Zavjetno 283. hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu

wikipedia

Zavjetno 283. hodočašće vjernika grada Zagreba u hrvatsko nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke ove će se godine održati od subote 13. do ponedjeljka 15. rujna 2014. pod geslom: “Zdravo, presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna Zaštitnice naše drage domovine Hrvatske!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječi su to posvetne molitve koju je bl. kardinal Alojzije Stepinac izrekao 1940. g. u Mariji Bistrici, stavljajući u teškim danima sve vjernike i domovinu Hrvatsku pod Gospinu zaštitu.

Prema programu 283. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu, u subotu 13. rujna 2014., hodočasnici pješaci organizirano kreću iz Zagreba prema Mariji Bistrici u tri smjera: od katedrale preko Sljemena, iz Čučerja preko Laza i od Sesveta preko Laza.

Blagoslov hodočasnika je u katedrali u 5 sati, a misa u sljemenskoj kapeli u 9 sati. Misa u Čučerju je u 10.30 sati, a u župnoj crkvi u Sesvetama u 9 sati. U 18.30 sati kreće ulazna procesija pristiglih hodočasnika od kapele Sv. Ladislava u svetište Majke Božje Bistričke. Procesiji se pridružuju kardinal Bozanić i biskupi te mladi Zagrebačke nadbiskupije, sudionici Nadbiskupijskoga hodočašća mladih u Mariju Bistricu. U 20 sati je “Služba svjetla” – procesija sa svijećama na Kalvariji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 13. rujna 2014. do 9 sati autobusima ili osobnim automobilima pristižu hodočasnici u Svetište, kada počinje zajednička pobožnost Križnoga puta. U 11 sati kreće zavjetna procesija od kapele “Ave Maria” do crkve na otvorenom prostoru gdje će se održati misno slavlje. Misa počinje u 11.30 sati, a procesiju i misu predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U 15 sati je zajednički oproštaj hodočasnika uz prigodnu kardinalovu riječ.
U ponedjeljak 15. rujna 2014. u zagrebačkoj katedrali u 19 sati misom zahvalnicom završava 283. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu.

Svetište Majke Božje Bistričke jedno od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Ono je i hrvatsko nacionalno svetište.

Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka, Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.