Znate li da SDP-ovi ‘Kulturnjaci’ blate Hrvatsku i u Europskom parlamentu?

Foto: Fah

“Primamo zabrinjavajuće izvještaje iz Hrvatske o zatiranju medijskih sloboda i autonomnog civilnog društva. Danas smo tu da raspravimo kolike su prijetnje liberalnoj demokraciji u Hrvatskoj“, s tim je riječima Ulrike Lunacek, potpredsjednica Europskog parlamenta iz skupine Europskih zelenih/ESS-a u utorak 7. lipnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu otvorila okrugli stol „Hrvatska na putu neliberalne demokracije?“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, izvještaje šalju oni koji su za vrijeme SDP-ove vlasti odlično živjeli na račun hrvatskog proračuna glumeći “nevladine udruge i organizacije”. “Nevladine udruge” osjećaju učinke recesije prvi put za razliku od hrvatskog gospodarstva koje to osjeća već godinama, pa je krenula mobilizacija svih članova i potezanje svih veza.

Kulturnjaci2016 sada su organizirali novi protuhrvatski napad u Europskom parlamentu uz pomoć hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca (nekadašnjeg člana ORaH-a, stranke koju je osnovala bivša SDP-ovka Mirela Holy) i tako vrlo organizirano šire negativnu sliku o Hrvatskoj upirući se vratiti svoje mecene na vlast i neograničeni pristup državnom proračunu.

Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec, suorganizator okruglog stola s Ulrike Lunacek, uvodno je ustvrdio kako su napadi Vlade na civilno društvo u Hrvatskoj napadi na uporište demokracije u EU, istaknuvši štetnost udara na Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva. Okrugli stol suorganizirala je Platforma 112 u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i inicijativom Kulturnjaci2016, a prenio je GONG.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tribini su još sudjelovali bivša premijerka RH Jadranka Kosor, nekadašnja članica HDZ-a, SDP-ovka Biljana Borzan, europarlamentarka Ruža Tomašić i predsjednica HKS-a, IDS-ovac i politički partner SDP-a europarlamentarac Ivan Jakovčić, bivša pomoćnica SDP-ovog ministra kulture Naima Balić, novinarka Faktografa i članica izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva Sanja Despot, voditelj zagrebačkog ureda Heinrich Böll Stiftunga, njemačke zelene fondacije i član upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Vedran Horvat, nekadašnji ministar obrane u Račanovoj Vladi, bivši član HSLS-a, a zatim Hrvatske narodne stranke Jozo Radoš koji se kao eurozastupnik najviše bavi integracijom zemalja zapadnog Balkana, novinarka Nacionala Zrinka Vrabec Mojzeš (tjednika za kojeg je povjesničar Ivo Banac rekao na HRT-u da je preuzeo ulogu USKOK-a provodeći ‘istrage’ nad Karamarkom) koja je također i bivša savjetnica bivšeg SDP-ovog hrvatskog predsjednika Josipovića, te Gordan Bosanac iz Platforme 112, inače član izvršnog odbora Centra za mirovne studije, član upravnog vijeća GONG-a, suosnivač Iskoraka, supokretač Queera Zagreb.

Prosvjedi za vraćanje privilegija i kruha preko pogače

Naima Balić bivša pomoćnica Antuna Vujića prilikom pristupanja inicijativi Kulturnjaci2016 naglasila je da ju kod ministra Hasanbegovića smeta njegova izjava “da će imati svoju kulturnu politiku. Ne može se imati svoja kulturna politika, to je davno prevladano i u suvremenoj Europi tako nešto ne postoji. To je izuzetno dugotrajan proces. Iz te osobne kulturne politike očito je proizašlo i njegovo smjenjivanje stručnog povjerenstva za neprofitne medije. Ono što me nakon toga zaprepastilo jesu portali na kojima anonimusi govore izrazito ružne riječi o uhljebljenju kulturnjaka. To zapravo stvara potpuno krivu sliku kulture. Kultura je dobit, kultura je ulog, kultura je razvojna, kultura nije trošak, ne može biti na tržištu. Jedna uložena kuna u kulturu vraća 2 kune. Kultura stvara radna mjesta”, ustvrdila je Naima Balić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, dok se hrvatski poduzetnici i svi ostali građani moraju boriti na tržištu rada za svoju egzistenciju, H-alter, Kulturnjaci, i ostale “nevladine udruge” ili “neprofitni mediji” preko leđa hrvatskih poduzetnika i svih ostalih građana potporom SDP-u dobro žive na naš račun. H-alter, portal koji je sve ove godine dobivao najviše novaca preko Ministarstva kulture žali se ovih dana: “Udruge reduciraju svoje djelatnosti, zatvaraju radna mjesta i otpuštaju radnike, što se neposredno odražava na stanje demokracije i kvalitetu društvenog života”.

