Site icon narod.hr

Derbi u sjeni divljanja: Kako se maskirani huligan pored toliko policajaca i zaštitara naoružan šipkom uspio probiti na travnjak Poljuda?

Foto: fah

Jadranski derbi na Poljudu između Hajduka i Rijeke, koji je zapravo puno više značio Rijeci nego što bi mogao donijeti Hajduku, čak i da je Hajduk pobijedio, završio je 1:1. Rezultat utakmice je realan, iako je Hajduk bio bliže pobjedi i bolja momčad od ekipe Matjaža Keka koja se žestoko s Dinamom bori za naslov prvaka Hrvatske. U ovom trenutku poslije remija u Splitu Dinamo je smanjio bodovni zaostatak za Rijekom na četiri boda. Ni dvije utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derbi u Splitu osiguravalo je oko 600 policajaca, navodno su od tih šesto oko 400 policajaca bili pripadnici interventne policije, tome unatoč na travnjaku, na kojem nikome tijekom utakmice nije mjesto osim sucima, igračima te liječnicima ako nekome od igrača zatreba liječnička pomoć, se mogla dogoditi tragedija. Naime, u sudačkoj nadoknadi maskirani navijač, zapravo huligan, probio se preko ograde na sjevernoj tribini te je utrčao na teren. Iznenađeni zaštitari nisu stigli reagirati, a i kad su se pribrali reagirali su sa zadrškom. Huligan se naoružao metalnom šipkom za hvatanje pirotehnike koju su vatrogasci stavili u kantu uz travnjak.

Foto: fah

Maskirani huligan trčao je sa šipkom kukavički prema glavnom sucu utakmice, radi se o sucu iz Varaždina Mariju Zebecu, te je pritom prijeteći vikao. Jedno je kratko vrijeme poput lešinara kružio oko igrača Hajduka te Rijeke, koji se, naravno, kao ni zaštitari, nisu usudili reagirati, vjerojatno iz straha za vlastitu sigurnost. Nikad ne možete biti sigurni kakva će reakcija biti huligana pod maskom, točnije kukavice pod maskom, jer samo kukavice kriju lice i pritom kukavički napadaju. Kad su se malo pribrali zaštitari su potrčali za huliganom koji je još jednom vrijeme vodio navijanje pod sjevernom tribinom, no uhvatili su ga policajci i priveli, ne imajući kamo napadač se mirno, sam predao.

Osnovno je pitanje što će se dogoditi s huliganom i hoće li dobiti trajnu, ako ne trajnu a ono barem malo dužu, zabranu ulaska na stadione, kao što bi to bio slučaj u drugim demokratskim državama, dakako, sve to nakon što izađe iz zatvora, jer bi u demokratskim državama takav maskirani huligan bio u zatvoru, barem nakratko, a brzo se sigurno na utakmicu ne bi vratio? Huligan bi trebao biti priveden prekršajnom sucu, i dok se policija i zaštitari te Hajduk međusobno optužuju nameće se pitanje, ako ni zbog čega a ono zbog sigurnosti pravih navijača koji na utakmice odlaze zbog nogometa, kako je huligan uspio proći pored tako velikog broja zaštitara i policajaca? Kriv je organizator, svakako, no, tko je uz organizatora odgovoran ako ne i kriv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Facebook

Ovakvi će se incidenti događati sve dok povjerenici klubova za ovakve incidente koji su mogli i tragično završiti budu incidente opravdavali ”huliganima u ložama, koji su opljačkali nogomet…”, kao što je to slučaj s Petricem, koji je Facebook statusom prevršio svaku mjeru, ne zato što je prozvao ”kriminalce u ložama” nego zato što je svojim statusom relativizirao jedan težak incident, nije mu to privi puta.

Čak i da je sve istina i da u ložama na nogometnim utakmicama sjede sve odreda najveći kriminalci, nasljednici Al Caponea, to nema nikakve veze s maskiranim manijakom koji je s šipkom krenuo prema nenaoružanom čovjeku.  Sramota je kada se i ako se institucije države ne obračunavaju s ”kriminalom”, međutim, jedno se ne može opravdati drugim. Kad će nogometni dužnosnici, pa i povjerenici za sigurnost, snositi odgovornost za svoje riječi? Dugogodišnja nemoć njihovih klubova ne može biti opravdanje za nasilje, na principu ”osuđujemo to…”, ”huligani u ložama…” Frustracije se nikad ne liječe nasiljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version