Žestoki napad: Pročitajte što Maštruko i Pilsel kažu o ulozi Katoličke crkve u izgradnji demokratskog društva!

Foto: Fah

Uloga Katoličke crkve u izgradnji demokratskog društva bila je tema okruglog stola u organizaciji Političke akademije HNS-a na kojem su govornici poručili da pluralističko društvo ne smije biti podvrgnuto zahtjevima nekog zasebnog morala bilo koje religije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na okruglom stolu, koji može se reći pripada nizu u seriji žestokih napada na Crkvu, a gotovo je postalo pravilo da se o velikim kršćanskim blagdanima ili uoči posjeta crkvenih velikodostojnika oni pojačavaju, krivotvore se činjenice, te javnosti zamagljuju oči raznoraznim izmišljotinama o Crkvi ili katoličkim blaženicima i slično, sudjelovali su: voditelj Političke akademije HNS-a Boris Blažeković, sociolog religije Ivica Maštruko, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Frane Staničić, član Upravnog odbora udruge Protagora Zvonimir Mahečić, teolog i glavni urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel, profesor na Pravnom fakultetu Siniša Zrinščak.

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Frane Staničić kazao je da je odnos Katoličke crkve u Hrvatskoj u najvećoj mjeru uređen vatikanskim ugovorima pri čemu se hrvatsko zakodnodavstvo primjenjuje smo ako neko pitanje nije uređeno tim ugovorima. Dodao je da iz te činjenice izlazi jako puno problema jer ugovori nisu pravno-tehnički precizni.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je kako ne treba zanemariti da Katolička crkva u Hrvatskoj ima povijesnu ulogu u očuvanju kulture i identiteta, ali da treba odgovoriti i na izazove društva koji su pred nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neokonzervativna revolucija koja se događa ne samo u Hrvatskoj nego i u dobrom dijelu Europe je odgovorna za promjene koje dolaze u konzervativnoj zajednici i mi kao politika moramo na to jasno odgovoriti, rekao je Vrdoljak.

Ustvrdio da njihova politika koja je temeljena na liberalno-građanskom stavu jasno promiče sekularnost države i slobodu izbora čovjeka, ali postavlja granicu koju se ne smije prijeći kod pitanja slobode čovjeka i osobnog identiteta.

Pet činjenica o ‘Vatikanskim ugovorima’!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ‘vatikanske ugovore’ Vrdoljak kaže da su neosporni i da ih treba poštivati jer su to međunarodni ugovori koji nisu podložni bilo kakvim izmjenama bez dogovora obje strane.

Ivica Maštruko, nekadašnji veleposlanik pri sv. Stolici

Sociolog religije Ivica Maštruko i nekadašnji zadarski stručni suradnik u Komitetu SKH, rekao je na HNS-ovom okruglom stolu da Katolička crkva u Hrvatskoj nastoji proširiti svoje djelovanje izvan područja duhovnog, što čini, smatra, zahvaljujući stavu i podršci političkih struktura koje nastoje instrumentalizirati religijske institucije da bi dobili podršku za dobivanje izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlast i političke strukture čine to pridobivanjem institucija, prijetnjama prema određenoj vjerskoj zajednici, primjerice zabranom izgradnje crkava ili nagrađivanjem i podilaženjem.

Katolička crkva, smatra Maštruko, prihvaća takav pristup političkih struktura, posebno metodu nagrađivanja i podilaženja jer time crkva pa i neke druge zajednice imaju mogućnost utjecaja na vlast i ostvaruju financijske pogodnosti za svoju organizaciju.

Kad je u pitanju Hrvatska, zaključio je Maštruko, pluralističko društvo kakvo mi želimo graditi ne smije biti podvrgnuto odredbama, zahtjevama ili sankcijama nekog zasebnog morala bilo koje religijske skupine jer ne žive svi u društvu razvijajući se prema istim duhovnim vrijednostima.

