Site icon narod.hr

(FOTO) “Stara meta – novo odstojanje”: Izložba streljačkih meta

“Stara meta – novo odstojanje”, naziv je izložbe streljačkih meta 19. i 20. stoljeća iz fundusa novosadskog Muzeja Vojvodine i osječkog Muzeja Slavonije koja je 1. travnja 2017., u nazočnosti ravnatelja triju muzeja i autora izložbe, otvorena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu u Puli-Pola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor vojvođanskog dijela izložbe, muzejski savjetnik Muzeja Vojvodine Jovan Paunović rekao je prilikom otvorenja:

– Mi smo donijeli 50-ak streljačkih spomen-meta koje su se dodjeljivale kao trofej; mete u koje se nije pucalo, koje su naknadno perforirane i koje je umjetnik oslikao. Muzej Slavonije donio je drvene mete u koje se pucalo i one su svjedočanstvo svoga vremena. Donijeli smo i tri puške za precizno gađanje, kao i plakate koji su najavljivali tu veselu scenu. Kao fenomen, streljačke mete svjedoče o zlatnim godinama streljačkih družina u Novom Sadu i Osijeku, kazao je Paunović.

Zadovoljstvo ovom trojnom muzejskom suradnjom izrazili su direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, ravnatelj osječkog Muzeja Slavonije Denis Detling te u ime domaćina ravnatelj Povijesnog i pomorskog muezja Istre Gracijano Kešac, a prisutne je pozdravio i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova novinska vijest svakako je interesantna, no nešto tu ne „štima“…

Pohvalno je vidjeti mete iz daleke 1787., pa sve do tridesetih godina 20. stoljeća. Manje je pohvalno, čak je i sramotno, diviti se uspjesima strijelaca iz Novog Sada i Osijeka, a potpuno ignorirati pulske strijelce. Ne samo ignorirati, već i ne učiniti baš ništa da Pula dobije streljanu i da se tim ljudima omogući bavljenje sportom.

Pulski strijelci, nažalost, nemaju tako bogatu povijest kao Osječani i Novosađani, jer za razliku od Pule, koja streljanu nema ni dan danas, Osijek je streljanu dobio još 1804.!!!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nemaju tako bogatu povijest, pulski strijelci mogu se pohvaliti mnogobrojnim uspjesima, kako na domaćim, tako i na međunarodnim natjecanjima, a u svojim kolekcijama imaju nebrojene pehare i medalje, kao i titule prvaka i viceprvaka.

Važno je reći da u Puli od 1992. godine djeluje HOPLOLOŠKO DRUŠTVO PULA, klub praktičnog i akcionog streljaštva koji se, uz Streljački klub ISTRA iz Marčane, Streljački klub A. Vivoda iz Buzeta, Streljački klub BUJŠTINA iz Umaga-Umago te Udruga praktičnog streljaštva WILD DOGS iz Umaga-Umago (članovi HRVATSKOG SAVEZA ZA AKCIONO STRELJAŠTVO) bavi streljaštvom pištoljem/revolverom i puškama velikog kalibra i to vrlo uspješno. Da je to upravo tako, svjedoče i titule državnih prvaka i međunarodna i domaća priznanja i medalje koje su članovi ovih klubova do sada osvajali. Ono što je sramota je činjenica da ni jedan od navedenih klubova NEMA gdje trenirati, jer u Istri nema ni jedne streljane, ni jednog mjesta gdje se legalno i sukladno zakonu može trenirati gađanje vatrenim oružjem.

Dakle, ako lokalne vlasti ne žele u muzejima gledati izložbe samo o strijelcima iz drugih gradova i zemalja, već izložbe o svojim strijelcima i njihovim uspjesima, krajnje je vrijeme da povedu računa o potrebama strijelaca. Ako novca ima baš za svaki klub i udrugu, dok za strijelce nema ni jedne lipe, niti mjesta za treniranje, onda nešto doista NE „ŠTIMA“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version