Biskup Uzinić odgovorio na medijske napade objasnivši na koji način je Gospa donijela medalju Blanki Vlašić

Foto: fah

Gost emisije Točka na tjedan televizije N1 bio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Komentirao je Blanku Vlašić koja je za svoje medalje zahvaljivala Gospi i javno izražavala svoje vjerovanje, zbog čega su je neki mediji i napali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da je upravo to najočitiji znak toga da se ono što pripada sferi vjere smatra zaostalim i treba ga istisnuti iz društva i kad se pojedine osobe koje su značajne u društvu, poput jedne sportašice kao što je Blanka Vlašić s jednim drugačijim pogledom… Čini mi se da to više smeta nego da je to rekao netko drugi jer cijeli taj koncept koji se želi nametnuti i one koji su vjernici želi se marginalizirati. Ona nije te izjave davala u javnoj sferi, nego u crkvenom prostoru. Govorila je u kontekstu vjernice i nekome to smeta. Zašto? Jer je ona javna osoba, a želi se stvoriti dojam da nitko tko je malo napredan i progresivan ne može biti vjernik”, poručio je biskup Uzinić.

Upitan je li primjereno moliti za sportski uspjeh, zlatnu medalju, osobni probitak, odgovara: “Mislim da se, kad se napada Blanku i ono što je ona govorila ili bilo koga drugoga, zaboravlja da molitva nije magijski čin kojim mi od Boga tražimo nešto, nego je stavljanje sebe na raspolaganje Njemu i molitva u tom kontekstu nama pomogne da se lakše suočimo sa svojim izazovima vjerujući u božju milost i pomoć, ali da svoj život i sebe uskladimo s božjom voljom i da se dogodi ono što Bog hoće”, istaknuo je.

“Gospa njoj jest donijela medalju. Donijela ju je u smislu što je ona kroz molitvu Gospi uspjela, a stavljajući se u odnos s nadnaravnim, nadići neke svoje probleme i poteškoće i potpuno se staviti u službu onom cilju za koji je molila. Bez te pomoći, koju možemo tumačiti i na psihološkoj razini, ali vjerujem da ona ima i vjersku dimenziju, Blanka ne bi vjerojatno postigla rezultat koji je postigla. Govoriti sa strane iz pozicije drugih vrijednosnih sustava, a ne ući u subjetkivnu situaciju i vidjeti njezinu borbu i muku koju je ona uspjela savladati baš zato što je vjernica, kroz molitvu nije dovoljno objektivno”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i izjave da “Bog ima pametnijeg posla” od priskrbljivanja medalja za hrvatske sportaše. “Kad mi molimo, ne molimo u stvarnosti za taj rezultat, nego da mi u svom načinu i u svojim odnosima se ponašamo na način na koji Bog želi, a onda uz to dolazi i rezultat. Bog nije samo naš, nego je i njihov. I oni moli. Ima jedan film, Svemogući Bruce, u kojemu je on dobio ulogu Boga pa je njemu dosadilo odgovarati na puste molbe pa je stavio da svi dobiju na lotu, a kad dobije svatko ne dobije nitko. Bog ne funkcionira tako. On ne donosi medalju, ali nas molitva osposobljava da damo najbolje i osvojimo. I to nama pomaže”, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.