Zašto je Ministarstvo kulture odbilo otkup knjiga o obrani Vukovara?

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odbilo je otkupiti dvije vrlo popularne knjige tematike Domovinskog rata što je pokrenulo burne reakcije hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjige Damira Plavšića “Ne plači, moj dobri Anđele” i “’58’ – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” autora Damira Markuša Kutine ponuđeni su Ministarstvu kulture na javni otkup, no pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević uputio je pismo odbijenice istima uz obrazloženje koje možete vidjeti u priloženoj fotografiji koja je objavljena na Facebooku.

odbijenica-Ministarstvo-kulture-Damir-Markus-i-Damir-Plavsic_n

Jedan od autora knjiga Damir Plavšić nije krio razočaranje odlukom nadležnog ministarstva, te je putem Facebooka javno izrekao što misli o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poštovani prijatelji s radošću vas obavještavam da nam je stiglo pismo Pomoćnika Ministra kulture, Vladimira Stojsavljevića u kojem nam javlja da za potrebe knjižnica u Republici Hrvatskoj nisu otkupili knjige: Damir Markuš “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca i moje knjige “Ne plači, moj dobri Anđele“.

“Vjerojatno ove dvije knjige ne trebaju biti u Hrvatskim knjižarama jer su dokumentaristički vrlo vrijedne, Domoljubne i istinite a tendencija ove vlasti je da se Domovinski rat zaboravi te da se omalovažava žrtva koju su Hrvatski Branitelji utkali u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.”

Plavšić je ponovno postavio pitanje o izbjegavanju istine o obrani i stvaranju Republike Hrvatske i poticanju pisanja knjiga o Domovinskom ratu o čemu se dosta govorilo, a postavlja se pitanje radi li se ovdje i o sukobu interesa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima u Ministarstvu kulture “istovremeno su otkupili knjigu “Seksualnost u Europi dvadesetoga stoljeća“ a koju je izdala gay udruga “Zagreb Pride, Istraživanje i izdavaštvo“, autora Dagmara Herzoga u ukupnom iznosu od 12.750,00 kn. Zanimljivo je da je pomoćnik Ministra Vladimir Stojsavljević autor jednog romana sa gay tematikom te da je sudjelovao u gay povorci u Zagrebu.”

“Također su otkupili knjige “Žene i politika: feministička politička znanost“ a koju je izdao “Centar za ženske studije Zagreb“ u ukupnom iznosu od 14.450,00 kn. Zanimljivo je da “Centar za ženske studije Zagreb“ vodi Nadežda Čačinović koja je član vijeća za odabir kome će Ministarstvo otkupiti knjige. Naravno, knjiga Miljenka Jergovića: “Sarajevo, plan grada“ je toliko vrijedna da su mu otkupili knjiga u ukupnom iznosu od 29.575,00 kn”, rekao je Plavšić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani prijatelji sa radošću vas obavještavam da nam je stiglo pismo Pomoćnika Ministra kulture, VLADIMIRA…

Posted by 58 HOS Vukovar i ”Ne plači, moj dobri anđele” on 17. prosinca 2015

“Ovo je novi poticaj Damiru Markušu i meni da još žešće nastavimo našu borbu protiv omalovažavanja Hrvatskih Branitelja i Zaborava Domovinskog rata”, rekao je Plavšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjige koje opisuju nadljudske borbe obrane Vukovara

Navedene knjige imaju iznimnu dokumentarističku vrijednost i donose nam vrijedne informacije koje su se prvi puta otkrile javnosti. Knjige opisuju obranu najkrvavijeg dijela vukovarskog ratišta – Sajmište, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, predaju Borova naselja i način preživljavanja u srpskim koncentracijskim logorima: Stajićevo kod Zrenjanina, Niš i Sremska Mitrovica.

U knjigama se nalaze i izvorne ratne fotografije s prve crte obrane naselja Sajmište. Motiv za pisanje autorima bio je sjećanja na ratne događaje u borbi za Vukovar i obranu Domovine sačuvati od zaborava, osobito za mlađe naraštaje rođene nakon ratnih godina.

Damir Markuš, autor je knjige “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca u kojoj opisuje grupu od 58 Dragovoljaca HOS-a koji su samoinicijativno i dragovoljno došli braniti grad Vukovar. Odmah po dolasku zapovjednik obrane Vukovara raspoređuje ih na najkrvaviji i najteži dio vukovarskog ratišta – Sajmište. HOS-ovci su nadljudskim naporima branili navedenu liniju te jedan za drugim ginuli, jer za njih nije postojala riječ – povlačenje.

Kada je postalo jasno da se Vukovar više ne može obraniti, a neprijateljske snage prodirale su prema centru grada, preživjeli HOS-ovci odlaze u proboj gdje se nastavlja njihova kalvarija jer nailaze na neprijateljske zasjede i minska polja. Predgovor knjizi napisali su prof. dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i povjesničar Tomislav Šulj.

Knjiga Damira Plavšića “Ne plači, moj dobri Anđele“ kroz deset kratkih priča opisuje ratne akcije na zapadnom dijelu Sajmišta, uništenje prvog tenka u gradu Vukovaru, presijecanje komunikacije Vukovar – Borovo, ratne akcije u Borovu naselju, predaju Borova naselja (20. studenoga) te preživljavanje i mučenja u srpskim koncentracijskim logorima. Knjiga je napisana u specifičnom književnom stilu poezije u prozi, a predgovore knjizi napisali su fra. Ante Perković, vukovarski fratar koji je također prošao pakao Vukovara i zatočeništvo u srpskom logoru Sremska Mitrovica te don Damir Stojić, studentski kapelan i svećenik u crkvi Sveta Mati Slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.