Dinamo predstavio Bišćanov stručni stožer

Foto: GNK Dinamo

Članovi novoga Dinamova stožera na čelu s glavnim trenerom Igorom Bišćanom pobjednički su otvorili sadašnji maksimirski mandat, tri boda u subotnjem gradskom ogledu protiv Lokomotive uvela su momčad u zonu mirnijega leta. Značajnu će ulogu, dakle, u kreiranju same momčadi i rezultata imati i novi članovi stožera: asistenti Ante Tomić i Renato Pilipović, zatim Darko Staneković u ulozi trenera vratara kao i Vedran Naglić zadužen za kondicijsku pripremu. Iz dosadašnjeg saziva u stožeru ostaju kondicijski trener Stipe Marina i analitičar Hrvoje Jozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletni novoimenovani četverac u stožeru bio je i dio stožera mlade hrvatske reprezentacije pod vodstvom trenera Bišćana u zadnja dva kvalifikacijska ciklusa u kojima su izborili plasman na završni turnir Europskog prvenstva. Zajedno su sudjelovali i u ranijim trenerskim epizodama u Rudešu, ljubljanskoj Olimpiji i Rijeci.

Tomić je Dinamovo dijete, u maksimirskoj je školi od svoje 10. godine prošao sve uzraste i postao jedan od trofejnijih igrača u klupskoj povijesti. Iako su ga putem nerijetko sputavale ozljede, u „retrovizoru“ će ipak vidjeti lijepu igračku karijeru.

– U Dinamo sam došao kao dječak i ovdje, s kraćim posudbama, proveo 17 godina. Zadnji put sam nastupio još u ljeto 2010. i sad se, eto, vraćam nakon 13 godina – s vidljivim je ponosom provukao Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U igračko je doba bio profinjeni vezist, a ozljede su ga sputale da dosegne i još veću karijeru.

– I danas kao trener volim ofenzivni nogomet, ali jasno je da iskustvo dolazi s godinama. Nekad sam mislio da sam kao igrač možda i nepravedno zapostavljen, a kasnije kad sve gledaš iz ove trenerske perspektive, shvatiš da ti je možda nedostajalo brzine ili čvrstine…

Kako god, čvrstinu je donijela pobjeda protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj.

– To nam je bila jako važna utakmica, bilo nam je iznimno bitno startati s pobjedom i dobiti sedam dana mira i dobre atmosfere kako bismo lakše predstavili i neke ideje. Sve je lakše raditi u pozitivnom ozračju. I po reakcijama igrača mogli smo vidjeti koliko puno im je ta pobjeda značila – dodao je Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slično razmišlja i Renato Pilipović koji se u Dinamo vratio nakon dva desetljeća.

– Sigurno je da smo sretni i ponosni što smo opet u Dinamu, što smo dio ovako velikog kluba. Nismo imali puno vremena do prve utakmice, ali odradili smo je na najbolji način – pobjedom. Sad se u miru pripremamo za nastavak prvenstva i ispunjenje glavnog cilja, a to je osvajanje naslova prvaka.

Pilipović je u igračkim danima prošao i doba Croatije, bio u kadru u vrijeme povratka imena Dinamo, a posebno u sjećanju ostaje njegov pogodak za vodstvo protiv Milana na San Siru ujesen 2000. godine.

– Bilo je to stvarno davno, ali ostaje u lijepom sjećanju iako je prisutna i žal što smo na kraju ipak izgubili. I tada nam je svima bila velika želja i čast davati sve od sebe za Dinamo. Ovdje smo sad u nekoj drugoj ulozi, ali ovaj dio ostaje jednak – i dalje ćemo pružati sve što možemo za što veće uspjehe Dinama – zaključio je Pilipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenerskim poslom počeo se baviti u Rijeci gdje je vodio kadete, juniore i drugu momčad da bi ubrzo potom preuzeo mladi sastav nigerijske Abuja akademije koja je surađivala s riječkim klubom. Štoviše, Pilipović je s Abujom u ljeto 2015. godine postao osvajač tradicionalnog međunarodnog juniorskog turnira Mladen Ramljak u Zagrebu pobijedivši u finalu Real Madrid s 3:1.

Darko Staneković u stožeru je zadužen za treniranje vratara, a i sam je bio čuvar mreže u svim uzrastima u Dinamovoj akademiji. Bio je priključen prvoj momčadi još krajem 1990-ih.

– Zamijetio me trener Otto Barić, ali ispred mene su ipak bili Dražen Ladić i Miralem Ibrahimović. Bio sam nekoliko puta na klupi u prvenstvenim utakmicama, ali ipak nemam službeni nastup. Ali, drago mi je da smo tada upisali dvostruku krunu – prisjetio se Staneković.

Trenerskim se poslom počeo baviti u akademiji Silvija Marića, kasnije radio u tadašnjem prvoligašu Karlovcu pa u Zagrebu gdje je branio i sadašnji maksimirski kapetan Dominik Livaković. U Zagrebu je bio i u stožeru nezaboravnoga trenera Miroslava Ćire Blaževića. Bio je suradnik Dražena Beseka u Zagrebu, Kini i potom na Malti gdje su s Birkirkarom potpisali povijesne rezultate. Prošao je i Trešnjevku, Ponikve, Hrvatski dragovoljac… Kulminaciju su, dakako, predstavljala dva uzastopna uspješna ciklusa s mladom reprezentacijom.

– Ovo je ipak poseban osjećaj, vraćam se u Dinamo nakon 25 godina. Posebno mi je lijepo vidjeti drage osobe koje su i tada bile ovdje kao, recimo, našeg dugogodišnjeg tehničkog direktora Davora Bukovinu – dodao je Staneković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vedran Naglić vodit će brigu o kondicijskoj pripremi, a u Dinamo također dolazi kao dio stožera mlade reprezentacije.

– Puno nam znači ova početna pobjeda, bitna nam je da uhvatimo zalet, nema boljeg team-buildinga i impulsa od ta tri boda – naglasio je Naglić.

Krajem prošle godine doktorirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Ima iskustvo rada u košarci, a nogometni je opus počeo u NK Zagreb, nastavio kod trenera Zorana Zekića u moldavskom Sheriffu, a potom bio dio stožera trenera Bišćana na sve četiri dosadašnje postaje.

– Uvijek je potrebno određeno vrijeme da bi igrači i momčad usvojili novi sustav rada. Za početak je bitno prikupiti što više informacija kako bi to prijelazno razdoblje bilo što bezbolnije i kako bi igrači što bolje i lakše prihvatili novi način rada.

Naglić je dosad bio zadužen za kondicijsku pripremu i u sustavu reprezentacije, ali i u klubovima.

– To je bitna razlika. U reprezentaciji je potrebno više raditi na informacijama koje skupljamo od igrača i klubova iz kojih dolaze. Ovaj svakodnevni klupski rad je živi proces i tu više možemo utjecati na stanje igrača i više tempirati i brusiti njihovu formu – dodao je Naglić.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.