Barić o snowboardu i opasnostima toga sporta

Foto: snimka zaslona

U “Pekinškom dnevniku” u petak navečer uvodne su minute posveće snowboardu. Gostovao je bivši hrvatski reprezentativac Vid Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku se osvrnuo na svoju karijeru u tom sportu.

– Prvi sam put stao na snowboard s 14 godina, ozbiljno sam počeo voziti s 15 ili 16, bio sam u programu reprezentacije. To je zapravo dosta kasno, danas sudjelovati na Olimpijskim igrama mogu 14-godišnjaci. No, drugačije je to bio svijet i snowboarding kao sport, danas je to sve bilo na jednoj drugoj razini.

Govoreći o popularnosti snowboarda koja raste, Barić kaže da je ovaj sport vrlo razvijen u SAD-u, skandinavskim zemljama, u Japanu i Kini, pa čak i u nekim afričkim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Disciplina Halfpipe je najpopularnija, a korijeni dolaze iz skateboardinga, poručuje.

Govoreći o velikim zvijezdama u ovom sportu, spomenut je Shaun White za kojega je rečeno da je sport digao na jednu višu razinu.

– Uvijek je bio ikona sporta, još od Torina 2006. i prve zlatne medalje. Uvijek je bilo vozača koji su mu prijetili, no on je ostavio trag s tri olimpijska zlata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik broj ozljeda

Podaci govore da je u snowboardu 50 do 70% više ozljeda nego li u skijanju, a također otprilike 25% sudionika snowboard natjecanja napusti same olimpijske igre s nekom vrstom ozljede.

– Stvar je u tome što ima više skokova, ovdje je veći intenzitet nego primjerice u spustu. I trikovi se izvode na visini od pet, šest metara, a onda od dna pa do gore je visina od nekih 10 do 12 metara. Vi kada padnete s te visine možete i umrijeti vrlo lako, dodaje.

Dotaknuo se gost i situacije s hrvatskom snowboard scenom. Ističe da je uvijek postojala dobra scena, zapažena s obzirom na to koliko smo mi zapravo “skijaška nacija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Imali smo Morenu Makar u Sočiju 2014., nažalost tada je pala u drugoj vožnji. Sada imamo Leu Jugovac koja je nažalost morala propustiti slopestyle natjecanje zbog nekih problema s COVID testom. No, nastupit će u big airu, mislim da će ona tu ići raditi svoj trik 720 rotaciju, dakle dva kruga oko sebe. Ako to bude napravila s dobrim doskokom i sveukupnim stilom, mogao bi to biti zapažen nastup.

Vid Barić, govoreći o preporukama za mlade koji se možda žele baviti tim sportom, kaže da kupe snowboard, odu na Sljeme ili Platak, gdje postoje i snowboard parkovi.

– Postoje mjesta i postoje klubovi, neka se uključe i voze. Bit će im zabavno. Teško je reći kada je najbolje početi, ali možete vi već kao dijete s tri ili četiri godine početi voziti snowboard, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.