Divovi ‘dobra i zla’: Umjesto o spektaklu na Rujevici, derbiju svih derbija, umjesto o nogometu uglavnom se govori o ‘mračnim silama’!

Foto: fah

Sutra se na Rujevici igra derbi hrvatskog nogometnog prvenstva između vodeće Rijeke i aktualnog prvaka zagrebačkog Dinama, nakon dugo vremena, u kasnoj fazi natjecanja, utakmica između prvog i drugog kluba HNL-a prava je nogometna poslastica, senzacija kakvu Rujevica, s obzirom kako je tek od nedavno Rijekin dom, ne pamti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka s četiri boda prednosti dočekuje Dinamo, s obzirom na raspored do kraja prvenstva u slučaju pobjede Riječani bi gotovo je sigurno zacementirali svoj prvi naslov u bogatoj nogometnoj povijesti, u pravu su oni koji tvrde da je ovo prilika puno zrelija od one koju je Rijeka Nenada Gračana imala sada već davne 1999. godine. Naime, tada je ipak Dinamo bio puno jači, a Rijeka puno manje vjerovala u sebe. Dinamo jednostavno ne smije izgubiti ukoliko želi obraniti titulu koju u svojim vitrinama drži desetak godina.

Sprema se, dakle, na Rujevici spektakl, koji već danima najavljuju hrvatski mediji, nažalost, o nogometu, pravom nogometu, sve se manje govori kako se bliži trenutak utakmice. Umjesto o najboljim igračima, umjesto o sjajnim trenerima, posebno treneru koji odlično već duže vrijeme vodi momčad s Rujevice, Matjažu Keku,  glavnu su riječ uzele navijače skupine, kako Rijeke, tako i Dinama, odnosno, Armada i BBB-i.  Strah od ”izgreda” širi se medijima, iako izgrede, srećom, nitko ne najavljuje. No, zato se iz Rijeke najavljuje bitka protiv ”mračnih snaga iz HNS-a te Dinama…”

Naime, Armada preko svog glasnogovornika Denisa Povha na Radio Rijeci poziva na fer i korektno navijanje kako se ne bi ”uznemirile mračne sile uz HNS-a.” Drugim riječima, ovdje se zapravo ne radi o pozivu na sportsku priredbu, na korektno navijanje, već se traži alibi i razlog te opravdanje za izgrede u slučaju da ”mračne sile iz HNS-a i Dinama” odnesu pobjedu. Ukratko, ”mračne sile” nemaju puno izgleda na Rujevici, pitanje je tek zašto onda Dinamo ide u Rijeku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je bitka za naslov prvaka, bitka koja se čeka od početka sezone. Mnogi čekaju 27. svibnja, ali mislim da će ovo biti puno važnija utakmica u kojoj će se možda rješavati pitanje prvaka. Svaki navijač koji je uspio doći do ulaznice, treba na Rujevicu doći što ranije, barem pola sata, kako bi igrači već na zagrijavanju dobili onaj impuls možda presudan i za pobjedu.

Nadamo se da će se svaki navijač koji dođe na stadion osjećati kao pripadnik Armade i da će pratiti naše navijanje. Neka svih šest tisuća ljudi navija, neka se pripreme na to da u subotu daju sve od sebe jer tada će i igrači dati više nego su inače sposobni pružiti. Neka dođu s pripremljenim glasnicama, neka dođu navijati svih 90 ili 95 minuta i da onu našu krilaticu ‘Krepat ma ne molat’ pokažemo i na tribinama te da na kraju utakmice svi skupa slavimo.

Mora proći sve u redu. Moramo biti svjesni da će mračne sile u HNS-u i u Dinamu čekati svaki naš krivi korak i apeliramo na sve navijače da daju sve svoje glasovne mogućnosti. Neka paze na svaku sitnicu kako im ne bismo dali povoda da nas pobjede izvan terena…”, poruka je ”svjetla” ”mraku”, poruka je to koju je odaslao već spomenuti glasnogovornik Armade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na takav se način, nažalost, ne stvara pozitivna atmosfera uoči utakmice, posebno ne za Rijeku, koja takvim porukama ne dobiva ništa osim dodatnog tereta na leđima. Na takav način poruka se može shvatiti i kao imperativ kako bi igrači dali sve od sebe ne bi li porazili ”sile mraka…” Što ako to ne bude dovoljno, što ako ”sile mraka” uspiju na kraju nadvladati ”sile svjetla” i to na sportski način, bez gatanja, ”crne magije” i ”vradžbina”? Tridesetak sati prije trenutno najveće utakmice hrvatskog nogometa govori se kao o mitskoj borbi ‘‘divova dobra i zla”, a ne kao o vrhunskoj sportskoj predstavi, spektaklu kakvom će, nadajmo se, prisustvovati mnogi na Rujevici.

Rijeka je pred povijesnim ciljem, posve su razumljive emocije koje se javljaju kod brojnih navijača koji dolaze iz trećeg po veličini grada u Hrvatskoj, međutim, u ovakvoj situaciji, a s obzirom kako se BBB-i i čelništvo Dinama blago rečeno ne ”ljube javno”, svaki pogrešni glagol, svaki pretjerani epitet, svaka teška riječ, može biti dovoljno za ”eksploziju”, za novi cirkus koji bi ponovno unazadio hrvatski nogomet nakon fantastične atmosfere na Maksimiru prije nekoliko dana kada je Hrvatska svladala Ukrajinu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo.

Naravno, ne zna se tko će slaviti na Rujevici, no, jedno je sigurno, ako navijanje bude i upola kao što je bilo prije nekoliko dana na Maksimiru nogomet ne može izgubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.