Vrgorac: Završen festival pustolova posvećen svjetskom putniku Mati Šimunoviću

Foto: Vrgorac, 25.8.2018 - Dvodnevni Festival pustolova "Mate Svjetski", godišnji susret putnika, putopisaca pustolova, avanturista i svih zaljubljenika u putovanja, održava se ovoga vikenda u organizaciji Turističke zajednice grada Vrgorca, a otvorio ga je u subotu navečer hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić. foto HINA/ Jure DIVIĆ/ ua

Promocijama knjiga splitskoga bajkera Željana Rakele i alpinista Stipe Božića završen je u nedjelju navečer festival pustolova “Mate Svjetski” posvećen hrvatskom svjetskom putniku Mati Šimunoviću (Stilja kod Vrgorca,1900. – Vrgorac, 1969.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugu i završnu večer toga festivala, što se već petu godinu održava u rodnim Stiljima toga najpoznatijeg hrvatskog svjetskog putnika, publici se najprije predstavio Željan Rakela s knjigom i putopisnim predavanjem “300.000 kilometara motoavanture” opisavši u knjizi iskustva s puta duga 300.000 kilometara koliko je u sedam godina prešao na svom motoru BMW R 1200 GS Adventure.

Rakela je obišao pet kontinenata na jednom motoru po svim cestovnim i vremenskim uvjetima. Svoje doživljaje i iskustva predstavio je kroz fotografije i video isječke snimljene po zemljama kamo je putovao.

Putovao je i stjecao iskustva od užarene Sahare preko Murmanska do najsjevernije točke Europe, ledenoga Nordkappa, od najvruće pustinje na svijetu Dasht-e Lota u Irano do hladnih Himalaja, potom uzduž i poprijeko Zemaljskom kuglom, od egipatskih piramida i najvećega slanog jezera u Sahari Chott el Djerida preko niza europskih država do Sjeverne Amerike i njenih prostranstava, od brdovitoga Balkana do bespuća daleke Australije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i niz zanimljivih događa, poput vjenčanja austrijskoga pustolovnog para u Nepalu kojima je bio kum, do stradavanja u Rusiji kad ga je automobilom pokupio ruski vozač i nanio mu teške ozljede – prijelom lijeve noge i desnog stopala pa je morao prekinuti započeti put oko svijeta.

U drugom dijelu večeri poznati hrvatski alpinist Stipe Božić predstavio je monografiju “San o Everestu”. Povodom svoga prvog uspona na Mount Everest, koji se zbio prije 40 godina, 15. svibnja 1979., alpinist, pisac, televizijski snimatelj, član HGSS-a i autor mnogih dokumentaraca, Stipe Božić ponovno se priprema na Himalaju i to prema 6189 metara visokom vrhu Imja Tse. Uoči toga pothvata napisao je monografiju “San o Everestu”

Mate Šimunović krenuo je pak na put 1928. i tijekom 19 godina s psom Globusom prevalio je biciklom, pješice i jedrilicom 360.000 kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 države, a stigao je i do brojnih otoka u Indijskom i Tihom oceanu. Mate je o svojem putovanju vodio dnevnik i snimio brojne fotografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojedobno su o njegovim putovanjima pisale ugledne novine poput New York Timesa, La Prensa, El Telegrafo i niz drugih, a Stipe Božić je o njegovim putovanjima snimio dokumentarni film “Mate Svjetski”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.