Site icon narod.hr

Euro 2024: Vatreni zaradili pet puta manje nego u Kataru

Leipzig, 24.06.2024. - Utakmica 3. kola skupine B na EURU nogometaša Hrvatska - Italija. Na fotografiji Luka Modrić, Luka Sučić. foto HINA/ Damir SENČAR/ abu

Hrvatska se oprostila od 17. Eura u Njemačkoj ispadanjem u skupini, čime je propustila priliku i za dobru zaradu od nagradnog fonda završnog turnira, koji iznosi ukupno 331 milijun eura. To je iznos jednak onome na prošlom izdanju koje je umjesto 2020. zbog pandemije koronavirusa igrano ljeta 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjeda u skupini honorira se s milijun eura, dok remi donosi 500.000 eura. Lako je stoga izračunati i koliko je Hrvatska zaradila ove godine s obzirom na to da ima dva boda iz tri utakmice u skupini B. To je točno milijun eura, a kako se za plasman na završni turnir dobiva 9,25 milijuna eura, ukupna zarada Hrvatskog nogometnog saveza iznosi 10,25 milijuna eura.

Da je ostvaren plasman u osminu finala, na konto bi mu sjelo još dva milijuna eura, odnosno, pola za pobjedu nad Italijom ili Albanijom, te milijun i pol eura koliko dobivaju svi sudionici prvog kruga nokaut faze, njih 16. Plasman u četvrtfinale donosi dva i pol milijuna eura, polufinale četiri milijuna eura, poraženi u finalu dobiva pet milijuna eura, a pobjednik i prvak Europe osam milijuna eura plus ranije ostvarena zarada, pišu Sportske novosti.

Najbolja usporedba za Hrvatsku je zarada s prošla dva Mundijala, u Rusiji i Kataru, kad je vrsta izbornika Zlatka Dalića napunila blagajnu HNS-a rekordnim iznosima. Tako je 2022. za treće mjesto ukupno osvojeno 51,5 milijun eura nagrada, dok je skoro identični iznos bio i za drugo mjesto 2018. jer je distribucija novca bila ponešto drugačija, odnosno, bila je veća razlika između prvaka i doprvaka nego četiri godine kasnije, kada je i trećeplasirani zaradio kao drugi u Rusiji, što je bila Hrvatska u oba slučaja. Više od 100 milijuna eura su u te četiri zlatne godine u blagajnu HNS-a donijeli Dalićevi izabranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version