11. srpnja 1998. – Hrvatska osvojila broncu u Francuskoj

Na današnji dan 11. srpnja 1998. nogometna reprezentacija Hrvatske pobijedila je u borbi za treće mjesto na SP u Francuskoj reprezentaciju Nizozemske 2:1 i tako osvojila brončanu medalju čiji se sjaj nije ugasio do današnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centarfor hrvatske reprezentacije Davor Šuker bio je najbolji strijelac turnira sa šest pogodaka.

Neponovljiva ’98-a

Hrvatska je kao debitant na Svjetskom prvenstvu stigla do trećeg mjesta. Prvu je utakmicu u Francuskoj odigrala protiv Jamajke, a u „zlatnoj knjizi“ hrvatskog nogometa ostati će zapisano da je prvi pogodak za samostalnu nogometnu Hrvatsku postigao Mario Stanić. Hrvatska je slavila sa 3:1, a strijelci su još bili Davor Šuker i Robert Prosinečki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Šuker i Robert Prosinečki su na današnji dan zapečatili sudbinu tada vrlo jake Nizozemske sa zvijezdama kao: Davids, Bergkamp, Seedorf, Kluivert, van der Saar, Stam i drugi. Njih dvojica su svojim pogocima donijeli „ponosu Hrvata“ nikad zaboravljeno treće mjesto.

Nakon Jamajke Hrvatska je po velikoj vrućini svladala Japan pogotkom Davora Šukera 1:0. Uslijedio je nevažan poraz protiv Argentine u skupini jer je prolazak u drugi krug bio već osiguran.

U osmini finala Hrvatsku je čekala vrlo jaka Rumunjska, a ostaje u pamćenju Šukerov pobjednički gol iz jedanaesterca nakon ponovljenog izvođenja, poznat po Davorovom „opipavanju pulsa“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrtfinale je bila utakmica za povijesno pamćenje gdje je mala Hrvatska razbila veliku Njemačku 3:0! Nijemce je načeo Jarni sjajnim pogotkom ljevicom sa 25 metara, a dovršili „slavonski biseri“ Vlaović i Šuker. Bila je to slatka osveta za nepravedan poraz od Nijemaca dvije godine ranije u četvrtfinalu Europskog prvenstva kojeg su oni i osvojili.

U velikom polufinalu protiv domaćina Francuza Hrvatska je bila više nego ravnopravna, pa je tako nakon sjajnog proigravanja Asanovića povela preko Šukera. Nažalost, pogreška ozlijeđenog kapetana Bobana i pogodak Liliana Thurama doveo je utakmicu ponovno u „egal“, a Thuram je nešto kasnije postigao i drugi pogodak. To su mu bili jedini pogoci za francusku reprezentaciju uopće.

Nakon poraza od Francuza u Hrvatskoj je zavladala velika tuga i šutnja, a pobjeda protiv Nizozemaca na današnji dan vratila je osmijehe na lica Hrvata koji se svaki puta ponovno vrate kada se sjete slavnih „Vatrenih 98“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na Svjetskom prvenstvu 1998:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.