(VIDEO) Obnova Mirogoja nakon potresa trajat će najmanje 10 godina: najviše stradale arkade

Foto: snimka zaslona

Najviše su stradale svjetski poznate arkade Hermana Bollea

Mirogojsko groblje koje slovi za jedno od deset najpoznatijih i najljepših u Europi u potresu je pretrpjelo možda i najveću štetu. Kako materijalnu, tako i kulturnu.

Njegova će obnova trajati najmanje deset godina, procjenjuje njegov voditelj, a šteta će se mjeriti u stotinama milijuna kuna pa Gradska groblja u obnovi traže pomoć Grada, Vlade i međunarodnih fondova.

Petru Preradoviću, grofici Sermage, ali i još šest tisuća znanih i neznanih pokojnika potres je oskvrnuo grobnice.

“Tužno jako tužno, beskrajno nam je žao da je tako, a nadamo se da će se što prije obnoviti”, kaže Branka iz Zagreba.

Štetom samo na grobovima direktno je pogođeno najmanje 100.000 ljudi pa su gradska groblja vladi uputila amandmane na Zakon o obnovi Zagreba.

“Mi građane ne želimo ostaviti na cjedilu i naš je prijedlog da jedan dio sufinancira država, jedan dio Grad i Gradska groblja, a jedan korisnici samih grobnih mjesta, što neki nisu ni održavali, ali to je njihova obaveza da ih održavaju”, rekao je Patrik Šegota, voditelj Gradskih groblja Zagreb.

Groblje trebalo obnovu još i prije potresa

Još i prije potresa, mirogojsko je groblje trebalo u obnovu. Sada više nije upitno je li ona potrebna, nego koliko će to sve koštati, kaže Šegota i procjenjuje da će trebati namaknuti nekoliko stotina milijuna kuna.

>U Zagrebu se osjetio još jedan potres jačine 2.7 po Rihteru: Koliko zapravo potresa možemo očekivati narednih mjeseci?

Najviše su stradale svjetski poznate arkade Hermana Bollea, koji ih je gradio sve do svoje smrti. Danas pogled na njih zagrađuje drvena zaštita, postavljena kako bi se izbjeglo veće zlo. No građani ondje još ulaze na vlastitu odgovornost.

Svaka kupola ima barem pukotinu, a neke su se i potpuno urušile, zato Mirogoj ponovno računa na pomoć Grada i Vlade, ali i međunarodnih fondova.

“Ja vjerujem da svako društvo arhitekata u svijetu pozna djelo Hermana Bollea, i da ćemo kroz tu prizmu prikupiti značajna sredstva za obnovu tih spomenika”, smatra Šegota.

Mirogojsko groblje počelo se uređivati nakon velikog zagrebačkog potresa 1880. godine. Tada je stradala i kuća Augusta Šenoe, a sam se bacio se na pomaganje drugima zanemarivši upalu pluća od koje je na kraju i umro. Često je govorio da ga je taj potres pokvario, no u ovome, začudo, njegov grob ostao je netaknut.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr