Zagrebačka filharmonija svira originalnu glazbu Charlieja Chaplina

U sklopu programa obilježavanja 125. godišnjice rođenja zvijezde nijemog filma Charlieja Chaplina u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu bit će prikazan njegov nijemi crno-bijeli film “Mališan” iz 1921., čiju će projekciju uživo pratiti orkestar Zagrebačke filharmonije.

Zagrebački će filharmoničari, pod dirigentskim vodstvom maestra Krešimira Batinića, izvesti originalnu glazbu iz filma koju je skladao sam Chaplin, baziranu na temi 6. simfonije Petra Iljiča Čajkovskog. Projekcija je dio filmskog programa za škole i vrtiće “Sedmi kontinent” namijenjenog razvijanju filmske pismenosti. Program je u suradnji s MSU-om osmislila Udruga Djeca susreću umjetnost, članica Europskoga udruženja za film za djecu (ECFA), kao nadopunu sadržajima medijske kulture u sklopu nastave hrvatskoga jezika u osnovnoj školi. Cilj programa je odgajanje osviještenih mladih gledatelja koji kritički promišljaju odgledane filmove i argumentirano o njima raspravljaju, a dobio je ime prema naslovu filma jedinoga hrvatskog oskarovca i predstavnika Zagrebačke škole animiranoga filma Dušana Vukotića.

“Mališan” (The Kid) Chaplinov je prvi dugometražni film u kojemu prvi put spaja žanrove komedije i drame, a zahvaljujući kojemu je Jackie Coogan (Mališan) ušao u povijest kao prva filmska dječja zvijezda. Chaplin je 1971., 50 godina nakon premijere, film premontirao i skladao novu glazbu, baziranu na temi 6. simfonije Čajkovskog. Kongresna knjižnica SAD-a čuva ga u svojoj Nacionalnoj filmskoj arhivi kao “kulturno, povijesno i estetski važan film”.

U “godini Chaplina” Zagrebačka se filharmonija priključila prisjećanju na jednu od najutjecajnijih i najkreativnijih osoba u povijesti nijemog filma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr
Photo: flicker.com, Insomnia Cured Here