(VIDEO) Povjesničari Vlatka Vukelić, Vlado Šumanović i publicist Tihomir Dujmović o sudbini kozaračke djece: ’40 godina nakon Titove smrti mi još ne znamo povijest’

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

O sudbini kozaračke djece napuštene nakon zarobljavanja njihovih roditelja i skrbnika 1942. godine, govorilo se u emisiji Argumenti Hrvatskog katoličkog radija. Gostovali su: doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, predstojnica Odsjeka za povijest Hrvatskih studija, dr. sc. Vlado Šumanović, s Odsjeka za povijest Hrvatskih studija te Tihomir Dujmović, novinar i publicist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto su djeca umirala zbog bolesti i pothranjenosti, je li bilo ubijanja djece, kako su tekle “kolonizacije” djece te o izvorima na kojima povjesničari i istraživači crpe svoje argumente teme su o kojima se razgovaralo u Argumentima s uglednim i stručnim gostima.

Voditeljica Diana Tikvić podsjetila je na riječi povjesničara Hrvoja Klasića koji je rekao da je NDH “Mussolinijeva i Hitelorva tvorevina”. Naveo je da većina djece ipak umire od bolesti, gladi i nehigijene u tzv. prihvatilištima.

> (FOTO) Znanstveni skup u biskupiji: Ne postoji dokaz da je u Sisku 1942. postojao logor djece ili da je bilo mučenja i nasilnog oduzimanja života

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Igor Vukić: Moglo bi se reći – kozaračku, partizansku djecu, spašavao je Pavelić, a ne Partija

> Igor Vukić: ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ – još jedan primjer protuhrvatske propagande plaćen hrvatskim novcem

Dr. sc. Šumanović po povijesnim činjenicama zaključuje da je ključna zapovijed u cijeloj operaciji bila da se “ne smije izvršavati odmazda i progoniti civili, jer bi to pospješilo ponovno jačanje partizanskog pokreta što je trebalo suzbiti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Vukelić govori kako ne postoji konsenzus o tome što se doista dogodilo, posebno u vrijeme Drugog svjetskog rata i NDH.

Znakovito je da su ta djeca smještena u sam centar grada, što ruši sve teze o namjernim zločinačkim pothvatima, maltretiranjima ili ubojstvima. Nitko nije očekivao toliki broj djece, no smještaj je bio osiguran. Objekti su pregledavani.”

Dr. sc. Vukelić podsjeća da i Diana Budisavljević dolazi, te obilazi djecu, no činjenica je da su djeca bila bolesna i neishranjena, zbog uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ima opaske, no suglasna je sa smještajem. Djeca su šetala glavnim gradskim parkom, nije ih se skrivalo”.

Novinar i publicist Tihomir Dujmović ističe da je revizija povijesti nužna.

“Dosad napisana povijest je ideološka laž, a onda i faktografska laž. Nema segmenta hrvatskog društva od 1941. do 1990. koje nije isfabricirano… 30 godina nakon raspada Jugoslavije, a 40 godina nakon Titove smrti mi još ne znamo povijest i tapkamo u mraku.”

Cijelu i iznimno zanimljivu emisiju pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.