Europski prolaznik: Koliko god izgledalo nevjerojatno postoji i svijetla strana ovosezonskih Dinamovih europskih posrtaja…

Foto: fah

Dinamo ove sezone, blago rečeno, ne briljira u Ligi prvaka, kako sada stvari stoje, a nakon novog poraza na Maksimiru od Lyona u 5. kolu grupne faze, modri će europsku sezonu završiti bez osvojenog boda, ali vrlo vjerojatno i bez postignutog pogotka, što je, nažalost, neslavan rekord. Dinamova surova stvarnost. Kakva je budućnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Dinamo oborio nekoliko negativnih rekorda postoji i pozitivna strana ovogodišnjih nastupa hrvatskog prvaka u euro-kupovima. Naime, ovo je šesta sezona hrvatskog prvaka u najjačoj klupskoj nogometnoj ligi na svijetu, što je svakako za pohvaliti jer tako modri ipak dokazuju kako su stalno prisutni u europskim kupovima te najjačoj klupskoj ligi na svijetu, sreća u nesreći leži u tome da je Dinamo, osim donekle devedesetih, prolaznik kroz elitno natjecanje, neki bi rekli vreća za napucavanje.

No, rekli smo kako ipak postoji pozitivna strana, i to je, koliko god čudno izgledalo, doista tako. Naime, Dinamo Ligu prvaka igra s nikad mlađim igračkim kadrom. Devedesetih je momčad Dinama, odnosno, Croatije, u Ligi prvaka, predvođena Robertom Prosinečkim, Draženom Ladićem, Goranom Jurićem, Markom Vidukom, bila spoj mladosti i iskustva, talenta i vrhunske kvalitete, danas, 18 godina nakon svijetlih strana hrvatskog nogometa, modri su zapravo postali pravi dječji vrtić, metaforički rečeno, naravno.  Naime, 23 igrača koja su igrala ove sezone kod Zlatka Kranjčara i Ivajla Peteva u prosjeku imaju 22,3 godine, takav kadar, takvu mladost, nema nitko od klubova koji se natječu u Ligi prvaka.

Problem je u tome što u tako jakom, iscrpljujućem natjecanju, samo talent, motiv i mladost nisu dovoljni, iskustvo zna biti presudno, i uglavnom donosi prevagu, uz iskustvo, naravno, ide i kvaliteta više. Dinamo ne može bazirati momčad samo kroz mladost, spoj mladosti i iskustva postoji, treneri je potiču, kako bi se postigla određena ravnoteža u momčadi, koja onda u takvom odnosu snaga redovito iznjedri vođu na terenu. Dinamo nema vođu na travnjaku, kao što su nekoć bili Marko Mlinarić, Zvone Boban, Goran Jurić, Robert Prosinečki…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porazi ove sezone modrih bluza pouka su za skoru budućnost, kako treneru tako i aktualnom vodstvu kluba, bez konkretnih pojačanja, koja nose kvalitetu i donose prevagu, koliko god modri bili talentirani, napretka neće biti. Neki tvrde, i pritom brutalno manipuliraju hrvatskom javnošću, da je Dinamo na školovanju, da se tek uči.

O Dinamovom školovanju treneri najboljeg hrvatskog kluba govorili su i govore deset godina, prije tri godine Zdravko Mamić obećao je da će Dinamo u dogledno vrijeme biti klub koji će ekipe poput Celtica, a ovakav Lyon nije puno bolji od škotskog “diva”,  gaziti kao “plitak potok”, no, dogodilo se upravo suprotno, Dinamo se davi u potoku, pojasa za spašavanje na vidiku nema, Mamić šuti, Barišić također, treneri se mijenjaju kao na tekućoj vrpci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.