(VIDEO) Komemoracija za Olivera Dragojevića: Pljesak je trajao čak deset minuta, a svi su zapjevali “Vjeruj u ljubav…”

Foto: snimka zaslona

U splitskom HNK u 11 sati održana je komemoracija za Olivera Dragojevića na kojoj su se okupili članovi obitelji, državni vrh, kolege i prijatelji pokojnog splitskog pjevača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković prije komemoracije novinarima je rekao da je danas Dan nacionalne sućuti, da nam je svima žao zbog njegovog odlaska, jer je to veliki gubitak za hrvatsku kulturu, glazbu i za tkivo hrvatskog društva.

Oliver Dragojević je za premijera bio duša Hrvatske, a ono što je on dao u posljednjih pola stoljeća brojnim generacijama ljudi je nešto što nas je obilježilo, što je dio našeg identiteta, emocija i naših odrastanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sjećam se kao dijete u Makarskoj kada je pjevao na rivi sedamdesetih godina, pa do pariške Olimpije kada sam bio tamo i do raznih drugih situacija. Bio je sjajan, jedinstven i iskreno, toliko mi je žao da ga je odnijela ta teška bolest. Borio se jako, onakav kakav je bio, pun karaktera, pun tog dalmatinskog dišpeta i svega onoga što ga je krasilo. Velik je čovjek i ovo je najmanje što danas možemo svi skupa učiniti za njega”, poručio je premijer Plenković.

Svoju žal za Oliverom iskazala je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović riječima da je danas tužna zato što je otišao čovjek koji je obilježio ne samo cijeli njezin život i djetinjstvo, čovjek s čijim je pjesmama je odrastala, maštala, radovala se, ponekad plakala, već i čovjek koji je toliko značio za Hrvatsku.

„Oliver je svojim jedinstvenim dalmatinskim zvukom i svojom osobnošću ujedinio cijelu Hrvatsku, ujedinio cijelo iseljeništvo. Jako će mi nedostajati”, zaključila je predsjednica Grabar- Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Oliver Dragojević je veliki čovjek i umjetnik koji je obilježio naše živote i dao nam puno plemenitih osjećaja, a narod mu sada sve to vraća. Zaista su emocije koje je pobudio rijetko viđene, rekao je Jandroković.

„On je bio veliki glazbenik i umjetnik, ali očito je svojom ljudskošću, dobrotom i toplinom ljude privukao sebi. Svi ga poštujemo kao vrhunskog glazbenika, njegove pjesme obilježile su naše živote. Dolazeći iz Zagreba do Splita jedna radijska postaja puštala je samo njegove pjesme i onda shvatite da ne samo da znate sve njegove pjesme nego gotovo svaki stih. Toliko duboko je ušao u naše živote, a oni koji su ga poznavali, ali i oni koji ga nisu poznavali zapravo su s njim živjeli”, poručio je Jandroković.

U Split je stigao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je rekao da je Oliver simbol Dalmacije, Hajduka i Hrvatske prisjetivši se vremena kad je bio mladi zapovjednik 1991. i 1992. godine, a Oliver je obilazio branitelje na položajima i hrabrio ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nekoliko je puta on i ostali umjetnici grada Splita obilazili su položaje 4. gardijske brigade. I Hrvatska ratna mornarica je povezana, Oliver je ispjevao i himnu Mi smo hrvatski mornari. Upravo smo danas tu da zajedno budemo i HRM se uključio, pa će s dvije raketne topovnjače ispratiti našeg Olivera prema rodnoj grudi”, rekao je Krstičević.

U Oliverovu smrt još uvijek ne vjeruje splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji kaže kako mu se čini da su ga anđeli nebeski pozvali da im održi jedan koncert.

„Vjerujem da u Hrvatskoj nema osobe koja ne zna barem jednu njegovu pjesmu ili strofu iz nje. Zato mi to još ne ide u glavu posebno kada slušam radio ili druge medije na kojima se puštaju njegove pjesme. Čovjeku ne može doći u glavu da je to tako. Jedino se tješimo da će anđelima gore održati koncert, pa ćemo ga mi opet negdje u daljini čuti i vidjeti”, rekao je Boban.

Gibonni: Kapetane, sve je kako triba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dragi prijatelji, ima jedna slika od prije dvije godine.. Zima, Oliverova kuća. Prva vrata, prvi susjed je ribarnica. S druge strane jedna konoba, zove se Ribar. I ništa prirodnije nego tu gdje mu je mjesto. I gledam ga kako se veže, zima strašna, škura bura. Veže se i on i sinovi. Ukočeni, smrznuti, on s onom kapom ide i nosi kesu s ribom što su uhvatili i to je ta slika koju sam želio podijeli s vama”, rekao je Gibonni, veliki prijatelj Olivera Dragojevića na komemoraciji danas održanoj u splitskom HNK.

“Na toj slici je sve. Njegovo rodno mjesto, njegova kuća, njegova familija, njegovo more.Gdje je tu muzika?” pita se i nastavlja “slika je puna muzike. I tu su i galeb i ja i Stine i Nocturno i Iza škura i Cesarica i Moj lipi anđele. To je Oliver. Najslavniji, najveći, preko mola ide smrznut. ”

Ispričao je jednu priču koju je čuo od jednog prijatelja o Oliveru, koju će, kaže pamtiti do kraja života.

“Kad je Oliveru pozlilo prije deset godina, kad je upao u more pa je uspjelo to završiti na najbolji mogući način. Vidjeli su ga negdje u avionu iz Splita za Zagreb i onda ga je on napao “Olivere što nam radiš, čuvaj se, što ćemo bez tebe”. I cijeli se onda avion digao i napali su ga “čuvaj se, pazi što nam radiš”. I onda je jedan čovjek rekao “Olivere čuvaj se, jer ako nam odeš ti i užga nam se Marjan onda smo propali”.

“Meni je ova vijest bila kao da se užga Marjan” – rekao je.

“Rekao je da je on na svome brodu i kapetan i sluga” prisjeća se Gibonni. Mislio je na svoj brod Marko, objašnjava. “Ali svi koji smo mu prijatelji znamo da je to istina u svim drugim segmentima života. I u njegovoj muzici i kakav je bio u društvu. Prvi, a za sebe uvijek zadnji”.

“Želija bi reći svome kapetanu da je sve kako triba i da je sve ovo more samo za te” – kroz suze je rekao Gibonni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.