Završeno 57. Međunarodno vojno hodočašće

Nakon mimohoda vojnih orkestara i stijegova prisutnih vojski svijeta, uslijedio je prigodni glazbeni program u izvođenju vojnoga orkestra iz Poljske, zemlje koja je i preuzela obvezu organizacije same svečanosti zatvaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je oduševio sve prisutne, a posebno bolesnike iz Vojne bolnice “Naše Gospe”.

Svečanost je završila zajedničkom molitvom “Oče naša”, nakon čega je francuski vojni biskup Luc Ravel ugasio svijeću koju je na otvorenju ulazio sa svjetlom donesenim iz Betlehema.

U ovoj je prigodi najavljeno kako će se 58. Međunarodno vojno hodočašće vojski svijeta u Lurd održati od 20. do 22. svibnja 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski hodočasnici njih oko osamsto koje je na 57. PMI predvodio vojni ordinarij Juraj Jezerinac Lurd će napustiti u ponedjeljak, 18. svibnja u ranim jutarnjim satima. Na putu prema Domovini zaustavit će se u Nici, gdje će u tamošnjoj Hrvatskoj katoličkoj misiji sudjelovati na euharistijskom slavlju, a potom u utorak, 19. svibnja pohoditi u svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića i baziliku sv. Antuna u Padovi, da bi u Zagreb stigli u kasnim poslijepodnevnim satima. U Nici i Padovi hodočasnicima iz Hrvatske pridružit će se i Hrvati katolici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koji su sudjelovali na 57. PMI, predvođeni vojnim ordinarijem u Bosni i Hercegovini mons. Tomom Vukšićem.

U kraćoj izjavi na Informativnu katoličku agenciju (IKA) biskup Vukšić je naglasio kako se u Vojnome ordinarijatu inzistira da svake godine hodočaste drugi vojnici kako bi ovdje doživjeli ono što se doslovce nigdje drugdje ne mogu doživjeti.

“Slično rade i neki drugi ordinarijati, pa stoga bez obzira što se svake godine događa vojno hodočašće ono je ‘opet’ kao događaj, a prvi put pojedincima koji tu dolaze. Za njih je ovo što vidim s njima pojedinačno razgovarajući jedna vrsta pozitivnoga ‘šoka’. Oni su mnogo više nego iznenađeni, pozitivno zaprepašteni sa svim onim što vide. Tako da osim osobne duhovne koristi, ovdje imaju prilike vidjeti što to znači pripadati Katoličkoj Crkvi u onom pojavnom smislu, gdje definicije jezika, kulture, rase jednostavno se brišu i osjeća se pripadnost istoj Crkvi. Uz svu tu različitost na nikakvom drugom mjestu ne može doživjeti”, rekao je biskup Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je, da je svaki vojnik prije svega čovjek. No, nastavio je “praktički ovdje imamo neobičnu pojavu: ljudi u uniformama, koji su međutim samo vjernici, samo katolici. Vojnik dolazi ovdje u uniformi kao pripadnik vojske kojoj služi, ali dolazi prvenstveno kao čovjek, kao vjernik da se pomoli. Prema tome što god Blažena Djevica Marija znači u životu bilo kojega drugog vjernika, cijele Crkve kao takve, ona to isto znači u životu vojnika. Samo treba ispod one uniforme otkriti čovjeka i vjernika, a onda sve stvari postaju mnogo jednostavnije i mnogo ljepše”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.