Site icon narod.hr

Devedesete: Najuspješnije Hajdukove godine su zapravo Katalinićeve godine

Split, 28.02.2023. - Utakmica osmine finala Lige prvaka mladih između nogometaša Hajduka i Manchester Citya . foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Iako će to neki danas zanijekati za Hajduk su posebno uspješne bile devedesete godine prošlog stoljeća, tzv. Tuđmanove godine.  Dakako, govorimo o razdoblju nakon uspostave hrvatske samostalnosti i neovisnosti. Razdoblje Jugoslavije neko je drugo razdoblje i ostavimo ga po strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajduk je pod vodstvom legendarnog, danas, nažalost, pokojnog, trenera Stanka Poklepovića, osvojio prvi naslov prvaka samostalne i slobodne Hrvatske. Do te titule ”Bili” su došli u teškim, ratnim okolnostima, zbog srpske agresije Dalmacija je praktički bila odsječena od ostatka domovine.

Katalinićeve godine

Nije veliki Špaco jedini koji je tih teških, za Hrvatsku neizvjesnih, godina, s početka devedesetih, Hajduk držao u hrvatskim nogometnim visinama. Neizostavno je spomenuti jedno kultno trenersko ime, ime Ivana Katalinića, koji, nažalost , već godinama nije trener prvog prvaka države. A mogao je biti. Naime, Katalinić ima 73 godine, sa 73 godine, dakle, 2008. godine, Ćiro Blažević bio je skoro pa mladić. Ni Ćire više nema, kako vrijeme leti…

Vratimo se ”Ivanu Groznom”, s Hajdukom je osvojio Kup Hrvatske davne 1993. godine, te je godine u finalu pobijedio Ćirinu Croatiju, koja je osvojila svoj prvi naslov prvaka, iduće godine, 1994. Hajduk je osvojio titulu, da bi Ćiro s Croatijom uzeo Kup. Godinu dana kasnije Katalinić je osvojio dvostruku krunu te se plasirao u četvrtfinale Lige prvaka protiv Ajaxa. Sjajan je to, i vjerojatno najveći, uspjeh jednog hrvatskog kluba u europskim kupovima od proglašenja samostalnosti naše države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada moćni, izuzetno moćni, Ajax u Splitu je jedva izbjegao poraz, bilo je 0:0 te je u Amsterdamu ipak svladao Hajduk 3:0. Te 1995. pod vodstvom legendarnog Louisa van Gaala Ajax je postao europski prvak, svladavši Milan u finalu u Beču 1:0. Nizozemski klub osvojio je i klupski svjetski naslov protiv brazilskog Gremija iz Porto Alegrea u Tokiju, nakon 0:0 i 4:3 na jedanaesterce.

Savjetnik

Katalinić je inače rođen na današnji dan u Trogiru sad već davne 1951. godine te bi vjerojatno još uvijek mogao biti trener Hajduka ako bi za to bilo obostranog interesa. Ako ništa drugo mogao je to biti u godinama koje su za Hajduk prošle vjerojatno i uzaludno. Primjerice, spomenuti Van Gaal ne tako davno bio je izbornik nizozemske reprezentacije, a on je godište Ivana Katalinića.

Kako piše medijski pokrovitelj ovakvog Hajduka, Slobodna Dalmacija, Katalinić je navodno trebao ”savjetovati stručni stožer ‘Bilih’ i to po zamisli sad već bivšeg predsjednika Lukše Jakobušića”. Naravno, to se nije dogodilo. Katalinić uglavnom ima status gledatelja koji svoj klub bodri s tribina te se prerano, a s obzirom da je tako dulje vrijeme, nalazi u nogometnoj, trenerskoj mirovini. Kako to već ide igra na balote, ukratko ležerno i melankolično mu prolaze dani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak?

Naime, popularni ”Kate” kazao je kako će se u Hajduk, odnosno na tribine, vratiti tek kad klub bude na prvom mjestu te ako se bude ozbiljno borio za naslov. Ove sezone Hajduk je bio jako blizu, Katalinić se nije vratio jer se Hajduk, kako navodi Slobodna, ”sunovratio”, točnije, ”sunovrat” je počeo odmah na startu proljetnog dijela sezone, a nakon što je osvojen jesenski naslov.

”Hajduk ove godine nije prvi, to će se sve dogoditi možda dogodine, ali ove 2024. nije”, piše Slobodna Dalmacija. Poznato? Toliko puta ponovljeno, iz godine u godinu, epilog se, naravno, vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version