod blokadu i pritiske. Osobiti je pritisak bio iz okolnih srpskih sela koloniziranim Srbima iz BiH, Korduna, Banovine i Like, a naročito iz srpskih sela Bobota i Silaš.

Malobrojni i gotovo goloruki Hrvati Ćelija pružaju herojski otpor do 7. srpnja kada počinje veliki napad na selo. Na današnji dan četničke postrojbe lokalnih slavonskih Srba uz pomoć JNA ulaze u selo i spaljuju svaku kuću.

Nakon protjerivanja Hrvata Ćelije postaju mjesto masovne grobnice ubijenih Hrvata iz Dalja i okolnih slavonskih mjesta.

Dugo godina nakon završetak rata snimljen je  dokumentarni film “Gdje su Ćelije”, koji govori o tome kako Hrvati danas žive u mjestu gdje je započelo uništenje Hrvatske.

Film govori kako oni vrlo teško podnose što svakodnevno susreću i one koji su te 1991. bili na suprotnoj strani, a zbog kojih su morali napustiti svoja ognjišta i domove.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr