Župljani otvorili srca: ‘Nakon potresa briga za bližnjeg još je veća’

Foto: Caritas/VS (Fotomontaža: Narod.hr)

Stanovnici Zagreba i okolice osjetili su u ožujku, ne samo strah od destruktivne snage potresa, nego i štetu koju je izazvao, a posebno su vidljiva oštećenja na simbolima Grada, gradskoj jezgri i neprocjenjivoj kulturnoj baštini. Stradali su brojni obiteljski domovi, gospodarske zgrade, ali i župe, koje su vjernicima mjesto utjehe i molitve. U tih desetak sekundi trajanja potresa, u mnoga srca uvukla se zebnja, strah, nemoć pred razornom silom. Kada se izašlo iz svojih domova, pogled prema brojnim uništenim objektima mnoga je srca ražalostilo, gledajući kako u trenutku nestaje višegodišnji trud i uspomene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim potresa, život vjernika poremetila je i pandemija koronavirusa, zbog koje su na proljeće bila odgođena vjerska okupljanja. Kontaktirali smo vjernike oštećenih župa i iz prve ruke pokušali doznati na koje je načine potres promijenio njihov život i utjecao na njihovu vjeru. Iz saslušanih svjedočanstava i razgovora vjernika koji su nam otvorili svoja srca, zajedničko je jedno – potres je vjeru osnažio i mnoge potaknuo na još snažnije djelovanje u župnim aktivnostima.

Željka Kadić: “Povezanost je i dalje prisutna, a briga za bližnjega još i veća”

Željka Kadić, stanovnica Remeta, ispričala je kako je potres utjecao na njihovu obitelj i župljane. Nažalost, ovo podsljemensko naselje našlo se u samom epicentru velikog zagrebačkog potresa, zbog kojeg su mnogi ostali bez domova, a šteta se zbraja i mjesecima poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Večer prije potresa legli smo dosta kasno razmišljajući kako ujutro ionako ne ustajemo prerano jer ove nedjelje misa dolazi “k nama doma” na TV. Poslije potresa, djeca su bila uplašena. Nakon što smo se svi malo pribrali i vidjeli da je kod nas sve dobro te da ni u bližem susjedstvu nema preozbiljnih posljedica, jedna od prvih pomisli bila je – a kako je prošla naša draga remetska crkva, naša starica koja se ionako neprestano bori sa zubom vremena!? Za zadnjeg velikog potresa u Zagrebu jako je stradala, dio je i urušen, je li sada preživjela!? Uskoro su i tu stigle prve vijesti. Ona, nažalost, nije prošla tako dobro kao naše najbliže susjedstvo. Srećom, ovaj put, ništa nije urušeno, ali je prilično oštećena, vidi se već onako na prvu. Međutim, i u tim okolnostima naš dragi župnik staje pred kameru i šalje nam svima riječi ohrabrenja: Bit će sve dobro!”, kazala je Željka Kadić, majka šestero djece.

“Tako ohrabreni i osnaženi cijelo smo vrijeme “zatvorenosti” još zaufanije pratili svete mise i češće posezali za krunicom, našim najmoćnijim oružjem. Još smo dublje shvatili i važnost obiteljske povezanosti, ali i povezanosti s drugim obiteljima, našim bližnjima. Naša župna Zajednica obitelji i kroz ovaj je period pokazivala svoju snagu, povezanost je i dalje prisutna, a briga za bližnjega još i veća – uvijek spremni molitveno, duhovno a i fizički poduprijeti jedni druge. Na taj način pomalo smo stigli i do blagdana svetog Josipa radnika, 1. svibnja zaštitnika naše Domovine, kada su naše crkve ponovno počele otvarati svoja vrata. I naša prelijepa remetska starica otvorila je svoja vrata pokazujući nam svoje rane.”, rekla je Kadić i dodala:

“Živa crkva, zajednica vjernih župe, a i hodočasnika, zasigurno će pomoći da ona u nekoj budućnosti opet zasja svojim punim sjajem. No bez obzira na materijalna oštećenja, duhovno ne klonemo. Naša Ljekarna Nebeska, naša Odvjetnica Hrvatske i dalje je tu, i dalje prima naše zahvale i prošnje i dalje liječi naša srca bilo da klečimo pred njenim kipom u oštećenoj crkvi, bilo da hodeći molimo krunicu u Gospinom vrtu, bilo da molitvom i pjesmom slavimo njenog Sina u crkvi na otvorenom ili to činimo u sobici vlastite duše.”, zaključila je Željka Kadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Caritasa Crkve sv. Franje Ksaverskog: “Za mene je župa druga obitelj”

Voditeljica Caritasa Crkve sv. Franje Ksaverskog ispričala nam je kako je potres utjecao na njihove aktivnosti i pomoć potrebitima, među kojima su i brojni stariji članovi.

“Za mene je moja župa kao druga obitelj, koja se nažalost, na neki način privremeno razorila potresom i koronom. Crkva je jako oštećena, pa se mise slave u Dvorani biskupa Srećka Badurine, hvala Bogu da imamo dvoranu, ali meni osobno jako fale mise u našoj prekrasnoj Crkvi. Naš Caritas je već dugi niz godina aktivan i pomaže potrebitima u župi, ali i izvan nje. To činimo tako da prikupimo sredstva prodajom lampiona, kolača koje ispeku naše župljanka, izradom adventskih vijenaca i prigodnih božićnih ukrasa, snalazimo se na razne načine. Nažalost, zbog potresa i korone sve je stalo, ali pomalo se vraćamo u normalu i planiramo pokretanje novih akcija!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrijela S.: “Unatoč potresu, ljubav je prevladala”

Gabrijela S. pripada Župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja – Nova Ves te je članica Društva Prijatelja Malog Isusa i župnog Caritasa. Ističe kako je emotivno doživjela potres, ali i strah koji je mjesecima nosila sa sobom.

“Unatoč teškim oštećenjima crkve i zabrani dolaska na mise, ovo vrijeme nam se svima nametnulo kao kušnja. Svi pogođeni strahom, traumama, gubitkom posla gdje nam se život iz temelja preko noći izmijenio, vrlo brzo smo se ustrojili i sagledali bližnje oko sebe, a sve pod podrškom našeg župnika vlč. Lastovčića i čvrstom palicom Gospodina. Ljubav je prevladala. Stariji župljani su u svojim domovima nesebično molili za svakog pojedinog čovjeka dok mlađi su uređivali i čistili crkvu, sabirali hranu i potrepštine te odnosili potrebitima čiji se broj svakog dana sve više uvećavao. Kako su mjere popuštale tako su se i aktivnosti povećale. Naš župnik je koordinirao akcije i poticao nas na djela ljubavi. No, bio je i svjestan da i svatko od nas vodi svoje osobne bitke, ali on je bio ovdje i za nas, za svakog pojedinca.”, istaknula je Gabrijela i rekla kako je dugo bila u strahu od novog potresa.

“Moram priznati da sam i ja bila među onima koji su spavali odjeveni mjesec i pol dana i koja nikako nisam uspijevala istjerati strah koji mi se uvukao u srce. Inače po karakteru sam snažna osoba, ali potres me je potpuno iznutra porušio. Nakon svih tih neprospavanih noći, emotivne i duhovne blokade smogla sam snage otići svom župniku na ispovijed. Bilo mi je potpuno neugodno obratiti mu se i prikazati slabom, ali nisam mogla više. Stala sam pred njega i nakon nekoliko trenutaka oklijevanja sva jad je izašla iz mene. Koja sreća je potom u meni zavladala. Strah kojeg nisam u mjesec i pol dana uspjela sama riješiti, Gospodin je to jednim pokretom ruke, u trenu. Ovo je „opipljiv“ dokaz Njegove intervencije u našim životima kada mu se iz sveg srca obratimo, a tek spoznaja koliko nam je milosrdan u oprostu.”, ispričala nam je Gabrijela koja je s nama podijelila i fotografije župljana koji su nakon potresa prikupili pomoć za potrebite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Šušnić: “Moj strah za crkvu bio je velik”

Zlatko Šušnić tajnik je župnog pastoralnog vijeća u Remetama, a za Narod.hr podijelio je i svoje svjedočanstvo.

“Starosjedilac sam i od dječjih dana sam vezan uz crkvu, a djed mi je bio zvonar. Od davnina se hodočasti u Remete, jer je Gospa Remetska Zagovornica Hrvatske i Čudotvorka. Osobni doživljaj potresa bio je vrlo neugodan. Kako je vrijeme bilo hladno rekao sam sinu da pregleda kuću izvana, jer smo u stanu primijetili pomicanje namještaja i crte napuknuća žbuke na zidovima. Utvrdili smo sami da možemo ostati u kući, za nekoliko dana to je potvrdio i statičar. Kako sam već više godina Tajnik župnog pastoralnog vijeća, nazvao sam Župnika, kakvo je stanje u crkvi i oko crkve, rekao mi je da je crkva puna prašine i da trenutno ne znaju kakva je šteta. Moj strah za crkvu bio je velik, jer je prije 140 godina crkva je imala znatna oštećenje odnosno postala je ruševina.”, ispričao nam je u jednom dahu Zlatko Šušnić iz Remeta.

“Današnja oštećenja su znatna, oštećen je glavni luk koji dijeli svetište od crkve, oštećeni su ostaci freski, oštećen je svod nad svetištem, oštećenja su i na oltaru, orgulje su pune prašine, bit će potrebno mnogo novčanih sredstava, a i puno godina da se sve sanira. No zahvaljujući našem župniku, prostor svetišta, kao i luk su osigurani pa se nesmetano mogu održavati mise i sva druga slavlja. Kako je epicentar potresa bio u blizini svega nekoliko kilometara od naše crkve, sva je sreća da nije bilo većih urušavanja i štete, dosta stambenih objekata znatno je oštećeno, jer se Remete nalaze baš na potresnom dijelu.”, kazao je Šušnić.

Caritas: “Svoje aktivnosti usmjerili smo prema najugroženijima”

Izvanredna situacija uzrokovana epidemijom koronavirusa i potresom, pred Caritas Zagrebačke nadbiskupije stavila je nove izazove, a tajnik Zvonko Erceg rekao nam je više o radu nakon potresa, u iznimno stresnim i teškim uvjetima za stanovnike Zagreba.

“Svoje aktivnosti usmjerili smo prema najugroženijim skupinama u društvu. Starijim i nemoćnim osobama dostavljali smo hranu i lijekove na njihove kućne adrese te smo njihove potrebe pratili putem telefonskih kontakata. U aktivnostima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije pružanja pomoći žrtvama potresa i pomoći potrebitima tijekom borbe protiv širenja korona virusa pomagao je četrdeset i jedan volonter. Osim njih, pomoć su pružale i stotine volontera kroz mrežu župnih Caritasa. Nakon što je zbog potresa obustavljen gradski prijevoz Caritas je u suradnji s Ustanovom Dobri dom Grada Zagreba i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na raspolaganje stavio dvije lokacije za podjelu toplih obroka preko kojih je korisnicima pučke kuhinje podijelio 20.058 toplih obroka. Neposredno nakon potresa Caritas je putem župnih Caritasa pružio pomoć stradalim obiteljima u vidu prehrambenih i higijenskih proizvoda. Više desetaka tona pomoći primilo je 1.420 obitelji o kojima skrbe župni Caritasi.”, kazao je Erceg.

Župnici i njihovi suradnici u župnim Caritasima, svjedočeći potrebama i nevoljama župljana, pomagali su i pomažu ne gledajući na to pripada li netko župnoj zajednici, je li vjernik ili nije, nego, imajući pred očima čovjeka u potrebi. Osim u osnovnim namirnicama, Caritas pomaže građanima i u obnovi.

“Posljednjih mjeseci Caritas pomaže i putem vaučera za građevinski materijal, sanitarije i bijelu tehniku. 78 obitelji čiji su domovi stradali u potresu, a koje su naši volonteri i zaposlenici posjetili u njihovim porušenim kućama na području Gornje i Donje Stubice, Marije Bistrice, Čučerja, Vugrovca, Markuševca, a na prijedlog župnih Caritasa dobilo je vaučere od 10.000,00 kn ukupne vrijednosti 780.000,00 kn. To su sredstva koja su Hrvatski Caritas i Caritas Zagrebačke nadbiskupije prikupili u humanitarnim akcijama za stradale.  Osim obiteljskih domova, sakralnih i kulturnih objekata posljedice potresa pretrpio je i Caritasov Dom za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Kuća sv. Franje“ u Vugrovcu u kojem živi 30 korisnika. Kako bismo prikupili potrebna sredstva za obnovu Doma (procjena radova 1 milijun kuna) pokrenuli smo humanitarnu akciju „Vratimo sigurnost Doma“. Do završetka akcije 18. srpnja prikupljen je iznos od 416.068 kuna od čega je 80 % namijenjeno obnovi Doma u Vugrovcu, a 20 % za pomoć obiteljima pogođenima potresom. Radovi na obnovi Doma u punom su jeku i nadamo se njihovom skorom završetku. U prikupljanju sredstava posebno su se istaknule hrvatske katoličke misije u Njemačkoj i Švicarskoj.”, zaključio je Erceg.

Socijalna distanca nije prepreka iskazivanju blizine i solidarnosti!

Tog je 22. ožujka u 6 sati i 24 minute, potres magnitude 5,5 po Richteru i niz pratećih koji su uslijedili, brojnim obiteljima oduzeo i topli dom. U Zagrebu je zbog velike štete u svojim domovima, 246 građana moralo pristati na privremeni smještaj, dok je u samom Gradu oštećeno 25 tisuća zgrada. U Krapinsko-zagorskoj županiji 409 te 510 u Zagrebačkoj županiji, ukupno 26 tisuća zgrada – većinom u privatnom vlasništvu. Brojni su volonteri u skladu s epidemiološkim uputama i mjerama pomogli pogođenim građanima kroz konkretna djela te pokazali kako socijalna distanca nije prepreka u iskazivanju blizine i solidarnosti.

Uz stambene objekte velika su oštećenja pretrpjeli i sakralni objekti – spomenici povijesti i kulture te čuvari golemoga kulturnoga blaga neprocjenjive vrijednosti za našu domovinu i narod. Iako im je potres gotovo srušio župe, naši su sugovornici pokazali kako je ovo teško i neizvjesno vrijeme, ujedno i milosno vrijeme, prilika za još čvršće povezivanje kroz djela ljubavi i brige, osobito prema potrebitima, starima i nemoćnima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.