Župa Lekenik proslavila blagdan svog zaštitnika te 10. obljetnicu od svoga osnutka

Foto: Sisačka biskupija

Župa Lekenik proslavila je u četvrtak, 24. lipnja blagdan svog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja te 10. obljetnicu od svoga osnutka. Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Tugomilom Radičekom, generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem te svećenicima Sisačko-pešćeničkog dekanata predvođenima dekanom preč. Sašom Jozićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U homiliji govoreći o sv. Ivanu Krstitelju biskup je istaknuo kako je on jedini od svih svetaca, uz Isusa i Mariju, kome ne slavimo samo dan smrti, tj. odlaska s ovoga svijeta, već i njegov zemaljski rođendan. „Tako i imamo dva njegova blagdana, danas slavimo rođenje, a 29. kolovoza je mučeništvo i smrt – glavosjek sv. Ivana“.

U nastavku biskup je podsjetio kako je Isus rekao za sv. Ivana da je najveći rođen od žene. „Budući da je bio posljednji prorok pred Isusov dolazak, još u Starom zavjetu, Isus je rekao i to da je svatko tko je u Kraljevstvu nebeskom, veći od njega. Ta jedna napetost između onoga što je već bio, a još nije, vidi se i u nastupu Ivana Krstitelja koji ima u odnosu na Židove koje poziva na obraćenje. Otišao je u pustinju i propovijedao da dolazi Mesija kome treba pripremiti put. Upravo njegove propovijedi slušamo u vrijeme došašća kako bi nas on uputio da što više otvorimo srca i pripremo se za Božić i Isusov dolazak. U njemu se na neki način utjelovila sila Ilije proroka, onog koji je došao reći da je došlo vrijeme Mesije koji će donijeti Duha Svetoga. Duha Svetoga, u tom smislu nije imao Ivan Krstitelj jer je on krstio samo vodom, a krštenje koje je ustanovio Krist daje Duha Svetoga. Zato kad ga pitaju je li on Mesija, on odlučno ogovara da nije i najavljuje da će doći veći od njega koji će krstiti Duhom Svetim“, rekao je biskup dodavši kako je najveća vrlina ovog sveca što je znao svoje granice i nije se pravio da je nešto što nije, iako je to mogao. Biskup je posebno naglasio vrijednost rođenja djeteta. „Kada se rodio Ivan Krstitelj, svi su se u okolici pitali: ‘Što li će biti od ovoga djeteta?’ Tako se i mi pitamo kad se rodi neko dijete. Ali zamislite, što bi bilo od njega da ga je njegova majka Elizabeta pobacila? Ne bi ga ni bilo. A koliko je takve djece koju majke ne žele i njihovi bližnji odbacuju! To je tužno i trebalo bi sve učiniti da se ni jedno začeto dijete ne abortira. Mi međutim doživljavamo da se u ime nekakvih sloboda i tobožnjih ljudskih prava donose čak rezolucije u Parlamentu EU o tim slobodama koje ne predstavljaju ništa drugo nego ljudsko izopačenje. To su perverzije a ne ljudska prava i slobode. Mi kršćani moramo biti svjesni da danas živimo u vremenu koje je protivno našim katoličkim moralnim načelima, ali mi svejedno ne smijemo od njih nikada odstupiti. Tako i Ivan Krstitelj koji je platio glavom svoju borbu za moralno načelo nepovredivosti braka i to je predbacio kralju Herodu koji ga je dao pogubiti.“

Čestitavši župniku i okupljenim vjernicima godišnjicu osnutka župe biskup je podsjetio kako je ona prije 10 godina odvojena od župe Pešćenica kako bi postala zasebna zajednica vjernika i župna obitelj. „Postali ste jedna duhovna obitelj koje se posebno ostvaruje na nedjeljnoj euharistiji. Tu su braća i sestre, tu su oni koji se međusobno ljube, kako je rekao Tertulijan ‘po ćemu se poznaje da smo Isusovi učenici’. Neka vam sveti Ivan izmoli milosti koje su vam potrebne kao što i njegovo ime kaže Ivan – Jahvina tj. Božja milost. Zato molimo svetog Ivana da bude i naš zaštitnik, da zagovara ovu župu i da njezina buduća desetljeća budu blagoslovljena. Najviše da raste brojem te da rođenje svakog djeteta, posebno onog brojnih obitelji bude radosno dočekivano na slavu Božju“, zaključio je biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, sve okupljene pozdravio je župnik Radiček zahvalivši na dolasku biskupu i svim svećenicima te prvom župniku ove župe mons. Marku Cvitkušiću. Radiček je rekao i kako je ovu misu prikazao za sve one koji su se i najmanjim dijelom ugradili u ovu župu posljednjih deset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.