Site icon narod.hr

(FOTO) Stipanović: Odlično se osjećam s medaljom u džepu, iako sam razočaran zbog sudačke odluke

Foto: fah

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović osvojio je srebrnu medalju u klasi Laser na Olimpijskim igrama u Riju, a medalju je primio odlično raspoložen u Marini de Gloriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odlično se osjećam s medaljom u džepu, možda sam malo razočaran zbog sudačke odluke uoči početka utrke, ali vrlo sam sretan zbog svog uspjeha. Bio bih sretniji sa zlatom, ali i srebro je velik uspjeh,” rekao je Tonči nakon utrke.

Uslijedilo je pitanje što se dogodilo pri startu.

“Obojica smo se vraćali unazad na startnu crtu, a sudac je prošao vrlo blizu nas i donio nam valove. Val koji se odbio od njihovog broda me bacio na Toma,” otkrio je Stipanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dodirnuli smo se i suci su mi dali kaznu. Mislio sam da će podići zelenu zastavu kad shvate što su učinili, tad bi bio mnogo bliže floti i mogao bi proći nekoliko brodova i osigurati zlato.”

“Od 10 regata u zalljevu Guanabara ja sam samo jednu odjedrio loše i ponosan sam na ovo srebro. Da mi je neko prije Rija ponudio broncu prihvatio bi je odmah. Nadam se samo da će ovo biti poticaj za sve roditelje da upisuju svoju djecu na jedrenje jer primjećujem da je novih generacija sve manje i manje. Reći ću i da nas Grad Split uopće ne šljivi otkako se promijenila vlast u gradu”, kazao je Tonči, koji je odlučno dodao.

“Ja ću nastaviti s Laserom, želim uzeti to zlato u Tokiju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipanovićev trener Jozo Jakelić bio je skoro na rubu suza nakom utrke za odličja.

“To je nevjerojatno da se ovako što dogodi, taj sudački gumenjak je stvarno bio preblizu. Po meni je to nepravda, izgubili smo zlato. Ponosan sam na Tončija, ponosam sam na sve hrvatske jedriličare tu u Riju jer smo konačno uzeli medalje koje nam generacijama izmiču.

Drugu hrvatsku medalju osigurali su Fantela i Marenić, koji su danas imali osmi, šesti i treći ulaz, te vode s 27 negativnih bodova ispred grčke posade Mantis/Kagialis (38), te velikih favorita Australaca Mathewa Belchera i Willa Ryana (40). Četvrtoplasirani Amerikanci zaostaju 40 bodova, pa je bronca osigurana, no posada zadarskog Sv. Krševana ima velike izglede za zlato. U sutrašnjem plovu za odličja jedri deset najboljih posada, a bodovi se udvostručavaju pa će pobjednik dobiti 2, a deseti 20 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znamo da imamo medalju, vodeći smo s velikom ali još ništa nije gotovo. Koncentrirani smo na plov za odličja koji je posebna priča, plov u kojem su iznenađenja moguća, a i uvjeti su sasvim drugačiji. I lani smo na SP-u imali 13 bodova prednosti pa smo u ‘medal raceu’ jedva bili treći. Najbolji primjer je ono što se dogodilo Tončiju Stipanoviću, ne treba riskirati, a dobra stvar je što sada pazimo na dvije posade, a ne na jednu. Jedrimo već 15 godina i za nas je ovo sada kao regata Zadarskog kanala. Sve ide po planu, tamo smo gdje smo htjeli biti, a sada je na nama da u ‘medal raceu’ ne radimo pogreške”, kazao je Šime Fantela.

Uzbudljivom i pomalo kaotičnom jedriličarskom danu u Marini di Gloria nazočio je i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

“Ovo je dan za povijest. Šteta za Tončija što nije uspio obraniti zlato, no svejedno sam vrlo ponosan na sve naše jedriličare i njihove trenere. Mi smo mala zemlja, a Britanski jedriličarski savez ima ukupan proračun od 22 milijuna funti, što je dvostruko više od ukupnog proračuna cijelog HOO-a. Zamislite što bi naši jedriličari napravili s tim novcima”, izjavio je Mateša za HINU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE
Exit mobile version