Katolička crkva dužna je dati svoj doprinos kako bi se u društvu eleminirali svi oblici netolerancije i diskriminacije bazirane na religiji i vjerovanju, poručio je na HNS-ovom okruglom stolu nekadašnji hrvatski diplomat Ivica Maštruko, koji je od 1989. do 1991. bio veleposlanik SFRJ pri Svetoj Stolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, odgovarajući na optužbe po kojima je bio na popisu udbaša (“Ivica Maštruko – ‘Katolik’, više pseudonima, područje centar Split, unutarnja problematika”, navodno sastavljen od Josipa Perkovića), Maštruko je rekao za Zadarski list 2010. da nije bio udbaš i da s tim službama nije imao veze.

Ivica Maštruko u Novom listu objavljenom uoči blagdana Svi svetih ustvrdio je da “Crkva u Hrvatskoj ima materijalni status kao nigdje u Europi”, dodajući i “da je Katolička crkva oslobođena poreza na sve milodare: blagoslove kuća, vjenčanja, sprovode, krštenja, krizme… To je golemi neevidentiran prihod, bez poreza i ikakve kontrole”. U istom je razgovoru ocijenio da svjedočimo iskazima katoličkog fundamentalizma upitan o “višegodišnjem valu katoličkog ultrakonzervativizma.”

> (FOTO) U Zagrebu prosvjedovali protiv ‘Vatikanskih ugovora’ – i širili dezinformacije

“Ne uvijek i ne u svakom slučaju, ali da svjedočimo iskazima katoličkog fundamentalizma, tome smo svjedoci. A zašto imamo osjećaj da su konzervativni, pa ponekad i fundamentalistički stavovi, prisutniji nego ranije? Rezultat je to, rekao bih, dobro organiziranih udruga koje promiču kršćanski i katolički svjetonazor. One su vrlo organizirane i javno vrlo aktivne, za razliku od drukčijih udruga, koje su slabije organizirane. To je, dakle, rezultat aktivističkog i aktivnog prisustva. Ne bih rekao da je to uvijek organizirano i dirigirano od crkve kao institucije, ali dakako, svi nositelji tih konzervativnih aktivnosti i ideja uklopljeni su u crkvene institucije”, rekao je Maštruko, nekadašnji savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića novinaru Borisu Paveliću, piscu nečitljivog panegirika “10 boljih godina – bilanca građanina predsjednika Stjepana Mesića”.

HNS-u mio Drago Pilsel

Na okruglom stolu, održanom u četvrtak, sudjelovao je i teolog i glavni urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel koji pozdravio inicijativu HNS-a, dodavši kako mu je žao što se predstavnici crkve nisu odazvali na taj skup.

Kad se takvi skupovi događaju vani obavezno dolaze teolozi koji razgovaraju s politolozima, rekao je Pilsel koji kaže da zastupa mišljenje koje govori o sekularizmu kao šansi.

Podsjetimo, Drago Pilsel je pak na katolički blagdan Svi sveti, gostovao je na RTS-u u emisiji “Oko”. Tema razgovora vrtila se oko beatifikacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, te njegove uloge u NDH-a.

Upitan zašto blaženi Alojzije Stepinac ne smije biti proglašen svetim, Drago Pilsel odgovara kako kardinal Stepinac ne smije biti proglašen svetim zbog toga što je sporan ne samo Srbima i Romima, već i starokatolicima. Stepinac, po Pilselu, nije bio 1941. dovoljno “lucidan” , već mu se dogodila “domoljubna blokada duha”.

