(VIDEO) Studenski kapelan s HKS-a: ‘U Hrvatskoj nikad nisam doživio negativnu predrasudu, nego pozitivnu’

odilon singbo
Foto: snimka zaslona

Velečasni Odilon Singbo kao siromašni mladić iz malenog, siromašnog sela u srcu Afrike postao je doktor znanosti i omiljeni studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Došao sam iz siromašne zemlje, Benin, koja je sigurno mnogima nepoznata. Benin u smislu prirodnih resursa nema apsolutno ništa, zapravo mi obilujemo siromaštvom, ali zato imamo mir”, rekao je Singbo u HRT-ovoj emisiji U svom filmu.

Jedini je iz svoje obitelji koji se školovao. Vrlo se teško izborio za svoje školovanje još u Beninu.

“Krenuo sam u školu na način da su krenuli moji vršnjaci s kojima sam se igrao doma, roditelji su im mogli platiti školarinu, i znatiželja me vodila da vidim što oni tamo rade, što je to škola. Međutim, bilo je trenutaka kad su me učitelji morali izbacivati iz razreda zato što nisam platio školarinu. Ujedno su vidjeli, “To je jedan pametan dječak kojemu bi bilo dobro da pomažemo”. U to vrijeme sam uvijek izmišljao neke razloge zbog kojih ne mogu sada platiti školarinu i uvijek su me pustili u viši razred jer su vidjeli da sam najbolje pisao testove. Ta njihova početna dobrota je ono što me spasilo pa sam mogao završiti osnovnu školu, a da nisam platio nijednu godinu. Ja obično kažem da još uvijek dugujem državi”, rekao je Singbo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da se u Hrvatskoj kao svećenik suočio s pozitivnim predrasudama.

“To što sam crnac više privlači, nego što odbije”, rekao je.

“Moje osobno iskustvo je tako da nikad nisam doživio neku negativnu predrasudu, nego pozitivnu, pogotovo na početku svog svećeničkog poziva i djelovanja. Mnogi su stajali na red za ispovijed misleći da ne znam jezik, a kad dođu, onda se hvataju za glavu”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velečasni je u emisiji podijelio neke stvari i običaje koji su mu u Hrvatskoj bili neobični, poput odlaska na kavu nakon ručka.

“S vremenom sam shvatio da je ovdje u Hrvatskoj ići na kavu uvijek prilika da malo tračamo i da dijelimo neke informacije. Sada se nastojim odazvati svakoj kavi, ali su to bili početni šokovi”, našalio se Singbo.

Pohvalio je Hrvatsku zbog razvoja nakon Domovinskog rata, iako postoje neke ideološke podjele koje su, smatra, apsolutno nepotrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svatko voli Hrvatsku na svoj način, to je dobro, ali ima nekih koji misle da vole Hrvatsku više nego sama Hrvatska, i to nije dobro. Tu stvaramo razdor, a mi smo tu da stvaramo zajedništvo”, rekao je.

U Beninu je život kršćana i muslimana vrlo skladan. Singbov otac bio je musliman, majka katolkinja, a otac se preobratio zbog ženidbe.

“Žao mi je zbog načina zbog kojeg se ovdje percipira ili čak nameće jedan međureligijski odnos koji nema veze s onim što je bit svake vjerske zajednice”, rekao je Singbo.

Singbo je u svojoj obitelji prvo muško dijete, zbog čega ima karakteristične ožiljke na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kao prvo muško dijete moram nositi dalje obiteljsku lozu kroz potomstvo i tako dalje. Postao sam svećenik pa sam nekako poremetio te ljudske planove”, ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.