(VIDEO) Koncert “Sjećanje na Gvozdansko” večeras u zagrebačkoj katedrali, u nedjelju hodočasnički spomen-pohod

Povodom XI. hodočasničkog spomen-pohoda u Gvozdansko održat će se u petak, 10. siječnja 2020. u 18:30 sati u zagrebačkoj katedrali koncert “Sjećanje na Gvozdansko”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastupit će Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem mo Miroslava Vukovojca Dugana. Uz njih nastupit će sopranistica Arijana Gigliani Philipp. Na programu su djela Handela, Francka, Bizeta, Mozarta, Purcella i hrvatske božićne pjesme.

Impresivna je to priča o burgu Gvozdansko na Banovini i nemjerljivom junaštvu hrvatskih postrojbi koje su beskompromisno branile od otomanskih osvajača taj iznimno vrijedni hrvatski burg s rudnicima i kovnicom novca iz koje se financirala obrana Mađarsko-hrvatskog kraljevstva.

Puno više o toj cijeloj epizodi moći će se čuti na samom koncertu kad će se između glazbenih brojeva pričati o samoj bitki. Gvozdansko kao i susjedni Zrin nalaze se na Banovini blizu Dvora na Uni, Hrvatske Kostajnice i Gline. Potrebna im je hitna obnova i revitalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert se održava u organizaciji Udruge Zvuci tišine te uz podršku Damira Borovčaka koji se sustavno bavi i proučava povijest Banovine, zagrebačke katedrale, njenog rektora Josipa Kuhtića i Zagrebačke nadbiskupije. Branka Ćubelić dala je podršku realizaciji ovog koncerta, piše IKA.

Ulaz na koncert je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 12. siječnja 2020., u sklopu XI. hodočasničkog spomen-pohoda u Gvozdansko, služit će se sv. misa u 11 sati u crkvi sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom, nakon čega će se održati komemoracija kod spomenika za sve hrabre branitelje Gvozdanskog.

Sv. misu predvodi biskup Pero Sudar u zajedništvu s biskupom Vladom Košićem i odazvanim svećenstvom.

O Gvozdanskom su u emisiji “Zagrebe, dobro jutro” na Z1 televiziji govorili Damir Borovčak i Edmund Borić Andler iz udruge Zvuci tišine. Pogledajte je ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.