(VIDEO, FOTO) Desetci tisuća vjernika hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta

Sinj, 15.08.2020. - Proslava blagdana Velike Gospe u Sinju ove godine održana je bez tradicionalne procesije zbog epidemioloških mjera. Središnja misa koju je predvodio nadbiskup Marin Barišić trebala se održati u dvorištu crkve, ali je zbog kiše održana u samoj crkvi. foto HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Blagdan je Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Desetci tisuća vjernika hodočaste u mnogobrojna marijanska svetišta, a neki hodočaste danima. Svete mise, pod posebnim epidemiološkim mjerama i preporukama, služe se od rane zore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetu misu u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić.

“Previše su zla ljudima pa i našem narodu donijele umišljene oholice, oni što su se držali superiornim nad drugima. Biti ponizan znači čuvati svijest o primljenim darovima i umijećima koje treba razborito koristiti na dobro drugih, čitave zajednice, u međusobnom poštivanju koje društvo ozdravlja iznutra i gradi prijateljstvo među nama”, poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći, na svetkovinu Velike Gospe, središnje misno slavlje u crkvi na otvorenom u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Predvodeći središnje misno slavlje svetkovine Velike Gospe u u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, kardinal Bozanić je naveo: “Usred ljeta blista nam višnje svjetlo, a to svjetlo jest Blažena Djevica Marija, majka Isusova i majka naša, presveta Bogorodica. Današnju svetkovinu Velike Gospe rado nazivamo i hrvatski ljetni Božić. Svetkovina Marijina Uznesenja dušom i tijelom na nebo, udiže naš pogled prema visinama sve do neba, usredotočuje naše misli i diže našu dušu prema raju, prema vječnosti. Rođeni smo, dakle da kod Boga vječno živimo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s epidemiološkim mjerama na otvorenom se održava proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu. Mise se služe svakog sata, od ranog jutra, a gradski autobusi na Trsat voze besplatno. Misu u 18.30, na koju dolazi i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Tradicionalna procesija, zbog epidemije izazvane koronavirusom, otkazana je i u svetištu Gospe Sinjske. Središnje misno slavlje u samostanskom dvorištu u 11 sati predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U Svetištu Gospe Sinjske na slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe, 15. kolovoza, okupilo se mnoštvo vjernika iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Hodočasnici, od kojih su neki pješačili i po nekoliko sati, u Svetište su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima pa su im već od 3 sata na raspolaganju za sakrament pomirenja bili brojni svećenika. Slavlje svetih misa započelo je u 4 sata, a mise su potom slavljene svakih sat vremena. Zbog pandemije prouzrokovane koronavirusom ove godine nije bilo tradicionalne procesije s Gospinom slikom po gradskim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.