12. Škraping Tkon – otok Pašman 2017.: Zanimljiva utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova

Foto: ezadar

Škraping – jedinstvena međunarodna treking utrka po oštrom otočnom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova, održana je na otoku Pašmanu, pod nazivom Škraping Tkon – otok Pašman 2017.

U 8 sati iz Ždrelca je startala Ultra utrka (Marathon) za iskusne sportaše dug 45 kilometara, a u 10 sati u Tkonu je bio start za druge dvije utrke: Challenger na 25 i Đir (Active) za rekreativce na 12 kilometara na kojem se okupilo oko tisuću i pol natjecatelja, piše ezadar.

Bila je to 12. utrka po redu, a prije samog starta Šime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju Škrapera.

U sklopu Škrapinga održava se Sajam otočnih proizvoda, na kojem izlaže više od 40 izlagača sa gotovo svih jadranskih otoka, nositelja oznake HOP.

Škraping je kombinacija penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi.

Ime škraping dolazi od riječi škrapa, koja označava pukotine u vapnenačkim stijenama koje su nastale uslijed djelovanja vode, a najčešće se nalaze uz morsku obalu, no naziv može biti i za oblike dublje u kopnu. Škraping je trekking utrka po oštrom kamenju i gustom raslinju, spada u vrstu pustolovne utrke. Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a organzator utrke je Udruga TRS i Općina Tkon.

Škraping je vrlo zahtjevna disciplina, naporna je i traži veliki oprez, treba se uvlačiti u gudure, provlačiti kroz makiju, zaobilaziti ponore, svladavati britko stijenje, naći lokalne puteljke i sve to kroz najteže rute koje će im izabrati i označiti organizatori utrke..

Cilj organiziranja utrke je podignuti samopouzdanje i probuditi interes otočana za sport, a i upoznati javnost s mogućnostima da otok Pašman ima ljudske i prirodne resurse za organiziranje različitih sportskih i kulturnih aktivnosti u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima.

Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otoke i Hrvatsku. Ugostiti ćemo mnogobrojne sportaše koji će sudjelovati u utrci kao i članove njihovih obitelji. Svake godine u zahtjevnom programu sudjeluje više stotina trkaća, posjetitelja, novinara i drugih sudionika.

Škraping je poznat i po svojoj humanitarnoj noti.

Cilj ovog projekta je organizacija turističkih događanja izvan glavne turističke sezone na otocima i podizanja ekološko-športske svijesti.

Izvor: narod.hr