Zaređen je novi krčki biskup: Sad u obitelji imamo tri štapa, mama, tata i ja

“Sad u obitelji imamo tri štapa, mama, tata i ja” – kazao je simpatični novozaređeni krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak preuzevši svoj drveni pastirski biskupski štap, načinjen od drva masline, koji je poklon vjernika i svećenika krčke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euharistijsko slavlje i obred biskupskoga ređenja mons. dr. Ivice Petanjka, krčkoga biskupa, obavljeno je u krčkoj katedrali Uznesenja Marijina u Krku. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje, a koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico, nadbiskup Krfa, Zante i Kefalonije Yannis Spiteris te biskupi hrvatske i bosansko-hercegovačke biskupske konferencije.

U koncelebraciji je bilo i više kapucina iz europskih zemalja. Među njima i generalni vikar Kapucinskoga reda i član Slovenske kapucinske provincije fra Štefan Kožuh, provincijal venecijanske kapucinske provincije fra Roberto Genuin, duhovnik Međunarodnog kolegija sv. Lovre u Rimu fra Jozef Timko, kao i fra Felix Jan Tkač, obojica članovi Slovačke kapucinske provincije.

redjenje 1

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić u svojoj propovjedi spomenuo je kako je prije 17 godina u istoj toj katedrali za biskupa zaredio dosadašnjeg pastira Krčke Crkve mons. Valtera Župana.

Kardinal Bozanić podsjetio je prisutne vjernike kako su apostoli sebi izabrali pomoćnike i predali im, polaganjem ruku, od Krista primljeni dar Duha Svetoga kojim se podjeljuje punina sakramenta svetog Reda. Tako se po neprekinutom slijedu biskupa, s koljena na koljeno, prenosi crkvena predaja te Isusovo djelo traje i raste do naših dana.

“Sam Isus u biskupskoj službi neprestance propovijeda Evanđelje i vjernicima dijeli otajstva vjere. Krist očinskom službom biskupa dodaje i pridružuje nove članove Crkvi, koja je njegovo tijelo” – rekao je predvoditelj euharistijskog slavlja, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dragi biskupe Ivica, prepusti Gospodinu putove svoje da bi donosio plodove Njegove. Prije gotovo 120 godina, nakon imenovanja za krčkog biskupa, pisao je, još iz Gorice svojim vjernicima Krčke biskupije, Tvoj, a nekad i moj, prethodnik na ovoj drevnoj biskupskoj stolici, sluga Božji biskup Anton Mahnić:

“Niti po mojem niti po vašem savjetu, već voljom Božjom dolazim među vas. Pođi! Glasi Božja zapovijed, a ja poslušan dolazim. Volja Božja je moje preporučno pismo na vas, mili vjernici. Mene i vas, eto, želi Gospodin spojiti vezom duhovnim, vezom najsvetijim, što ga se može zamisliti na ovoj zemlji. Vi primate u meni vašega novog Pastira, vašeg biskupa, a ja u vama dobivam svoje biskupljane, svoje stado, od Boga mi povjereno”.

Sjetio se kardinal Bozanić još jednog velikog sluge Božjeg, kardinala Alojzija Stepinca, u čiji je zagovor stavio i novozaređenog biskupa Ivicu Petanjka.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Petanjak: Želim da se svatko od vas prepozna kao brat i sestra

Prije blagoslova, svoj nastupni govor održao je biskup Ivica Petanjak, koji je svoje obraćanje započeo retcima iz evanđelja „U ono vrijeme i za sva vremena, jer je riječ Gospodina našega Isusa Krista vječna, stoji zapisano: ‘Ne dajte se zvati ‘Rabbi’, jer jedan je učitelj vaš, a svi ste vi braća. Ni ocem ne zovite nikoga na zemlji, jer jedan je Otac vaš – onaj na nebesima. I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa – Krist” (Mt 23, 8-10).

“U duhu ovih Isusovih riječi želim da se svatko od vas prepozna kao brat i sestra, bez obzira na kojem se crkvenom ili društvenom položaju nalazio, jer smo u Isusu Kristu braća i sestre, a sinovi i kćeri jednog nebeskog Oca, koji nas međusobno povezuje svojom nebeskom i vječnom ljubavlju u Duhu Svetome”, rekao je novozaređeni biskup.

