Zagreb: Izložba ilustracija Svebora Vidmara

Foto: Svebor Vidmar

U izložbenom prostoru zagrebačke Knjižnice Knežija do kraja ovoga tjedna može se pogledati zanimljivu izložbu ilustracija Svebora Vidmara (1973.), jednog od najplodnijih domaćih pisaca – ilustratora za djecu i mladež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidmar se ilustracijom bavi još od studentskih dana, i do sada je ilustrirao niz slikovnica i knjiga za djecu i mladež, među kojima svakako valja istaknuti slikovnice koje je sam i napisao i ilustrirao: Posljednji zmaj (2012.), Šljapkove pustolovine (2016.), kao i roman za mlade o maloljetničkom nasilju Djeca gnjeva (2014.).

Na izložbi u Knjižnici Knežija možemo vidjeti pedesetak radova nastalih tijekom zadnjih desetak godina, pretežito srednjeg formata, nastalih u tehnici digitalno obrađene ilustracije kojoj je osnova crtež rukom u tušu, koji je u kasnijim fazama računalno obrađen, dorađen i dopunjen bojama i teksturama.

Teksture su kod Vidmara osobito bogate, raznolike i originalne, te predstavljaju njegov najznačajniji umjetnički doprinos zbivanjima na području naše suvremene ilustracije, osobito one za djecu i mlade, premda valja napomenuti Vidmar ne bježi niti od narudžbi posve drukčijeg karaktera, primjerice onih za kratku priču Večernjega lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Svebor Vidmar
Foto: Svebor Vidmar

Pišući sam o svojem iskustvu na području ilustracije Vidmar bilježi:

Ilustraciju ne bismo smjeli shvaćati olako. Ona nije samo produžena ruka nekog zadanog teksta, već novi svijet koji omogućuje izravniji ulazak u radnju pojedine slikovnice ili romana.

Dobar umjetnik-ilustrator od zadane priče uspjet će oblikovati vizualni svijet unoseći pritom svoj vlastiti, prepoznatljivi doživljaj i ugođaj. Time slika postaje ravnopravna tekstu izlazeći iz domene primijenjenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod vrhunskih ilustratora događa se da obogaćuju radnju knjige minucioznim detaljima koji se u priči ne spominju.
Ne treba zaboraviti da često roditelji, ali i djeca, kupe neku slikovnicu isključivo na temelju dojmljivih ilustracija.

Svoje dvadesetogodišnje ilustratorsko iskustvo Vidmar zaključuje riječima:

Sve se svodi na bitku između naših vještina i mana u traganju za nekim višim smislom. Hoće li nas strah od neuspjeha poraziti ili ćemo na valu kreativnosti uspjeti doprijeti do nekih novih rješenja, to je pitanje na koje će naša djela u konačnici dati odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.