Vjerni tradiciji: Tri dana u sedlu do svetišta Majke Božje Bistričke

Foto: Matea Jalžečić

Vjerni tradiciji deveti puta zaredom konjanici Udruge Topot iz Kutine jutros su krenuli na 15. jubilarno hodočašće u svetište Majci Božjoj Bistričkoj. Oni će se nakon trodnevnog jahanja naći na okupljanju, zvanom konjičko vozočašće, uobičajno u nedjelju poslije Velike Gospe. Tu će uz brojne svečane konjičke zaprege i jahači iz Hrvatske, ali i više europskih zemalja nazočiti svečanoj misi te oni i njihove plemenite životinje primiti blagoslov. Organizator je Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, uz potporu Središnjeg Saveza uzgajivača konja hrvatskog hladnokrvnjaka i konja posavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svećani ispračaj uz marijanske pjesme mjesnog KUD-a Seljačka sloga i blagoslovom vlč. Danka Bizjaka upriličen je iz dvorišta u Radićevoj ulici koje čuva moslavačku graditeljsku baštinu. Na tradiciju davnih hodočašća iz kutinskog kraja podsjetit će 7 jahača, a to su: Sandra Prevendar Nekvapil, voditeljica konjanika, zatim Lorena Starčević, Silvia Rakić, Ivama Mošmička Matijević, Zvonko Zubčić, Mario Starčević i Vedran Lukačević. Sretan put i nakon 120 km trodnevnog jahanja, u čemu su kutinski jahači iznimka toga događaja, dolazak na nedjeljno misno slavlje u Mariju Bistricu poželjeli su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, njegov zamjenik Damir Markuš i zamjenik predsjednika mjesnog odbora Radićeve ulice Matija Smuđ.

Inače, u svom desetogodišnjem radu udruga Topot osobito je ponosna na program terapijskog jahanja kojega njeguje već šestu godinu, a trenutno u tu aktivnost uključeno je čak 18 potrebitih te humane i zdravstvene usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.