Vinkovci: Počeli V. rimski dani

Foto: Thinkstock

Sajmom rimskih proizvoda te Olimpijadom znanja uz sudjelovanje učenika vinkovačkih osnovnih škola, u Vinkovcima su u petak počeli  V. rimski dani koji se ove godine održavaju pod geslom “Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!) ​​​​​.​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija je to koja promiče duh rimskog razdoblja na tlu Vinkovaca u vrijeme kojega se je na užem gradskom području nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara,  Valentinijan I. (321.-375.) i Valens (328.-378.), jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske, a u blizini Cibala 314. godine vodila se bitka za prevlast i moć između careva Konstantina Velikog i Licinija.

Po riječima kustosa Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoja Vulića, geslo ovogodišnjih Rimskih dana  vezano je za pobunu panonskih plemena protiv Rima pod vodstvom Batona, a za čije gušenje je bio potreban angažman čak tri Cezara; Tiberija, Germanika i Augusta.

U Gradskom parku u samom središtu Vinkovaca podignut je keltski logor koji su “nastanili” keltski ratnici, članovi povijesne postrojbe iz Trsta koji će uz članove Dioklecijanove legije iz Splita tijekom trajanja manifestacije uprizoriti način života kojim se živjelo u Panoniji u rimsko doba. Oni će se predstaviti i u večernjem programu- u svečanoj povorci u petak te u subotu u uprizorenoj velikoj bitki u gradskom središtu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dvodnevnog trajanja manifestacije koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, održavat će se i keramičarske radionice kao i Sajam rimskih proizvoda na kojemu posjetitelji mogu kupiti drvene igrače, kušati vino i pivo i ostale gastronomske specijalitete omiljene i u rimsko doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.