Prema navodima KopMedije glavni urednik H-altera i bivši Feralovac Toni Gabrić bio je sastavljač kriterija natječaja Ministarstva kulture za neprofitne medije za 2013. godinu, po kojima je portal H-alter, zauzeo prvo mjesto. Upravo on na natječaju za koji je pisao kriterije dobio je najveću potporu u visini od 400.000 kuna za proizvodnju medijskog sadržaja. Ne zaboravimo”, napominje Andrea Milat, upraviteljica KopMedije, “veći dio tog medijskog sadržaja „proizveden“ je tako što je jednostavno preuzet iz drugih medija”.

Inače u raspuštenom Povjerenstvu za medije Ministarstva kulture bila su i dva člana iz Impressuma H-altera: Lela Vujanić i Hajrudin Hromadžić. Hromadžić je prigovore o sukobu interesa članova Povjerenstva ocijenio “bespredmetnim”, tj. da dolaze iz “ideološke ostrašćenosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod izgovorom potpore Cjelovitoj kurikulnoj reformi parapolitičke udruge bliske SDP-u okupile su se u još jednoj SDP-ovoj kampanji organizirajući prosvjede kao vježbu za rušenje vlasti bojnim pokličima i uličnim marševima.

Da je zaista riječ o prosvjedima za rušenje vlasti potvrdio je i Velimir Visković.

Nevladine udruge i organizacije poput GONG-a, Documente, CMS-a, CESI-ja i drugih (a uvijek istih) okupljeni u Platformi 112, bez ikakvih kriterija u prošloj godini dobili su više od 1,2 milijarde kuna na razne načine (650 milijuna iz proračuna i još otprilike toliko iz županijskih, općinskih i gradskih blagajni), a Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, čiji je član upravnog odbora Vedran Horvat u Europskom parlamentu “zabrinjavao europarlamentarce iskrivljenim izvješćima” o novoj hrvatskoj vlasti, ta nova hrvatska Vlast smanjila je iznos s 14,21 posto lutrijskih sredstava, koliko je dobijala lani, na 6,88 posto. Time raspolaže za oko 20 milijuna kuna manje nego prošle godine. Kako je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dijelila novce i na koje projekte opširno smo pisali OVDJE.

“Kultura stvara radna mjesta” kaže bivša pomoćnica SDP-ovog ministra kuluture dodajući da “anonimusi govore izrazito ružne riječi o uhljebljenju kulturnjaka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od tih koji je pisao više tekstova o uhljebljenju kulturnjaka i razvijao metaforu “državne sise” pišući o nekritičkom dojenju neprofitnih medija i “nevladinih” udruga je kolumnist Večernjeg lista, Nino Raspudić.

Isticao je da nije samo dojenčad kriva, već i “mama” partija, jer ih je navikla na državnu sisu, umjesto da je uslijedio proces “odbijanja od dojenja radi poticanja neovisnosti”.

“Možda i naše progresivne bebe na vlastito iznenađenje sada uvide da mogu i bez državne sise i stanu sami na noge. Privuku čitatelje, oglašivače, donatore, volontere koji bi ponekad napisali i tekst bez honorara. A možda muznu opet malo Sorosa dok je još živ. Sramota bi bilo da gleda “siročad” dok pati, a da ne uleti s nekom dohranom”, pisao je Raspudić u veljači ove godine.

Međutim, “partijska dojenčad” zajedno sa svojom “mamom” krenula je od prvih dana u rušenje aktualne vlasti, koje je na koncu dovelo do krize, pa sad: “HDZ-ovci već pomalo ‘mjere rep’ Karamarku, dok istovremeno razjarene gongašice nemaju strpljenja sačekati rasplet, već nasrću na saborske zastupnike i dijele im ‘raspusnice’, pozivajući ih da se odmah raziđu i raspišu nove izbore. Dok gongašice, kojima razumljivo ide voda na usta jer slute brzi povratak na državnu sisu, samo što ne počnu za uši izvlačiti HDZ-ovce iz Sabora, oni se umiljavaju na sve strane, u famoznoj potrazi za 76 ruku”, ističe Nino Raspudić u svojoj kolumni od petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.