Damir Martin – Od vukovarskih skloništa do srebra u Riju!

Foto: Facebook

Damir Martin (Vukovar, 14. srpnja, 1988.), hrvatski je veslač, dvostruki svjetski i europski prvak te osvajač srebrnog odličja na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, te 2016. u Riju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veslanjem se bavio i njegov djed Stanislav, stariji brat Stanislav, ali i majka Dubravka i otac Boris.

Došao je u Zagreb iz Vukovara kao prognanik u studenom 1991. godine nakon pada grada. Kada mu je bilo jedanaest godina počeo je trenirati veslanje u VK Zagrebu, a nakon toga je prešao u VK Trešnjevka. Osvajač je zlatne medalje sa svjetskog prvenstvu 2010. godine na Novom Zelandu u četvercu, zajedno s Davidom Šainom, Martinom i Valentom Sinkovićem.

Foto: fah
Foto: fah

“Vukovarskih skloništa se ne sjećam, ali sjećam se da smo potom živjeli u Njemačkoj, ali i toga da smo nakon toga nas šestero živjeli u Zagrebu u stanu od 30 kvadrata. Moram priznati da sam jedan od sretnijih Vukovaraca jer su mi svi članovi uže obitelji preživjeli”, ispričao je jednom prilikom za vecernji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac mu je bio i vukovarski branitelj, među kojima je bilo puno veslača od kojih 32 nisu doživjela neovisnu Hrvatsku.

Mali Damir je s bratom Stanislavom i majkom Dubravkom završio u sabirnim logorima. Završili su u vukovarskom Veleprometu pa u Rumi i Novom Sadu, gdje su ih ispitivali, nakon čega su ih pustili da se vrate u Hrvatsku.

Na kraju su preko Crvenog križa došli u austrijski Tristach, a zatim u njemački Garmisch gdje su se pridružili Borisu, koji je tamo završio preko vukovarske obitelji Wilhelm.Tamo je prvo prao tanjure, a poslije radio kućne poslove u jednom tamošnjem hotelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas ovo obitelji više nije toliko teško, imaju se čemu veseliti – srebrnoj olimpijskoj medalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.