“To je moje osobno mišljenje. Ja ne predstavljam katoličku crkvu, predstavljam samog sebe, ja sam magistar političke teologije. Iz mog rakursa, iz onoga što sam ja uspio razumijeti, prihvaćajući argumente i jedne i druge strane meni se čini da ne samo Stepinac, nego bilo tko u katoličkoj crkvi koji će bit proglašen svetim mora predstavljati vrijednosti, neupitne vrijednosti koje moraju izdržati bilo kakvu vrstu propitkivanja, mora bit univerzalno prihvaćen od svih strana, ne može biti sporan jednoj vrsti, jednom dijelu, kršćana. Stepinac je sporan Romima, Stepinac je sporan Jevrejima, Stepinac je sporan starokatolicima, koji su desetkovani. Stepinac nije samo imao animozitet, vidi se to iz njegovog dnevnika, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. On je imao animozitet i to žestoki animozitet prema starokatolicima, koji su desetkovani za vrijeme NDH. Dakle, to je čovjek koji nije bio dorastao, iako je bio antropološki oblikovan i doktor teologije i tako, ali on nije bio politički dorastao trenutku i imamo osim toga jednu važnu stvar koju treba pojasniti. Trideset i osme godine Stepinac biva savjetnikom Pia XI. koji želi objaviti encikliku koja se zvala Humani generis unitas – Jedinstvo ljudskog roda, koja je trebala napasti nacistički sustav rasizma i Papa kaže autoru te enciklike američkom isusovcu Johnu LaFargeu, odi u Zagreb, razgovaraj sa Stepincem, prvi je u Europi otvorio Caritas i prihvaća izbjeglice Židove, Jevreje iz Trećeg Reicha. Četrdeset i treće godine, na kraju 1943. godine, Stepinac prihvaća elemente te enciklike, ali 1941. godine šuti, 1942. godine šuti. Dakle, između te ’38, kad je Stepinac lucidan i 1943. godine kad je Stepinac opet lucidan događa se ’41. gdje je on slijep. Ja imam jednu sintagmu i s time možda završavamo ovaj dio razgovora. Dogodilo se sa Stepincem u nekoj mjeri ono što se dogodilo s dijelom katoličkog episkopata 1991. godine. Ja taj fenomen zovem domoljubna blokada duha, domoljubna blokada duha! Što znači, toliko vi želite tu Hrvatsku državu da ste kadri i sposobni žmiriti na negativne pojave, na nacionalističko divljanje ustaša, ili poslije ustaških paravojnih snaga za vrijeme Domovinskog rata, kakvih je bilo. Pa i na zločine 1995. godine nakon Oluje. Žmirite! Treba vam 20 godina da počnete o tome razgovarati. Mi tek sada možemo u Hrvatskoj novom historiografijom, mirni, bez galame, bez nervoze počet razgovarati o tim zločinima. Dakle, Stepinac biva blokiran. Biva blokiran. I osim toga on je žrtva raspada Hrvatske seljačke stranke. Na koju se on oslanjao kao biskup. Dijelovi Hrvatske seljačke stranke idu u ustaški pokret, dijelovi idu u London u vladu u egzilu, dijelovi idu u partizanski pokret, dijelovi bivaju zajedno s Mačekom pasivizirani, Stepinac ostaje bez…”

Na pitanje voditelja o novoj vladi, Pilsel je napao kao ustaški orijentirane ministre Pavu Barišića i Milana Kujundžića. Posebno je istaknuo novog ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera.

Svojemu bivšem prijatelju Stieru, zamjera što se nikada nije odrekao svoga djeda, za čije zločine snosi moralnu krivnju, navodi maxportal.hr.

Pilsel je također svojim tekstom pružio podršku Vučićevom srbijanskom ministru Vulinu koji je usred Hrvatske kardinala Stepinca nazvao ustaškim vikarom. “Kada ministar Vulin tereti Stepinca da je bio ‘ustaškim vikarom’, ne iznosi neistinu, ali politizira i pretjeruje”, napisao je Pilsel na svojem portalu autograf.hr, kojega je pokrenuo 2013. godine. Spomenimo i financijsku zanimljivost oko Pilselova portala. Upravni sud Republike Hrvatske potvrdio je da je bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS) bila u sukobu interesa, odnosno da je zloupotrijebila svoje diskrecijske ovlasti kad je portalu Autograf dodijelila 70.000 kuna, radi čega ju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo sa šest tisuća kuna.

