Vijeće HBK za nauk vjere: ‘Crkva i u vrijeme pandemije COVID-19 promiče zreo i odgovoran život u vjeri’

Foto: ika.hkm.hr

Redovita sjednica Vijeća HBK za nauk vjere pod predsjedanjem predsjednika sisačkog biskupa mons. dr. sc. Vlade Košića, održana je u srijedu, 24. lipnja, u Biskupijskom ordinarijatu u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednici su, uz predsjednika mons. Košića, nazočili prof. dr. sc. Željko Tanjić, prof. dr. sc. Tonči Matulić, prof. dr. sc. Mijo Nikić, doc. dr. sc. s. Valerija Kovač i doc. dr. sc. Richard Pavlić.

U prvom dijelu sjednice članovi su, prema ranije dogovorenom planu rada, usvojili dokument o karizmatskom pokretu i obnovi u Duhu u Katoličkoj Crkvi, u kojemu se donose fenomenološka analiza i pastoralne smjernice.

U drugom dijelu sjednice članovi su dali osvrt na crkveno djelovanje za vrijeme pandemije COVID-19 te naznačili perspektive za daljnje postupanje. Istaknut je i angažman pojedinih članova Vijeća koji su svojim javnim istupima doprinijeli pastoralnom, duhovnom i intelektualnom suočavanju s nepredvidivom situacijom u kojoj su se našli Crkva i društvo izazvani pandemijom COVID-19. S tim u vezi, Vijeće je donijelo sljedeće zaključke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela crkvena zajednica pozvana je da iz više perspektiva promišlja sadašnju i buduću situaciju pandemije COVID-19, koja je donijela velike promjene ne samo na društvenom području, nego i na razini crkvenoga i vjerničkog života. Crkva je pozvana da na kreativan način crpi iz svoga bogatoga duhovnoga i sakramentalnog blaga, da se kritički osvrne na prijeđeno vrijeme pandemije, da se otvoreno suoči s novim pitanjima koja su se pojavila, da vjernicima pruži utemeljenu pouku u vjeri, duhovnu okrepu i pomoć u vremenu nesigurnosti. Pozvana je da se čuva mogućih pretjerivanja u prosuđivanju sadašnje situacije te sužavanja na jednostavna, možda na prvi pogled privlačna rješenja, koja iskrivljuju ili zastiru autentičnost crkvenoga nauka i života u vjeri.

Potrebno je s iskrenom zahvalnošću istaknuti veliki doprinos svećenika i vjernika laika koji su se nesebično zalagali na duhovnom, sakramentalnom i karitativnom području, i tako mnogim ljudima u samoći, bolesti, ugroženosti i ranjivosti pružili neizmjernu potporu. Na taj način su posvjedočili mnogovrsnost služenja Crkve današnjemu čovjeku u trenutnoj situaciji koja dotiče sve razine njegove egzistencije. Crkva će se i dalje nastaviti angažirati u vjerskom i intelektualnom, znanstvenom i djelatnom pogledu, za stručno proučavanje i praktično svjedočenje ljubavi prema bližnjemu, posebno prema bolesnima, slabima, ranjivima. Uz duboke izraze zahvalnosti civilnim službama u vrijeme pandemije COVID-19, potrebno je istaknuti nezamjenjivo mjesto svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika. U želji za konkretnim zalaganjem, potrebno je slušati glas naših pastira te imati povjerenja u njihove mjerodavne odluke. Time ćemo svi doprinijeti da u ovome vremenu neizvjesnosti prevlada utjeha, jedinstvo i povjerenje u Crkvu i njezino poslanje u svijetu.

Crkva je u svome pastoralnom angažmanu otvorena za suradnju s civilnim vlastima i zdravstvenim ustanovama. Također je otvorena za prihvaćanje utemeljenih znanstvenih spoznaja, zastupajući načelo komplementarnosti vjere i razuma. Ona ne podržava magijsko suprotstavljanje vjere spoznajama znanstvenih istraživanja, ali isto tako ne prihvaća samo racionalno-empirijske odgovore, koji ne uvažavaju tjelesno-duhovnu cjelovitost čovjeka. Odlučna je da, u mjeri u kojoj je to prihvatljivo i moguće, brani i osigura pravo vjernika na duhovnu pomoć i sakramentalnu okrepu, te da poboljša i prilagodi pastoral bolesnih i umirućih. Crkva i u vrijeme pandemije COVID-19 promiče zreo i odgovoran život u vjeri, naglašava prvenstvo zaštite svakoga ljudskoga života te brigu za duhovno i tjelesno zdravlje svakoga čovjeka, posebno onih najslabijih. Na taj način Crkva, uz svoje redovne pastoralne aktivnosti, i u ovim izvanrednim okolnostima ostvaruje svoje poslanje služenja čovjeku u njegovoj konkretnoj egzistencijalnoj i duhovnoj potrebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.