Site icon narod.hr

Dinamo i engleski klubovi kroz povijest: Porazi, jedna briljantna pobjeda i neponovljeni uspjeh

Susret 1. kola F skupine nogometne Lige prvaka između Dinama i Arsenala bio je treći međusobni susret ‘modrih’ i ‘topnika’, ukupno deseti ogled hrvatskog prvaka protiv nekog od engleskih klubova nakon proglašenja hrvatske neovisnosti, te prva pobjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez previše uspjeha, no, jedna pobjeda zlatnim slovima ostaje zapisana

Dakle, Dinamo nije imao previše uspjeha kada su u pitanju utakmice s engleskim klubovima u europskim natjecanjima, međutim, jedna pobjeda Dinama nad engleskim klubom u europskom kupu ostala je zauvijek upisana u povijest zagrebačkog i hrvatskog nogometa, no, o tome više malo kasnije.

Do večerašnje pobjede 2-1, Dinamo je protiv Engleza upisao sedam poraza i tek dva remija uz razliku pogodaka 6-20. Priznati ćete, nije baš nešto sa čime se Dinamo može pohvaliti, no, s obzirom na financijske mogućnosti hrvatskih klubova, u usporedbi s engleskim, jasno je zašto je statistika porazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bivšoj državi ‘modri’ su samo jednom igrali protiv Engleza, 1967. u finalu Kupa velesajamskih gradova protiv Leeds Uniteda. Dinamo je u Zagrebu pobijedio 2-0, a u uzvratu odigrao 0-0 ostvarivši najveći uspjeh u povijesti kluba.

To je pobjeda koju smo ranije spomenuli. Plavi, predvođeni Slavenom Zambatom, ostvarili su prije 48 godina najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa koji do današnjih dana nitko nije uspio nadmašiti. Teško je u skoroj budućnosti i hoće.

Prva pobjeda Dinama nad klubom iz liga petice poslije pet godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo kako je senzacionalna pobjeda na Maksimiru protiv Arsenala prva pobjeda Dinama protiv nekog kluba iz liga petice ( francuska, španjolska, talijanska, njemačka i engleska ) u posljednjih pet godina. Naime, prije pet godina pao je španjolski Villarreal, Dinamo je u Europa ligi, zahvaljujući sjajnoj igri Sammira, slavio 2:0. Trener hrvatskog prvaka tada je bio Vahid Halilhodžić. Nažalost, ni te 2010′ Modri nisu prezimili u Europi.

DINAMO PROTIV ENGLEZA

LIGA PRVAKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo – Arsenal 2-1 (skupina LP, 16. rujna 2015)
Dinamo – Arsenal 0-3 (kvalifikacije LP, 8. kolovoza 2006)
Arsenal – Dinamo 2-1 (kvalifikacije LP, 23. kolovoza 2006)

Manchester United – Dinamo 0-0 (skupina LP, 14. rujna 1999)
Dinamo – Manchester United 1-2 (skupina LP, 27. listopada 1999)

Newcastle United – Dinamo 2-1 (kvalifikacije LP, 13. kolovoza 1997)
Dinamo – Newcastle United 2-2 prod. (kvalifikacije LP, 27. kolovoza 1997)

KUP UEFA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tottenham – Dinamo 4-0 (skupina Kupa Uefa, 6. studenog 2008)

Dinamo – Fulham 0-3 (kvalifikacije Kupa Uefa, 31. listopada 2002)
Fulham – Dinamo 1-2 (kvalifikacije Kupa Uefa, 14. studenog 2002)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version