> Tko stoji iza Autografa – portala kojem je Zlatar Violić dodijelila 70.000 HRK, ‘jer im je obećala’

Drago Pilsel ovih dana prilično aktivan u javnosti ustrajno napadajući blaženoga Alojzija Stepinca ili otkrivajući ustaše promičući velikosrpske mitove sudjelovao je u utorak na tribini u organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik” i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Novinar Saša Kosanović najavio je Pilsela kao “osobu koja je počela dekanonizaciju kardinala Stepinca.”

> U organizaciji Srpskog privrednog društva, Rakić, Sever, Kosanović i Rašeta o medijima, Lekoviću i ugroženim Srbima

Bivši pročelnik Odjela za analitiku Ureda predsjednika Ive Josipovića početkom godine navodno je doznao što točno smeta Srpskoj pravoslavnoj crkvi kod kanonizacije bl. Stepinca. Ponovio je Pilsel za Jutarnji list svu velikosrpsku propagandu SPC-a, usput napadajući postulatora Stepinčeve kauze, msgr. Juraja Batelju, tvrdeći da je “jako neprijateljski nastrojen prema pravoslavnim svećenicima”, ali uredno prešućujući da se od SPC-a nikad nije čula ni riječ osude genocida, žutih vrpci, logora, rasizma, što je dokumentirala povjesničarka Ljubica Štefan. Povijesna je činjenica da su predstavnici Svetog sinoda odmah po dolasku Nijemaca otišli na ‘poklonjenje njemačkom vojnom zapovjedniku’ i izjavili, prvo pismeno u tisku, zatim usmeno u posjetu, i ovo: “Sveti Arhijerejski Sinod će lojalno izvršavati zakone i naredbe okupatorskih i zemaljskih vlasti i uticaće preko svojih organa na potpuno odrzanje reda, mira i pokornosti”. Arhijereji su do kraja ostali vjerni tom svom obećanju, kao što nikad nisu prekršili ni riječ datu “ocu Srbije” generalu Milanu Nediću da će “Srpska pravoslavna crkva u duhu tradicija svetosavskog pravoslavlja nastaviti da se bori na njegovoj strani”. Nije uopće poznato da je itko od pravoslavnih svećenika u Srbiji spasio ma i jednog Židova ili bar to pokušao, ali su neki od njih nerijetko u svojim propovijedima otvoreno izrazavali antisemitske stavove, huškajući tako svoju pastvu protiv Židova. A mitropolit Josif, kao poglavar srpske crkve, u ratno vrijeme mirno je stavio svoj potpis ispod naredbe da je Židovima zabranjen prijelaz u pravoslavnu vjeru, iako bi to za njih bila slamka spasa. Tri episkopa prvi su stavili svoje potpise na “Apel srpskom narodu”, kojim intelektualna elita Srbije, njih preko 500, u kolovozu 1941. godine javno izražava podršku okupatorima i kvislinzima, što je jedinstveni slučaj u Europi u tom ratnom vihoru.

> Prof. Batelja: O hrid Stepinčeve ljubavi prema Kristu razbio se jugoslavenski i velikosrpski unitarizam

Osnažujući besmislice iz zadnjeg Nacionala u kojem se navodi: “Juraj Batelja i cijela bulumenta katoličkih propagandista koji tvrde da je ‘Stepinac ubijen’, teško obmanjuju najprije hrvatske katolike, a zatim cijeli svijet”, Pilsel za RTL-ove vijesti “potvrđuje” da je iskonstruiran mit i to ‘slučajno’ na dan kada je u Zagreb stigao drugi čovjek Vatikana, a čemu je prethodila bombastična objava tjednika Nacional da kardinal Stepinac nije otrovan. S Kaptola nema komentara, a RTL neslužbeno doznaje da su tekst pročitali i poručili da neistinito prikazuje stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.