(VIDEO) Poljaci traže izgon Olivera Frljića iz zemlje: redatelju zbog vrijeđanja prijeti i kaznena prijava

Foto: fah

Kazališna predstava Olivera Frljića “Izopćenje”, u poznatom varšavskom teatru “Povšehni”, izazvala je – burne reakcije. Sporna je scena oralnog seksa lutke poljskog pape, sv. Ivana Pavla II. s tablicom ‘zaštitnik pedofila’, i glumice, ali i satirične replike o pokretanju prikupljanja novca za ubojstvo vođe poljskih vladajućih konzervativaca Jarosława Kaczyńskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gluposti, nema govora o nekakvom pokušaju ili planiranju ubojstva, to je suludo. Da, postoje neki momenti u predstavi koje će neki gledatelji smatrati blasfemičnim, ali moramo biti iskreni i reći da je blasfemija ovdje samo sredstvo borbe protiv licemjerja”, kaže Pawel Sztarbowski, zamjenik ravnatelja Teatra Povšehn za RTL.

Predstavnici katoličkih organizacija prosvjedovali su pred zgradom kazališa, a teatru, Frljiću i glumcima prijeti kaznena prijava zbog uvrede vjerskih osjećaja i nacionalnog dostojanstva Poljaka.

“To je poziv na nasilje, i ne samo da ne bi trebalo biti prikazivano ni u jednom kazalištu nego nikako ne bi smjelo biti financirano javnim novcem”, ističe Beata Mazurek, iz stranke Pravo i pravda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolički Institut ‘Ordo iuris’ prijavio je predstavu Vijeću Europe te je pozvao Poljake da masovno podnose kaznene prijave i tuže Teatar, obvezujući se pritom da će ‘Ordo iuris’ besplatno osigurati odvjetnike i platiti sudske troškove. Lokalne vlasti koje sufinanciraju predstavu ipak se drže podalje od ove inicijative.

“Gradsko vijeće ne očekuje da bi ono trebalo u bilo kojem slučaju donijeti odluku o sadržaju bilo koje predstave, pa tako i ove”, kaže Tomasz Thun-Janowski, iz Odjela za kulturu Grada Varšave.

Ipak, prosvjednici najavljuju da ne namjeravaju odustati sve dok predstava ne bude uklonjena sa programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova Frljićeva predstava prepuna je degutantnih detalja koji se izruguju onome što je u kolektivnoj svijesti Poljaka najvažnije – katoličkoj vjeri i ljubavi prema domovini.

Jedna od glumica u predstavi simulira oralni seks s kipom sv. Ivana Pavla II., dok u pozadini gledatelji čuju propovijed poljskog svetca o odnosu između čovjeka i Boga, javlja Bitno.net. Kasnije se na taj kip stavlja ploča s natpisom “Zaštitnik pedofila”.

Jedna glumica stavlja križ među noge, a kasnije glumci motornom pilom režu veliki križ na sredini pozornice. Glumci deru zastavu Vatikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednom trenutku jedna od glumica pokazuje ultrazvuk nerođena djeteta i objašnjava publici kako će ga abortirati.

“Bit ću trudna svaka tri mjeseca i svaka tri mjeseca ću napraviti abortus. Svaki put ću abortirati jer to mogu”, vrišti glumica u kazališnom komadu.

U jednoj od scena prikazuje se i glumicu koja prikuplja novac za ubojstvo Jarosława Kaczyńskog, čelnika vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS). Potom gledateljima objašnjava kako tu scenu ubojstva ipak neće prikazati jer je to kažnjivo i navodi odredbe kaznenog zakona koje joj to brane.

Cijela predstava je, dakle, smišljena provokacija, koja međutim, kako je to obično i slučaj kod Frljića, ima svoje političke i medijske zaštitnike. Medijima nije promaklo kako je sponzor predstave medijska kuća Agora u vlasništvu Adama Michnika koja je jako bliska oporbenoj Građanskoj platformi (PO). PO ima vlast u glavnom gradu Poljske, a pohvale na račun predstave već su došle iz ureda za kulturu u gradskoj administraciji koju oni nadziru i koja financira kazalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, neki oporbeni političari već su na društvenim mrežama pohvalili predstavu.

S druge strane, drugi političari već su najavili prijavu protiv Frljićeve predstave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.