El Clasico – sudar nogometnih svjetova po 170. put

Foto: fah

Večeras kad na Camp Nou istrče 22 igrača započeti će spektakularan događaj koji je među najgledanijima u svijetu u posljednje vrijeme. El Clasico, sudar Barcelone i Real Madrida jedan je od gledanijih događaja u svijetu. Prošli njihov okršaj gledalo je oko 450 milijuna ljudi širom svijeta, što je fantastična brojka ali i dokaz koliko pažnje privlači sudar Kastilje i Katalonije kroz prizmu ova dva velikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred nama je (nedjelja, 22. ožujka, 21.00 sati) 170. El Clasico u kojem će Barcelona pokušati zadržati prvo mjesto na tablici, dok će im Real eventualnom pobjedom preoteti tu poziciju. Prošli derbi otišao je na stranu Madriđana, koji su na Santiago Bernabeu slavili s 3:1 (Ronaldo, Pepe, Benzema/Neymar), ali od tada se situacija dosta promijenila. Real je upao u malu krizu, osjetio se nedostatak Luke Modrića, a u zadnjih pet utakmica zabilježili su tek dvije pobjede (Elche i Levante), dok je Barcelona proigrala i nanizala šest pobjeda za redom.

messi i neymar
Leo Messi postigao je ukupno 17 pogodaka u 2015. godini, dok je Realov trojac Ronaldo, Bale i Benzema zajedno skupio 15 pogodaka u istom razdoblju. Jasno je kako su vedete Luisa Enriquea u boljoj formi, no to ne znači da će i večeras svi zablistati ili donijeti pobjedu njegovoj momčadi. Trener ‘Barce’ smanjio je pritisak na svoje igrače, rekavši kako ovaj El Clasico neće odlučiti o naslovu prvaka.

“Ovo je važna utakmica, ali nije odlučujuća. U ovakvim utakmicama nema jasnog favorita. Oni su naši rivali, ovo je veliki derbi i svatko može odnijeti pobjedu. Igranje pred našim navijačima svakako ide u korist nama, a bilo bi lijepo stvoriti bodovnu razliku između nas i Reala večeras” – rekao je trener Barcelone Luis Enrique, jedan od onih velikana koji je igrao za oba kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnog razmišljanja je i stoper Barcelone Gerard Pique, koji naglašava važnost dobre forme njegove momčadi. Barcelona je dobila devet od posljednjih deset ligaških utakmica. Taj momentum im jako puno znači očito ali u derbiju to ne igra veliku ulogu.

SPAIN SOCCER PRIMERA DIVISION
“Svaka momčad ima 50% šanse za pobjedu. Forma ne znači previše u ovakvim utakmicama. Ovo je specijalna utakmica, a oni su jako dobra momčad s odličnim pojedincima. Međutim, nakon derbija još je deset utakmica pred nama i ovdje se neće odlučiti o naslovu” – izjavio je Pique uoči debija.

Real je dobio posljednja dva El Clasica, a sad ima priliku za tri u nizu. Tako nešto nije se dogodilo još od davne 1978. godine. Napadač Reala, francuski reprezentativac Karim Benzema misli kako njegova momčad može do trijumfa na Camp Nou, no bit će im potrebno malo i sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPAIN SOCCER UEFA CHAMPIONS LEAGUE
“U dobroj formi smo, osjećamo se dobro i mislim kako možemo do pobjede ako se budemo dobro branili. Ovo je velika utakmica, a svatko od nas voli igrati takve utakmice. Da bi ostvarili rezultat kao u prvom dijelu sezone trebat će nam malo i sreće.”

Povratak našeg Luke Modrića svakako je najvažniji događaj za Carla Ancelottija i madridski sastav. Vidjelo se koliko pati organizacija napada dok je Luka bio na rehabilitaciji nakon ozljede. Sad je ‘Realov motor’ ponovo spreman, a najvjerojatnije da ga čeka duel s Iniestom u sredini terena. Drugi naš reprezentativac, Ivan Rakitić također bi mogao krenuti od prve minute, u koliko Xavi ostane na klupi.

Primera, 28. kolo, Camp Nou:
Barcelona – Real Madrid (21.00 h)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelona: Bravo; Alves,Pique, Mathieu, Alba; Rakitić, Mascherano, Iniesta; Messi, Suarez, Neymar.

Real Madrid: Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo; Isco, Kroos, Modrić; Bale, Benzema, Ronaldo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.