Danas se održava 306. sinjska alka: Bulj se usprotivio Stožeru, dolazi cijeli državni vrh

Foto: fah

Danas se u Sinju održava 306. sinjska alka kojoj će prisustvovati cijeli državni vrh. U drevnoj viteškoj igri natjecat će se 17 alkara kopljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na alci će biti prisutan predsjednik Republike Zoran Milanović koji je i pokrovitelj Sinjske alke, predsjednik vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Nazočni će biti, uz ostale, i potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

> Sinj i Cetinska krajina u znaku alkarskih svečanosti

> Bulj pustio građane mimo zaštitara: ‘Božinoviću, dopustite ljudima da zarade za kruh’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Bulj i načelnik sinjskog stožera ponovno tražili Nacionalni stožer popuštanje mjera

Bulj se odlučno usprotivio mjerama Stožera

Ovogodišnju alku obilježava i suprotstavljanje gradonačelnika Mira Bulja odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Podsjetimo, gradonačelnik Bulj i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja Denis Bobeta uoči alke zatražili su ukidanje mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata nakon ponoći. Stožer je to odbio, nakon čega su Bulj i Bobeta ponovno uputili zamolbu poručujući da je odgovor kojeg su dobili od Nacionalnog stožera općenit i kao takav se ne može primjenjivati u specifičnim uvjetima koji se događaju za vrijeme velikih sinjskih manifestacija i da ne prihvaćaju takvu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Zbog očuvanja zdravlja naših gostiju i domicilnog stanovništva kojima su dani Alke i Velike Gospe iznimno važni, kako zbog egzistencijalnih razloga tako i zbog očuvanja tradicijske kulture, tražimo da u skladu s važećim epidemiološkim mjerama Nacionalni stožer promjeni odluku o ograničavanju radnog vremena’, rekao je Bulj.

Bulj je u petak uoči početka Bare osobno stao na ulaz u gledalište gdje su zaštitari prebrojavali gledatelje koji ulaze zbog odluke da ih, umjesto 5.000 koliko ih inače prisustvuje, bude samo 2.500. Gradonačelnik je pak mimo zaštitara pustio građane da slobodno napune svih 5.000 mjesta. ‘Samo uđi, ne brini, mene će hapsit. Gradonačelnik Miro Bulj bit će kriv. Korona je krepala prije 15 minuta’, poručio je među ostalim Bulj.

Građani su mu oduševljeno čestitali na odluci i borbi da se u gledalište, umjesto 2.500, pusti svih 5.000 ljudi. ‘Božinoviću, nemoj se rugati s narodom Sinja i Cetinske krajine, dopustite ljudima da zarade za kruh!’, poručio je među ostalim Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Sinjska alka?

Sinjska alka hrvatska je viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je imala 60.000 vojnika.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Prije same Alke, održavaju se dvije generalne probe. Na Bari i Čoji natjecanje se vrši po pravilima Alke, samo što su sudionici bez svečane odore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bara se održava dva dana prije Alke. Dobitnik Bare dobiva brončanu alku, a u povorci kroz Sinj nosi na koplju dva metra zelenog sukna.

Čoja se održava uoči samog natjecanja. Dobitnik Čoje dobiva srebrnu alku i u povorci kroz Sinj nosi 311 cm crvene čoje (čohe) na koplju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.