Zrinka Prica: Svjedočimo brojnim radosnim vijestima kako se misija Marijinih obroka nastavlja

Foto: Marijini obroci

Kako se cijeli svijet našao u izazovnim vremenima zbog pandemije koronavirusa, Zrinka Prica, predsjednica udruge Marijini obroci Hrvatska istaknula je za Narod.hr kako je bitno i dalje misliti i pomagati onima koji su u stalnoj krizi većoj od koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Možete li nam reći više o tome kako pandemija koronavirsa utječe na projekt prehrane Marijinih obroka?

Naše misli i svakodnevne aktivnosti okupirala je pandemija s kojom se suočava cijeli svijet pa je tako Covid-19 utjecao i na sve zemlje koje su uključene u projekt Marijinih obroka. Trenutna situacija je, uz ograničavanje volonterskih aktivnosti, u velikoj mjeri pogodila upravo djecu kojoj smo se obvezali isporučiti svakodnevni obrok. Velik broj škola je zatvoren zbog čega djeca svoj dnevni obrok ne mogu dobiti.

>(FOTO) Poznati glumac Gerard Butler primio nagradu za rad s Marijinim obrocima: ‘Velike se stvari događaju kada svatko da malo od sebe’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je edukacija otpočetka bila sastavni dio projekta, tj. obrok su djeca dobivala dolaskom u školu, ovih dana to nažalost nije moguće. Međutim, cijeli tim Marijinih obroka zajedno s neumornim volonterima radi na pronalasku rješenja kako bi obroci ipak našli put do djece. Tako je primjerice u Sjevernoj Keniji, u dogovoru s lokalnom zajednicom i vladom, pronađeno rješenje – obroci djeci dolaze izravno u domove. I to je samo jedan od brojnih svijetlih i pozitivnih primjera predanosti svih uključenih u ostvarivanje misije Marijinih obroka.

Narod.hr: Kakva je situacija s projektom Marijinih obroka u Hrvatskoj?

U redovnim okolnostima, u ovim proljetnim mjesecima pred nama bi bio najplodniji period godine kada se brojni volonteri Marijinih obroka okupljaju i organiziraju različite aktivnosti i projekte posvećene širenju ideje Marijinih obroka. U ovim trenucima okupljali bismo se s ciljem razmjenjivanja ideja kojima bismo obogatili tradicionalne događaje kojima godinama nastojimo promicati djelovanje Marijinih obroka – koncertima, sajmovima, utrkama i brojnim drugim. Međutim, takav način djelovanja za naše je volontere zasad morao prestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Bez obzira na nemogućnost javnih okupljanja i organiziranja vaših tradicionalnih događanja ipak svjedočimo lijepim i pozitivnim primjerima u kojima se vidi da volonteri i dobročinitelji nose Marijine obroke u svojim mislima i srcu.

Da, svjedočimo brojnim radosnim vijestima kako se misija Marijinih obroka nastavlja, kako u zemljama gdje služimo obroke tako i u zemljama gdje se pomoć prikuplja, a takvim veselim primjerima možemo svjedočiti i u Hrvatskoj. U korizmi su podupiratelji Marijinih obroka primali tjedne misli koje su ih uvodile u Uskrs, a naši volonteri su snimili motivirajući video o svojem djelovanju i čestitku za Uskrs. Nadalje, na Uskrsni ponedjeljak smo putem Facebook-a imali priliku prisustvovati online koncertu koji je pripremila skupina „Amorose“. Nadahnuti ovim primjerima, i s mislima o najranjivijima među nama, za cijelog trajanja ove fizičke distance nastojat ćemo osmišljavati i pronalaziti nove načine kako da širimo vijest o Marijinim obrocima, kako da dopremo do podupiratelja i svakodnevno se podsjetimo na one za koje ovo zajedno radimo.

Narod.hr: Na koji način se čitatelji našeg portala mogu uključiti i pratiti aktivnosti Marijinih obroka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala vam što nas i u ovim trenucima nesebično pratite i podupirete, a ako ste ovih dana izloženi manjoj užurbanosti i lakšem tempu života sjetite se u svojim molitvama Marijinih obroka, naših volontera, podupiratelja, a posebice djece u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Pratite nas i dalje na našoj web stranici, Instagramu i Facebook, a ako do sada niste dobivali obavijesti Marijinih obroka prijavite se na idućem linku https://www.marysmeals.hr/pretplatite-se te i tako ostanite s nama u kontaktu. Oni koji žele donacijom pomoći da što više djece dobije svoj obrok, podatke za uplatu mogu pronaći ovdje.

Prosječan trošak prehrane jednog djeteta Marijinim obrocima kroz cijelu školsku godinu iznosi 132 kune.

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas zahvaljujući podupirateljima iz Hrvatske imaju otvorenih 16 školskih kuhinja u Liberiji, Malaviju, Beninu, Zambiji i Ekvadoru, gdje svakodnevni obrok prima oko 13.400 gladne djece a u 2019. godini ukupno su prehranili više od 32 000 djece svakog školskog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.