Završio Kulfest 2015.: proglašeni dobitnici pro-life nagrade

S Večeri života i okruglim stolom „Zašto se pravo na život u Hrvatskoj relativizira?“ zaključen je u utorak, 26. svibnja 2015. godine 2. Kulfest – festival progresivne kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodnu riječ uputila je moderatorica Karla Ressler, dipl. iur., navodeći kako je iznimno bitno naglasiti važnost zaštite života od začeća do prirodne smrti, ali i otvoriti raspravu o zakonskoj regulativi o abortusu.

“Broj abortusa 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj premašio je brojku od 50 000, no istovremeno taj je broj bio ekvivalent broju poroda”, istaknuo je Ivica Dadić, ginekolog u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ u Kninu i korisnik prava na priziv savjesti.

Dobra je vijest, smatra Dadić, što se broj abortusa u posljednje tri godine ipak smanjuje, o čemu govori podatak iz 2013. godine o 3161 izvršenom abortusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poražavajuća je ipak činjenica da se u 2012. godini na abortus odlučilo 75 % žena koje već imaju djecu, te 8 % maloljetnica. Zahvaljujući njegovoj odluci o prizivu na savjest, na koju se prvi puta pozvao već na 2. godini specijalizacije, 60-ak djece danas živi svoje djetinjstvo ne znajući da je upravo on razgovarao s njihovim majkama i apelirao da odustanu od abortusa.

“U bolnicama u kojima sam radio, uvijek su korektno prihvatili moje pravo na priziv savjesti, no u posljednje vrijeme svjedočio sam sankcijama na vlastitoj koži”, zaključio je.

Prof. Korač Graovac: zakonska zabrana abortusa ne bi ništa dobro donijela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O abortusu s pravnog stajališta progovorila je dr. sc. Aleksandra Korač Graovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

“Pitanje abortusa u Hrvatskoj uređeno je zakonom iz 1978. godine, u kojem stoji da je abortus dozvoljen do 12. tjedna trudnoće, kao i to da abortus može zatražiti i maloljetnica starija od 16 godina, bez ikakvog dopuštenja roditelja ili skrbnika. Kada je Hrvatska 90-ih godina postala samostalna država, tvrdilo se da je taj zakon neustavan jer je proturječan pravu na život svake osobe, no Ustavni sud do danas nije donio odluku o tom predmetu”, podsjetila je Korač Graovac. Štoviše, nastavila je, nijedna politička stranka nije u stanju odrediti se po tom pitanju, a krajnje je vrijeme da se u Hrvatskoj o tome otvoreno razgovara.

Ustvrdila je da je njezino osobno mišljenje da zakonska zabrana abortusa ne bi ništa dobro donijela, već treba simultano djelovati na više područja i razmišljati o uvođenju informiranog pristanka, odnosno prethodnog upoznavanja o štetnim posljedicama abortusa. “Nažalost, na abortus se najčešće odlučuju žene starije od 30 godina, koje imaju dvoje djece”, naglasila je Korač Graovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ujević: jedno je sigurno – život počinje začećem, a sve ostalo nema veze s istinom

“Često se nas liječnike pita kada započinje život, no to pitanje treba uputiti biolozima”, rekao je na početku svog obraćanja Boris Ujević, ginekolog u Kliničkoj bolnici „Sv. Duh“ u Zagrebu. Upozorio je na pomalo apsurdnu situaciju u Hrvatskoj u kojoj država mora osigurati mjesto da bi žena napravila abortus.

“Kao čovjek imam pravo na rad, no ne mogu očekivati od države da mi osigura posao”, kazao je. Govoreći o piluli ellaOne koja je nedavno pristigla i na hrvatsko tržište, Ujević je istaknuo da ne možemo sa sigurnošću tvrditi je li njezin učinak abortivan ili ne jer raspolažemo podacima koje posreduje proizvođač pa postoji sumnja u vjerodostojnost informacije.

“No jedno je sigurno – život počinje začećem, a sve ostalo nema veze s istinom”, rekao je. Također, dr. Ujević izrazio je zadršku prema mišljenju dr. sc. Korač Graovac da bi zabranom abortusa došlo do (velikog) povećanja negativnih posljedica po zdravlje žena  i povećanje sive zone, tvrdeći da ne postoje podatci koji to sa sigurnošću mogu potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi koja je uslijedila, Dadić je još jednom pozvao na buđenje svijesti u društvu da je svako dijete bitno. Odgovarajući na pitanje o izvještaju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u kojem se osuđuje djelovanje udruge Betlehem i ostalih pro-life aktivista, Korač Graovac ukazala je na važnost uključivanja neistomišljenika u raspravu o abortusu.

Dobitnici „Priznanja za promicanje ljudskog dostojanstva i kulture života“

U drugom dijelu večeri, Vigilare i Centar za obnovu kulture, dodijelili su dva „Priznanja za promicanje ljudskog dostojanstva i kulture života“. Dobitnikom Priznanja za 2014. god. proglašen je Ivica Dadić kao jedini ginekolog u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ u Kninu koji koristi pravo na priziv savjesti. Svojom hrabrošću i dosljednošću te uzornim primjerom liječnika koji poštuje života su kladu s pravilima liječničke etike i ljudskog morala, dr. Dadić predstavlja uzoran primjer u situaciji kada se na njegovu radnom mjestu vrše sve veći pritisci prema osobama koje ne žele izvršavati abortuse, tj. prekidati živote.

Drugo Priznanje počasnog je karaktera. Dodijeljeno je udruzi Betlehem i njezinom predsjedniku p. Marku K. Glogoviću za cjelokupni dugogodišnji doprinos u obrani i zaštiti ljudskog života.

Budući da p. Glogović nije mogao prisustvovati dodjeli, nagradu su preuzeli njegovi roditelji, a on se organizatorima i publici obratio i zahvalio preko snimljene video-izjavi. Pri tome je apelirao na sve da hrabro krenu u borbu za život unatoč napadima i protivštinama. „Mi kažemo da je svaka trudnica kraljica i da pobačaj nikad nije rješenje. Moramo bez kompromisa stajati uz život“ – zaključio je o. Glogović.

Uz snimku p. Marka, Laudato TV snimila je i prilog o djelovanju i načinu rada udruge Betlehem koji je tom prigodom također emitiran u dvorani.

Po završetku dodjele Priznanja, predsjednici  COK-a i Vigilare Stjepo Bartulica i Vice J. Batarelo, svojim su govorima i službeno zatvorili Kulfest 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.