(VIDEO) Vjernici nakon više od 40 dana opet na misi: ‘Dirljivo je ponovno se sresti’

Foto: Snimka zaslona

Od Svetog Josipa zaručnika do Svetog Josipa radnika vjernici u Hrvatskoj bili su bez zajedničkog okupljanja u crkvama. Ove, prve nedjelje nakon više od 40 dana mise su se služile po strogim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez svete vode i pričesti na usta uz fizičku distancu. Iako su brojni vjernici jedva dočekali mise sa svećenicima, da je koronavirus prisutan dalo se naslutiti po znatno manjem odazivu nego inače.

Umjesto blagoslovljene vode, sredstvo za dezinfekciju. Na ulasku u crkvu redari, koji paze na socijalnu distancu, javlja RTL.

“Ima razmještaj po ovim označenim mjestima u crkvi tako da ne bi došlo do nekog kontakta, osim obitelji, koje su ionako zajedno”, rekao je Goran iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udaljeni jedni od drugih, ali opet zajedno u crkvi na misama, pod strogim pravilima.

“Pomiješali su se osjećaji, stvarno mi je ovo nedostajalo, iako smo pratili na televiziji, ali ipak uživo je uživo”, rekao je Ivan iz Zagreba.

“Plakala sam ispočetka, stvarno mi je bilo divno, obučena sam u jedno novo ruho”, kazala je Marina iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 40 dana svećenici su služili mise sami. Sada su s vjernicima, kojih je, zbog koronavirusa, ipak u znatno manjem broju nego inače.

“U vrijeme dok njih nije bilo tu ja sam znao proći kroz crkvu pa gledati gdje su pojedine osobe, poznajem lica koja poznajem, ja sam se šetao za vrijeme propovijedi onda se pitam gdje su sada oni, gdje su obitelji i molio sam za njih i doista je ovo danas dirljivo za njih nakon nekog vremena ponovno se naći”, kazao je pater Anto Gavrić iz Župe bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Umjesto na usta, hostija se dijeli na ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S maskama na licu vjernici u Rijeci misu su pratili ispred katedrale svetog Vida.

S narodom je molio i dubrovački biskup Mate Uzinić, a stariji i kronični bolesnici, kojima se ne preporučuje odlazak u crkvu, misu iz dubrovačke katedrale pratili su na društvenim mrežama.

“Ovi propisi i pravila nisu zato da nam priječe da budemo blizu jedni drugima, nego su mjere koje poduzimamo da ne bismo postali izvor širenja zaraze”, kazao je dubrovački biskup Mate Uzinić.

I u splitsku katedralu svetog Dujma, ulazak uz epidemiološke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na razmak su pazili i vjernici splitskog Kmana, gdje su se mise i ispovijed držali na otvorenom.

“Ispovijedi isto smo organizirali s naše sjeverne strane. Imamo pokretne mini ispovjedaonice, tako da ljudi ne moraju ulaziti u jedan prostor zatvoreni”, rekao je don Ivan Alojzije Terze iz Župe Pomoćnice kršćana u Splitu.

Koronavirus je i dalje prisutan, uputa se treba pridržavati kako crkve opet ne bi bile prazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.