Site icon narod.hr

Započeo 15. Zagrebački filmski festival

Foto: Thinkstock

Ovogodišnji 15. Zagrebački Filmski Festival započeo je 11. studenog i traje do 19. studenog na već poznatim lokacijama (kino Europa, kino Tuškanac, MSU, Dvorana Müller i F22 – Nova akademijska scena). Festival kroz devet dana donosi preko stotinu projekcija i filmova te čak petnaestak programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U natjecateljski glavni program spadaju dugometražni igrani filmovi – kojih je ove godine 14 u izboru, deset kratkometražnih međunarodnih filmova i program “Kockice” – nacionalni kratkometražni filmovi kojima se stavlja naglasak na nove autore.

U natjecateljski program ulazi i program PLUS namijenjen srednjoškolcima. Pet filmova koji se svake godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabiru učenici i učenice srednjih škola. Uz spomenuta četiri programa natjecateljskog karaktera je i program “Ponovo s nama” koji je uveden prošle godine. U sklopu tog programa prikazuju se novi filmovi proslavljenih autora čiji je prvi ili drugi film ZFF prikazao prijašnjih godina u glavnom programu.

Popratni program ove godine donosi “Velikih 5” (izbor filmova iz pet najvećih europskih kinematografija – Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske) te Bibijadu – filmove namijenjene osnovnoškolcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutar programa “Dan LUX filma” prikazuju se tri filma koja su ušla u finalni izbor za nagradu LUX koju dodjeljuje Europski parlament za dostignuća u kinematografiji.

U kategroriji “Moj prvi film” iz godine u godinu prikazuju se debitantski filmovi redatelja europskih zemalja, a ove godine bit će prikazana djela nekih švedskih redatelja.

Jedan od ovogodišnjih popratnih programa pod nazivom je “Fokus: Crna Gora”, a o građanskom neposluhu i otporu govore filmovi u programu “Film neposluha”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaznice na neke projekcije su besplatne, a za određene filmove plaćaju se karte od 10 do 30 kn. Rezervacije nisu moguće, a karte se mogu kupiti na festivalskim blagajnama ili putem interneta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version