“Tom Trojedinom, neizmjernom i vječnom Bogu, od kojeg primamo sve što jesmo i što imamo, izričemo hvalu i dajemo slavu, za ovaj Dan našeg zajedništva, jer se poslužio jednim malim redovnikom i svećenikom i doveo ga u ovu otočnu biskupiju koja do prije koji dan nikada nije ni čula za njegovo ime, a danas je ta drevna krčka biskupija, po promislu Božjem, povezala kontinentalnu i primorsku Hrvatsku te postala Crkva u Hrvata ujedinjena na jednom mjestu, predvođena svojim biskupima i Božjim narodom koji je pohitio ovamo iz svih krajeva naše domovine.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi biskup se obratio svim ljudima dobre volje Krčke biskupije:

“Kad sam prije deset dana došao u ovaj grad i biskupiju nisam dovezao auto, niti sam dopremio ormare i pokućstvo. Došao sam u svome redovničkom habitu, uz nešto osobnih stvari i nešto više knjiga. Ne mogu vam ponuditi ono što nisam i ono što nemam. Odgojen sam u kršćanskom i domoljubnom duhu, a kao punoljetan izabrao sam život redovnika i svećenika svetog Franje Asiškog. Kao redovnik usmjeravan sam, a kasnije sam po svojim službama koje sam obnašao i sam druge usmjeravao da kao braća redovnici gradimo zajedništvo i bratstvo, svjesni kako plodan apostolat ovisi ponajprije o dogovoru i slozi njegovih članova.

Ova biskupija nije moje vlasništvo. Nisam ja njezin gospodar.

Nitko nije postao kršćanin radi mene. Ovo je biskupija Isusa Krista, a ja sam jedan od radnika na njivi Gospodnjoj.

Mogu dati samo ono što jesam i što imam. Mogu dati samoga sebe i svoj identitet koji je nerazdruživo povezan s mojim redovničkim i svećeničkim pozivom. Više od dvije trećine svog života proveo sam kao redovnik, trudeći se izgrađivati samostansku zajednicu u kojoj se nalazim i duhovno skrbiti za vjernike po službama koje su mi bile povjeravane.

Kao mjesni biskup ove biskupije, uložit ću svoje napore da izgradim što bolje odnose s vama braćo svećenici, redovnici i redovnice. Želim da svatko od vas tko dođe u ovaj grad, uđe u biskupski dom kao u svoju kuću, jer to i je vaša kuća. Želim da me doživite kao svoga brata budući da i ja vas doživljavam kao svoju braću. Žarko bih želio da naši susreti budu otvoreni, spontani, bratski i prijateljski, poručio je biskup, te pozvao „Draga braćo i sestre, dragi moji boduli i furešti, primorci i doseljenici: nastojmo izgraditi zajedništvo u različitosti, u kojemu ćemo se truditi da svatko od nas sačuva svoje korijene i svoje običaje, da se njima ponosi i na svoje potomke prenosi, i da se ta različitost ugradi u međusobno uvažavanje i osobnu cjelovitost onih koji žive različitost u ljubavi i slozi”.”

Broj mobitela imate, elektronska pošta vam je poznata…

Svoju otvorenost potkrijepio je riječima „uvjeren sam da ovo biskupsko ređenje neće podignuti zid između mene i vas. Broj mobitela imate, elektronska pošta vam je poznata, a kad naučim adresu stanovanja i broj telefona, javit ću vam. Sad vidite gdje stanujem. Nemojte doći, a da me zaobiđete” i te riječi prisutni su popratili pljeskom.

Nadbiskup Puljić: Neka ‘ima oštro oko i sigurnu ruku’

Novozaređenom biskupu čestitao je i izrazio dobrodošlicu u hrvatski episkopat zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je između ostalog rekao kako čestita novom biskupu na povjerenju koje mu je ukazao papa Franjo.

“Čestitam na povjerenju koje Vam je pokazao papa Franjo. Čestitam i Vašem časnom predšasniku mons. Županu i zahvaljujem mu za sve dobro što je učinio, ne samo u svojoj Krčkoj biskupiji, nego i šire. Posebice na polju obiteljskog pastorala. Što poželjeti novom biskupu na samom početku njegove službe?! Budući da Sinjska alka obilježava ove godine 300. obljetnicu, poslužit ću se riječima koje se upućuju mladom alkaru prije nastupa: Neka ‘ima oštro oko i sigurnu ruku’! Nešto slično moglo bi se poželjeti i novom biskupu” – rekao je u čestitci biskupu Petanjku zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

petanjak biskupski grb

Euharistijskome slavlju nazočili su roditelji i rodbina fra Petanjka, župljani rodne župe Drenje, mnogobrojno redovništvo predvođeno provincijalima i provincijalkama, kao i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske Erik Fabijanić i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici Filip Vučak, te drugi predstavnici državnih, županijskih, gradskih i općinskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.