Site icon narod.hr

Dinamova 2019.: Nedodirljiv u Hrvatskoj, još uvijek nedovoljno jak u Europi

Foto: fah

Dinamo je, nažalost, završio ovosezonsku europsku priču jednim dijelom neuspješno. Naime, Modri su porazom od Manchester Cityja na Maksimiru ostali bez europskog proljeća, iako je, realno govoreći, hrvatski prvak osminu finalu Lige prvaka izgubio u posljednjih nekoliko minuta protiv Šahtara na Maksimiru, kada su plavi propustili dva gola prednosti. No, unatoč porazu od Cityja iza Dinama je jedna uspješna godina, na Maksimiru je poslije gotovo pola stoljeća Dinamo dočekao protivnika u europskom kupu. Uza sve to plavi su osvojili naslov prvaka, no, ostali su bez Kupa, Rijeka je s Igorom Bišćanom uzela Modrima posve zasluženo Kup Hrvatske. Dinamo je napokon,nakon gotovo dvadeset godina, bio konkurentan i u Ligi prvaka. Modri su u najjačoj klupskoj nogometnoj ligi svijeta postigli više golova od jedne Barcelone ili Borussije Dortmund.  Mala je utjeha to za Dinamo, dok je Barcelona suvereno nastavila svoj put u Ligi prvaka, plavi su ispali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamo je, kako smo spomenuli, nedodirljiv u domaćem prvenstvu, plavi su drugoplasiranom Hajduku pobjegli, uz utakmicu manje, devet bodova razlike. Prvenstvo je praktički riješeno i prije početka zime. Ove sezone su stigli već do četvrtfinale Kupa Hrvatske, a Nenad Bjelica je najavio lov na dvostruku krunu, koja im je zahvaljujući Rijeci izmakla prošle sezone.

Uz čitav niz pozitivnih rekorda, odličnu atmosferu na Maksimiru, bez obzira na ispadanje, činjenicu da će se od prodaje Danija Olma zaraditi ozbiljan novac, Modri su uspjeli srušiti i jedan negativan rekord, mislimo tu na prvenstvene utakmice u Maksimiru.  Plavi jesu pobjeđivali, no, tijesnim rezultatom te su zabili tek 12 golova, u prosjeku jedan i pol gol po utakmici. Vrlo zabrinjavajuće za uvjerljivo najkvalitetniju momčad u Hrvatskoj, bez obzira na najave iz Hajduka, Rijeke, pa i Osijeka Dinamo je i dalje za klasu iznad konkurencije, koje zapravo i nema u onom obliku u kojem jedan Real ima konkurenciju u Španjolskoj, što je i jedan od najvećih Dinamovih problema koji se osjeti i u Europi.  Dinamo je, podsjetimo, na zadnjih šest domaćih prvenstvenih utakmica zabili tek – šest golova. Dinamu se to nikada nije dogodilo u povijesti.

Kako piše portal 24 sata ”Zagrepčani su u prva dva domaća kola bili uvjerljivi (Lokomotiva 3-0, Gorica 3-1), pa im je odgođen ogled s Rijekom (za 18. prosinca), a onda slijedi bodovno odličan, ali po efikasnosti vrlo mizeran niz. Dinamo je u posljednjih pet domaćih dvoboja čak pet puta pobjeđivao 1-0 (Istra, Slaven Belupo, Osijek, Inter i Varaždin), dok je s Hajdukom završilo 1-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajući u povijest, Dinamo nikada nije na šest domaćih utakmica u nizu zabijao samo po jedan (ili nijedan gol). Najdulji niz (do ove godine) datira iz sezone 1998/99., tada su ‘modri’ imali pet uzastopnih prvenstvenih domaćih utakmica na kojima nisu zabili dva gola. A i ta je sezona, baš kao i ova, bila vrlo uspješna s europskog gledišta, Dinamo je tada bio drugi u grupnoj fazi Lige prvaka.

Za razliku od HNL-a, Dinamo je i ove sezone bio vrlo efikasan na europskim dvobojima u Maksimiru. U Zagreb su ove jeseni stigli Saburtalo (3-0), Ferencvaros (1-1), Rosenborg (2-0), Atalanta (4-0), Šahtar (3-3) i Man. City (1-4), svi zajedno ‘popili’ čak 14 komada. Dinamo u šest europskih utakmica u Maksimiru ima gol-razliku 14-8. dok u osam prvenstvenih dvoboja u Maksimiru imaju gol-razliku 12-2.

Dapače, još čudnije zvuči podatak kako su ove sezone manje golova na domaćim utakmicama postigli tek Varaždin (5), Slaven Belupo (10) i Istra 1961 (11), jednak broj postignutih pogodaka (12) imaju Rijeka i posljednjeplasirani Inter. Istina, svi ovi klubovi imaju jednu domaću utakmicu više, ali podatak je doista čudan…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbe radi, Dinamo je prilično efikasan na gostovanjima, tu ‘modri’ u devet utakmica imaju gol-razliku 20-6. A ove sezone Zagrepčani su na gostovanjima ‘razbijali’ Lokomotivu (4-0), Goricu (4-2), Rijeku (5-0)…”

Domaće utakmice Dinama u HNL-u ove sezone:

1. kolo: Dinamo – Lokomotiva 3-0
3. kolo: Dinamo – Gorica 3:1
6. kolo: Dinamo – Rijeka (neodigrano)
8. kolo: Dinamo – Istra 1961 1-0
11. kolo: Dinamo – Slaven Belupo 1-0
13. kolo: Dinamo – Osijek 1-0
14. kolo: Dinamo – Inter 1-0
16. kolo: Dinamo – Hajduk 1-1
18. kolo: Dinamo – Varaždin 1-0
– ukupna gol-razlika: 12-2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaće utakmice Dinama u Europi ove sezone:

Dinamo – Saburtalo 3-0
Dinamo – Ferencvaros 1-1
Dinamo – Rosenborg 2-0
Dinamo – Atalanta 4-0
Dinamo – Šahtar 3-3
Dinamo – Man. City 1-4
– ukupna gol-razlika: 14-8

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version