Dinamovih 11 za početak Lige prvaka: Promašaji Hernana Medforda i Željka Petrovića u Bergamu i prilika za revanš 29 godina kasnije!

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski prvak Dinamo će večeras od 21 sat na rasprodanom Maksimiru, pred 30 000 gledatelja, otvoriti svoju europsku jesen u Ligi prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivnik za početak po mjeri, momčad iz Bergama, Atalanta, za koju igra i hrvatski reprezentativac, Mario Pašalić.

Kad se spomene Dinamo i Atalanta u istoj rečenici odmah starije navijače zagrebačkog kluba sjećanje vraća u 1990. godinu, kada su Modri u Bergamu odigrali 0:0 u tadašnjem Kupu UEFA, a Kostarikanac Hernan Medford i Željko Petrović promašili su velike prilike za pobjedu. Za Dinamo su u to vrijeme igrali Davor Šuker, Kujtim Shala i Zvonimir Boban, ali još jedan igrač Kostarike – Gonzales. Inače, nekoliko mjeseci prije utakmice u Bergamu Medford je odigrao vrlo dobar turnir na Svjetskom prvenstvu u Italiji sa svojom Kostarikom.  Ipak, najbolji igrač Dinama u Bergamu bio je Andrej Panadić, koji je u mali džep strpao najveći zvijezdu talijanskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su bili bolji plavi su ispali od Atalante s obzirom da je momčad za koju je tada igrao i Argentinac Claudio Caniggia, zabila gol u gostima. Naime, uzvrat na Maksimiru završio je 1:1.  Dinamo je čak pogodio i vratnicu u Zagrebu, no, nije išlo. Večeras na Maksimiru bi 1:1 bio i dobar rezultat za Dinamo.

No, pustimo prošlost po strani, bila su to vremena kada se sve manje mislilo na nogomet, a sve više na fantomsku prijetnju koja se nad Hrvatskom počela nadvijati s Istoka. Dinamo će večeras Atalantu dočekati u jednom posve drugačijem ozračju, Modri su puni samopouzdanja, iako je talijanski klub favorit, bez obzira što će Atalanti ovo biti prva utakmica u grupnoj fazi Ligi prvaka, a Dinamu već sedmi nastup. Nažalost, u šest dosadašnjih nastupa nisu plavi uspjeli proći dalje, u 36 utakmica su ostvarili tek četiri pobjede i te se pobjede vežu uglavnom za kraj devedesetih, kada je u Ligi prvaka Croatia tukla Porto, Sturm, Ajax… Ipak, posljednju pobjedu Dinamo je u Ligi prvaka ostvario 16. rujna 2015. na stadionu Maksimir protiv Arsenala 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno se govori o sastavu i taktici koju je Talijanima pripremio Nenad Bjelica, no, sve će ipak ovisiti o Dinamu, ako će igrači Dinama biti nadahnuti kao što su bili prije nekoliko mjeseci protiv Benfice na Maksimiru (1:0) tada će se pojaviti i prilika za petu pobjedu u ovom elitnom natjecanju. Ovakve utakmice odlučuju sitnice, detalji na koje niti trener, koliko god bio dobar, koliko god bio skup, i kako god se zvao, ne može utjecati.

Očekivani sastavi koji će večeras od 21 sat istrčati na Maksimir

DINAMO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Livaković – Stojanović, Dilaver, Perić, Leovac – Ademi – Olmo, Moro, Gojak, Oršić – Petković

ATALANTA:

Gollini – Toloi, Gjimshiti, Masiello – De Roon, Freuler – HAteboer, Gomez, Gosens – Zapata, Iličić

Recimo kako je Atalanta u posljednjih nekoliko sezona stekla status boljeg kluba Serie A, koji se, dakako, ne bori za naslov, ali se uvijek bori za nastup u europskim kupovima. Primjerice, u posljednje tri sezone Atalanta je osvajala sedmo, četvrto i treće mjesto u Serie A. Biti treći u Italiji nije lako i Atalatnu se ne smije podcijeniti samo zato što ime tog kluba nema težinu jednog Juventusa, Intera, Napolija ili posrnulog talijanskog diva Milana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se Dinamo uspješno suprotstavio momčadi poput Atalante ključna će biti uloga defenzivnih igrača kojima će, dakako, od presudne važnosti biti pomoć srednjeg reda. Naime, koncentracija u obrani te sredini terena svih devedeset minuta otvorit će šanse Dinamu kako susret bude odmicao., tako tvrde neki stručnjaci u brojnim analizama posljednjih dana. Naime, Atalanta nije Ferencvaros i totalna ofenziva plavima bi se vrlo lako mogla obiti o glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.