Site icon narod.hr

Zagrebački kvartet 25. travnja slavi 100 godina i rekonstruira prvi koncert ansambla

Foto: fah

Zagrebački kvartet obilježit će 100. obljetnicu osnutka 25. travnja svečanim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ), a izvest će isti program koji je izvela prva postava ansambla 1919. godine, najavili su u srijedu članovi ansambla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavljenički koncert Zagrebačkog kvarteta imat će isti program koji je izveden i 25. travnja 1919. godine, kada su Vaclav Huml (prva violina), Milan Graf (druga violina), Ladislav Škatula (kasnije Miranov, viola) i Umberto Fabbri (violončelo) izveli prvi koncert toga ansambla, najavila je u srijedu na konferenciji za medije muzikologinja Iva Lovrec Štefanović.

Aktualni članovi ansambla violinisti Martin Krpan i Davor Philips, Hrvoje Philips na violi i Martin Jordan na violončelu tako će 25. travnja u HGK-u izvesti 9. gudački kvartet u d-molu Antonína Dvořáka, “Kvintni” gudački kvartet u d-molu Josepha Haydna te 2. gudački kvartet u F-duru Petra Iljiča Čajkovskoga.

Kvartet je od 1919. izdao više od 40 nosača zvuka, ali nije bio aktivan svih sto godina, već od osnutka pa do 1943. i onda od 1954. godine, naglasila je Lovrec Štefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kroz svoju povijest, kvartet je obišao cijeli svijet te odsvirao oko pet tisuća koncerata”, kazao je Davor Philips te dodao da su u zadnjih desetak godina često nastupali u Japanu i Koreji, Španjolskoj i Portugalu, a da je kvartet sljedeće godine pozvan na turneju u Južnu Ameriku.

“Ova sezona je programski pogled unatrag, sada rekonstruiramo koncert iz 1919. godine, program i raspored skladbi je isti kao tada, a sljedeća je sezona pogled u naprijed, bit će puno kompozicija koje kvartet u ovom sastavu nije svirao”, kazao je Krpan.

Novo diskografsko izdanje i monografija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je predstavljen i novi nosač zvuka Zagrebačkog kvarteta “Klasični vrt”, na kojemu se nalaze djela za gudački kvartet hrvatskih skladatelja Igora Kukuljerića, Srđana Dedića, Marka Ruždjaka, Adalberta Markovića i Pavla Sviličića.

Uoči obljetničkog koncerta izdat će se i monografija Zagrebačkog kvarteta koju je napisao muzikolog Borko Špoljarić, a obljetničku sezonu kvartet će zaključiti koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 30. studenoga.

“Na programu će uz djela Mauricea Ravela, Luigia Boccherinija, Edwarda Elgara i Benjamina Britenna biti praizvedeno i novo djelo za gudački kvartet Srđana Dedića”, najavila je Lovrec Štefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version